Tartu maratoni võitnud Rönning: suurepärane sõit ja laitmatu korraldus

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu 43. maratoni võitja Eldar Rönning Norrast.
Tartu 43. maratoni võitja Eldar Rönning Norrast. Foto: Kristjan Teedema

Täna toimunud 43. Tartu maratoni võitis neljakordne maailmameister Eldar Rönning, kes lõpusirgel edestas kaasmaalast Audun Laugalandi. Pärast kümneaastast vaheaega võitis naiste arvestuses taas Tatjana Mannima.

«Suurepärane sõit, väga hea rada ja laitmatu korraldus – võiks öelda, et isegi parem kui Vasaloppet,» kiitis võitja Rönning. «Ma pole ilmselt kunagi nii heal maratonirajal sõitnud.»

Rönningu võiduaeg oli üks viimaste aastate kiiremaid – 2:43.41. Audun Laugaland lõpetas ajaga 2:43.57 ja kolmanda koha saanud Martti Himma ajaga 2:48.41.

Rohkem kui pool maad sõitis ees kuueliikmeline grupp – norralased Eldar Rönning, Martin Hammer, Audun Laugaland, eestlased Algo Kärp, Martti Himma ja valgevenelane Aleksei Ivanov. Enne Palu punkti rebisid aga Rönning ja Laugaland eest ja lahendasid võitja saatuse viimasel kilomeetril.

«Proovisin pika spurdiga Eldarit väsitada, aga see töö ei kandnud vilja. Viimasel kilomeetril rebis ta eest,» rääkis teiseks tulnud Laugaland.

Kolmanda koha saatuse otsustasid Himma, Kärp ja Hammer. Finišisirgel ei olnud Himmale vastast ja pärast 2006. aastat seisis eestlane taas Tartu maratoni poodiumil. «Minu jaoks oli see nagu võit. Olen kolmanda koha üle väga õnnelik,» sõnas Himma.

Enne sõitu üheks favoriidiks peetud Algo Kärp pidi aga kõrgemast mängust suu puhtaks pühkima ebaõnnestunud suusavaliku tõttu. «Üldiselt olen oma kohas täna väga pettunud. Endale tuleb tuhka pähe raputada. Kõige olulisem moment oli enne starti. Võtsin klassikamäärdega suusad. Teiste meestega võrreldes oli suusk ikka liiga pidamise peale määritud,» rääkis Kärp ise.

Naistest läks esikoht Eestisse, kui võidu võttis ka eelmisel nädalal Prantsusmaal La Transjurassienne’i maratonil võidutsenud Tatjana Mannima.

«Õigete suuskade valik oli täna väga kriitiline. Suur tänu määrdemeistritele, kes aitasid mul õige valiku teha,» ütles Mannima, kes tõusis ka FIS Marathon Cupi liidriks. «FIS Marathon Cupi võit on minu peamine eesmärk sel aastal.»

Mannima edestas teisena lõpetanud itaallannat Antonella Confortolat ligi viie minutiga ja kolmandana lõpetanud Triin Ojastet seitsme minutiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles