Postimehe otseülekanne: erakonnad väitlesid Eesti spordi tuleviku üle

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Olümpiakomitee eestvedamisel toimus täna erakondade esindajate vaheline debatt, kus võeti luubi alla spordiga seotud valimislubadused. Postimees vahendas debatist otsepilti, ülekanne on järelvaadatav.

Pärast sissejuhatust sai debatti juhtiva Andres Jõesaare eestvedamisel sõna Reformierakonna esindaja Lauri Luik, kes selgitas võimuloleva partei viimaste aastate spordiprogrammi täitmist ning puudujääke, seejärel rääkis Keskerakonna programmist Jüri Ratas ning Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esindaja Urmas Espenberg rõhutas omalt poolt, et nende programmi üheks suuremaks osaks on taastada spordikoolide süsteem. Järgnevalt esitasid ka teiste erakondade esindajad oma nägemused spordikoolide ja -klubide temaatikas.

Vabaerakonna esindaja Inna Rose esitas oma partei platvormi, mille järgi võiks spordi depolitiseerida, sest Rose sõnul häirib teda see, et alaliitude presidendid on poliitikud.

Konkreetsematest sõnavõttudest rõhutas EKRE esindaja Urmas Espenberg, et praegune kultuuriminusteerium tuleks ümber nimetada nii kultuuri- kui spordiministeeriumiks ning spordi haldamiseks peaks asekantsleri asemel olema selle ametikoha jaoks täiskohaga kantsler.

IRLi poolt rõhutas Toomas Tõniste, et Eesti spordi suureks probleemiks on see, keegi konkreetne ei seisa spordi eest.

Jüri Ratas kommenteeris kohtunike palgaküsimust ja selle seost maksuametiga, Keskerakonna esindaja rõhutas, et kohtunik peab saama tasu, kuid kuna selle eest tuleb maksta makse, siis on lahenduse leidmine väga keeruline ning väga head lahendust ta praegusel hetkel ei näegi. Lauri Luik tõi omalt poolt välja, et Reformierakond töötab selle probleemi lahendamise nimel ning nende plaani kohaselt kavatseb kultuuriministeerium leida lisavahendeid selleks, et tasuda kohtunike palgalt makstavad maksud.

Kuna debatis lahati rohkelt erinevaid küsimusi, siis väljareklaamitud tulemuseni ehk võimaliku koalitsioonileppesse sissekirjutatavaid lubadusi kirja panna ei jõutud.

Enne debatti:

Debatil osalevad kuue riigikokku kandideeriva erakonna esindajad: Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda esindab Urmas Espenberg, Isamaa ja Res Publica Liitu Toomas Tõniste, Keskerakonda Jüri Ratas, Reformierakonda Lauri Luik, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda Indrek Saar ja Vabaerakonda Inna Rose. Debatti juhib Andres Jõesaar.

EOK peasekretäri Siim Sukles sõnul on selline debatt vajalik, et spordijuhid ja -huvilised saaksid aimu, kuidas poliitikud spordist mõtlevad ja milliste ideede eest nad seisavad. «Sport on valdkond, mis kõnetab paljusid Eestis elavaid inimesi, kas siis liikumisharrastuse või laste huvialaringide või tippspordi kaudu. Sport on oluline valdkond ka riigi seisukohast, olles tihedalt seotud näiteks rahvatervise ja riigi kaitsevõimega,» ütles Sukles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles