Galerii: kodumeeskond ja suurüllataja pääsesid Aafrikas soosikute ees edasi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aafrika jalgpallimeistrivõistlustel rõõmustas kodupublikut viimasel hetkel turniiri korraldajaks määratud Ekvatoriaal-Guinea koondis, pääsedes A-alagrupist edasi. Konkurentsist langesid mõlemad soosikud Burkina Faso ja Gabon.

Aafrikat tabanud Ebola-puhangu tõttu anti turniiri korraldusõigus Ekvatoriaal-Guineale alles novembrikuus ning lisaks vallandas koondis vahetult enne tiiitlivõistluste algust senise peatreeneri, kui 11 päeva enne avamängu võttis ohjad enda kätte Esteban Becker. Alagrupiturniiri viimases mängus alistati Gabon aga 2:0 ja sellest maailma edetabelis 118. kohal asuvale riigile piisas, et kaheksa parema hulka pääseda.

Avavärav sündis penaltist, kui kunagine Madridi Reali kasvandik Javier Balboa karistusalas kukkus ja seejärel ise ka 11 meetri karistuslöögi realiseeris. Teise värava lõi neli minutit enne mängu lõppu vasturünnakust Iban Salvador. Gaboni peatreener Jorge Costa nimetas penaltiga lõppenud kukkumist pettuseks, kinnitades, et ilma selle otsuseta poleks võõrustajad suutnud tema meeskonnast jagu saada.

«Ma ei taha vabandusi otsida, aga nad poleks väravat löönud, kui poleks olnud seda olematut penaltit. Hoopis meie oleksime pidanud veerandfinaali jõudma. Mingit penaltit polnud, Balboa näitles, ja ma olen piisavalt kaua jalgpalliga tegelenud, et seda teada. Ma ei ole mingi kaubanduskeskuse töötaja!» pahandas Costa pärast mängu.

Gaboni kõrval peeti teiseks tõenäoliseks alagrupist edasipääsejaks Burkina Fasot, kes jõudis kahe aasta tagusel turniiril finaali. Alagrupi viimases voorus oleks Burkina Fasol tulnud edasipääsuks alistada Kongo Vabariik, ent selle asemel kaotati 1:2 ning jäädi alagrupis vaid ühe punkti ja ühe löödud väravaga viimaseks. Thievy Bifouma viis kongolased 51. minutil juhtima ja ehkki Aristide Bance'i tabamus andis Burkina Fasole neli minutit enne mängu lõppu veel lootust, kustutas selle kohe järgmisel rünnakul Fabrice N'Guessi värav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles