Klavan: olen igal hooajal suutnud Bundesligas areneda

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan (vasakul) heitlemas maailma tippründajate sekka kuuluva Müncheni Bayerni eduruvumehe Robert Lewandowskiga.
Ragnar Klavan (vasakul) heitlemas maailma tippründajate sekka kuuluva Müncheni Bayerni eduruvumehe Robert Lewandowskiga. Foto: SCANPIX

Eesti jalgpallikoondise kapteni Ragnar Klavani koduklubi FC Augsburg mängib tänavu Bundesligas taas suurepäraselt. Sügisringis oldi vahepeal isegi kolmandal kohal, talvepausile mindi kuuendana ning homme alustatakse hooaja teise poole mängudega, kui neile tuleb külla Hoffenheim. Nii nagu varasematelgi aastatel soovitakse esmase eesmärgina kindlustada liigasse püsima jäämine, kuid Klavani sõnadest ilmneb, et tiimis asjad sujuvad.

«Kõik on läinud superhästi. Augsburgi Bundesliga ajalugu ei ole pikk (Bundesligas mängitakse neljandat hooaega), kuid tänavuse hooaja esimene poolaasta oli selle ajaloo parim,» rõõmustas eestlane. «Esimene eesmärk on ikka 40 punkti kokku saada ja tagada liigasse püsima jäämine. Seejärel võib edasi vaadata.»

Klubi heade tulemuste kõrval pakuvad 29-aastasele eestlasele rahulolu ka isiklikud esitused. «Endal on enesetunne olnud hea ja tervise koha pealt on kõik korras. Minu jaoks on olnud alati tähtis, et kogu karjääri jooksul toimuks ka individuaalne areng. Ise tunnen küll, et olen iga hooajaga paremaks läinud. Niimoodi on hea karjääri senistele aastatele tagasi vaadata,» tõdes Klavan.

Eestlasega on rahul ka klubi, kes avaldas jaanuari alguses tiimi Facebooki lehel keskkaitsjat kiitva postituse. Esmalt oli ära toodud tema muljetavaldav statistika: 17 mängitud kohtumist algusest lõpuvileni, 1158 pallipuudet, 66,5 protsenti võidetud kahevõitlusi ning 85-protsendiline söödutäpsus. «Kaljukindel Augsburgis: Ragnar Klavan! Isegi Lewandowski langeb põlvili!» kiideti eestlast.

Mainekas ajakiri Kicker hindas Bundesliga hooaja esimese poole paremaid mängijaid ning teiste seas mainiti ka eestlase nime. Kolmandat hooaega Saksamaal mängiv Klavan kõneles oma tänavuse hooaja suurimast edusammust, kuid ka mängunüansist, mis vajab kõige rohkem edasi arendamist.

«Füüsiliselt olen Bundesliga tempoga harjunud ja asjad on selles plaanis paigas. Sel hooajal olen enim arenenud kaitseliini juhendamise koha pealt. Selles osas olen kõvasti juurde õppinud. Treener ootab minult ka rohkem sellist tegevust, kuna olen veel koos paari mängijaga üks kaitseliini juhtfiguure,» ütles Klavan.

«Lisaasjadest pööran praegu kõige rohkem tähelepanu peapallidele ja õhuvõitlusele. Mõlema elemendiga sai noorest peast vähem tegeletud, kuna siis tegutsesin ma teistel positsioonidel. Just peamängu koha pealt on mul veel maad edasi minna,» rääkis ta.

Keskkaitsja sõnul pole head esitused suurt «kosilaste» tungi tekitanud. «Arvan, et minu vastu on huvi nii ja naa. Samas olen oma agendile öelnud, et kui sajaprotsendilist huvi ei ole, siis ma mingitest «oleksitest» midagi teada ei taha. Praegu pole ta ühendust võtnud,» avaldas ta.

Augsburg on loomulikult oma esitustega teeninud palju tähelepanu ning selle keskpunktis on 40-aastane peatreener Markus Weinzierl, kes juhendab tiimi alates 2012. aastast.

«Treener on meil tõesti väga hea. Oma noore ea kohta on ta ka taktikaliselt väga tugev. Vajadusel suudab ta teha poolajal olulised korrektiivid, mis aitavad mängu meie kasuks kallutada. Igale mehele on täpselt selgeks tehtud, mis on tema ülesanded. Kõigil tulevad vajalikud liikumised juba automaatselt,» rääkis Klavan ning kirjeldas harjutuskordi veidike täpsemalt. «70–80 protsenti taktikalistest trennidest toimuvad meil väljakul, kus mängime kümnekesi ilma vastaseta ja harjutame liikumisi. Eraldi on kaitsvad ja ründavad liikumised. Selle juurde tulevad siis veel videote vaatamised ja koosolekud.»

Augsburgi kaitseliin on hooaja esimesel poolel hästi pidanud – endale on lasknud vähem väravaid lüüa vaid viis meeskonda. Ise löödud väravate arvu poolest ollakse aga kümnendad. Nii ongi talvel üleminekuturul keskendutud ründeliini edendamisele. Tiimiga on taas liitunud viimati Dortmundi Borussia ridadesse kuulunud Lõuna-Korea koondise ründaja Ji Dong-Won. Laenulepingu alusel hangiti Müncheni Bayernist Taani koondise 19-aastane tulevikutäht Pierre Højbjerg.

«Talvised täiendused on meie jaoks olnud väga positiivsed. Lõunakorealane on ennast siin juba varem tõestanud ja meile on ta kõva täiendus. Højberg on väga kõrge kvaliteediga mängija, ega ta muidu ju Bayerni ridadesse ei kuuluks,» kiitis Klavan.

Täpselt pool hooaega Bundesligas on läbi ning järjekordse tiitli poole liigub Bayern, kes edestab teisel kohal olevat Wolfsburgi 11 silmaga (eile hilisõhtul kohtuti omavahel). Müncheni suurklubi eeldatavalt suurim konkurent Dortmundi Borussia on tabelis aga alles eelviimane ehk 17.

«Sel hooajal on Dortmund meedia tähelepanu enda peale võtnud. Bundesligas on neil olnud ikka uskumatult halb poolaasta. Bayerni maailmatasemel esitused on Saksamaal juba vana uudis,» võttis Klavan Bundesliga kahe kõige kuulsama klubi esimese poolaasta kokku.

Bundesliga

Tabelis 17. vooru järel

1. Müncheni Bayern 45 punkti, 2. Wolfsburg 34, 3. Leverkuseni Bayer 28, 4. Mönchengladbachi Borussia 27, 5. Schalke 27, 6. Augsburg 27, 7. Hoffenheim 26, 8. Hannover 24, 9. Frankfurti Eintracht 23, 10. Paderborn 19, 11. Köln 19, 12. Mainz 18, 13. Berliini Hertha 18, 14. Hamburger SV 17, 15. Stuttgart 17, 16. Bremeni Werder 17, 17. Dortmundi Borussia 15, 18. Freiburg 15.

Ragnar Klavan FC Augsburgi särgis. Foto:
Ragnar Klavan FC Augsburgi särgis. Foto: Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles