Kergejõustiku meistrivõistlused pakuvad palju põnevust kestvusaladel

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Mägi osaleb Eesti meistrivõistlustel 800 m jooksus
Rasmus Mägi osaleb Eesti meistrivõistlustel 800 m jooksus Foto: Mihkel Maripuu

21.-22. veebruaril toimuvad Tallinnas sisehooaja olulisimad kergejõustikuvõistlused Maarjamaal - Eesti talvised meistrivõistlused. Juba saabuval nädalavahetusel võib Lasnamäe Kergejõustikuhallis näha võistlemas suurt osa Eesti kergejõustikutippudest, kellest nii mõnelgi on eesmärgiks märtsi alguses Prahas toimuvate Euroopa sisemeistrivõistluste normatiivi alistamine.

Esmalt Eesti Kergejõustikuliidu kestvusalade vastutava treeneri Toomas Tarmi poolt koostatud eelvaade keskmaa, 3000m ning käimisdistantsidele. Kes võidab keda?

Keskmaadistantsid (800, 1500m)

800m on peasoosik sel talvel arenguhüppe teinud Raimond Valler (TÜ ASK), kellel on reaalne püüda ka sise-EMi normi (1.50). Talle pakuvad konkurentsi veel nooremad mehed - äsja noorsoo 600m Eesti rekordi jooksnud Rasmus Kisel (Audentese SK) ja samuti head minekut näidanud Enari Tõnström (KJS Sakala). Kindlasti lisab 800m jooksule vürtsi 400m tõkkejooksja Rasmus Mägi (TÜ ASK) võimalik osalemine sellel distantsil ning teda saab lugeda tõsiseks konkurendiks Vallerile.

1500m distantsil testib oma valmisolekut sise-EMiks Tiidrek Nurme (TÜ ASK) ning nii Allar Lamp (TÜ ASK) kui ka Kaur Kivistik (Tartu SS Kalev) on näidanud sisehooajal head minekut. Kõik mehed on kiire jooksu korral võimelised ajaks alla 3.50. Äsja mandlioperatsioonil käinud Andi Noot peab Eesti talvistest meistrivõistlustest seekord loobuma.

Naiste keskmaadistantsidel on peasoosik Liina Tšernov (SK Jooksupartner), kes senisel talvehooajal veel oma täielikke võimeid loodetavalt avanud ei ole. Jälitajatest on seni parimat minekut näidanud Eesti U23 koondise kandidaat Birgit Pihelgas (individuaalvõistleja). 800m jooksus on Tšernovi kõrval medalipretendendid ka Helin Meier (Nõmme KJK), Kelly Nevolihhin (Rakvere KJK ViKe) ja Elis-Helen Starkopf (Nõmme KJK). Stardiprotokollis on kirjas ka Maris Mägi (TÜ ASK), kelle osalemine lisab kindlasti jooksule põnevust. 1500m on Tšernovi peakonkurendiks sisehooaja avastarti tegev Jekaterina Patjuk (TÜ ASK).

3000m

Meeste 3000m distantsile on ennast kirja pannud ligi 30 jooksjat ehk rajale läheb kaks jooksutäit mehi. Medalipretendentide ringi peaks kuuluma eeskätt Allar Lamp (TÜ ASK), Kaur Kivistik (Tartu SS Kalev), maratoonar Roman Fosti (Stamina SK) ja Sergei Tšerepannikov (Treeningpartner). Huvitav, mida suudab Fosti, kes spetsiaaltreeningut palju teinud ei ole, eeldatavalt teravamate meeste vastu. Nagu suvel Eesti meistrivõistlustel 5000m distantsil näha oli, siis lõpuspurdile ei tasu ka keskmaameestel temaga mängida. 3000m jooksus osaleb pärast pikka Keenia mäestikulaagrit ka noor maratonimees Heinar Vaine (VAK Staier).

Ka naiste 3000m tõotab tulla põnev. Jekaterina Patjukile (TÜ ASK) pakuvad konkurentsi maratoonarid Liina ja Lily Luik (mõlemad samuti TÜ ASK) ning ilmselt ka Liina Tšernov, kes lõpliku valiku - kas 800 või 3000m - teeb peale laupäevast 1500m jooksu starti. Kõik eelnimetatud peaksid olema võimelised jooksma alla 9.30.

Käimine (naiste 3000m, meeste 5000m)

Meeste 5000m käimisdistantsil tuleb starti meie käimise raudvara – Lauri Lelumees ning Margus Luik (mõlemad B. Junk Käimisklubi). Medalipretendendid on kindlasti ka Ainar Veskus (KJK Kalev-Sillamäe) ja noor 14-aastane käija Ruslan Sergatšov (JK Tempo).

Naiste 3000m käimises on peafavoriidiks 15-aastane KJK Kalev-Sillamäe käija Angela Mandel, kes oli samal distantsil võidukas juba ka eelmisel aastal. Pääsu esikolmikusse on eesmärgiks kindlasti seadnud ka Mandeli klubikaaslane Margarita Kozlova, Anastasija Skatško (JK Tempo) ning Anna Kukankova (KJK Atleetika).

Esialgseid stardinimekirju alade kaupa saab vaadata SIIT.  Võistlused algavad laupäeval kl 15 ja pühapäeval kell 11. Detailse ajakava leiab Eesti Kergejõustikuliidu kodulehelt. Sissepääs võistlustele on kõigile TASUTA.

Mõlemal Eesti meistrivõistluste võistluspäeval on spordihuvilistel võimalik soetada soodushinnaga trükisoe Kristo Reinsalu ja Andrus Nilgi raamat «Eesti jooksjate lood».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles