Tretjak meenutas Lake Placidi šokk-kaotuse tagajärgi: osa mängijaid k**i verd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladislav Tretjak.
Vladislav Tretjak. Foto: SCANPIX

Legendaarne Nõukogude Liidu hokikoondise väravavaht Vladislav Tretjak meenutas uues dokumentaalfilmis seda, milline karm režiim kehtestati koondises pärast 1980. aasta Lake Placidi olümpiamängude finaalis USAlt saadud šokk-kaotust.

«Treeningmahud muutusid hullumeelseks. Suvel treenisime neli korda päevas. Osa mängijaid kusi verd,» kirjeldas Tretjak. 1968. ja 1972. aastal olümpiakulla võitnud kaitsja Igor Romiševski selgitas, et mängijad viidi meelega sooritusvõime piirile. «Kui tahad vormida meistermeeskonda, tuleb teinekord mehed toore jõuga pingutama panna,» sõnas ta.

Tretjakil jagus filmis teravaid sõnu ka koondise pikaajalise peatreeneri, mullu lahkunud Viktor Tihhonovi aadressil. «Kuidas ta nii võimekas oli? Sest ta kuulus süsteemi. KGB juhid panid ta sellesse ametisse,» sõnas Tretjak, meenutades veel ühte karmi seika. Koondislane Andrei Homutov sai treeninglaagris olles teada, et tema isa on suremas, ning küsis Tihhonovilt luba haiglasse isa vaatama sõita. Luba ei tulnud, sest koondis valmistus järgmiseks mänguks. «Andrei ei näinud oma isa enam kunagi. Oli raske kõrvalt näha, et Tihhonov suutis midagi sellist teha,» nentis Tretjak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles