Eelvaade: mida on oodata Eesti talvistel meistrivõistlustel?

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Reena Koll.
Pildil Reena Koll. Foto: Kristjan Teedema

21.-22. veebruaril toimuvad Tallinnas Eesti talvised meistrivõistlused kergejõustikus. Võistlemas saab näha suurt osa Eesti kergejõustikutippudest, kellest nii mõnelgi on eesmärgiks märtsi alguses Prahas toimuvate Euroopa sisemeistrivõistluste normatiivi alistamine.

«Eesti talvistel kergejõustiku meistrivõistlustel on hüppealadel ning kuulitõukes oodata mitmeid põnevaid vastasseise ning sõna otseses mõttes on õhus Eesti rekordid ja Praha sise-EMi normatiivi täitmise ootused,» ütleb Eesti Kergejõustikuliidu saavutusspordijuht Marko Aleksejev.

Allpool ülevaade, mida on oodata hüppealadelt ja kuulitõukes.

Kuulitõuge

Naiste kuulitõukes asub ringi valitsev Eesti meister, edetabelijuht, U20 ja U23 vanuseklassi kuulitõuke rekordiomanik, 2013. aasta U20 EM pronksmedalist ning suvise U23 EMi üks koondise esinumbreid – Kätlin Piirimäe (Koigi KJK). Kuigi suviseks U23 EM-iks valmistuva Piirimäel ei ole märtsi alguses Prahas toimuv Sise-EM eraldi eesmärgiks, võib eeldada, et normatiivi - 16.50, täitmine on seni jäänud vaid tehniliste nüansside taha. Väikesed võimalused meistritiitlile on Piirimäe vastu ka kogenud Anu Teesaarel (Nõmme KJK). Huvitavaks on sel hooajal kujunenud kahe noore heitja Valeria Radajeva (Audentese SK) ja Madli Rahuvarmi (Haapsalu KJK) omavaheline mõõduvõtt. Mõlema areng on piisavalt muljetavaldav pürgimaks suvisele U18 MM-ile.

Meeste kuulitõukes saame kaasa elada Kristo Galeta (KJS Sakala) sise-EM normi - 19.50 püüdlustele, Galetal on sarnaselt naiste esinumbrile vajalikud sentimeetrid seni jäänud vaid tehniliste nüansside lahendada. Galetale sekundeerib uus tõusev kuulitõukelootus, U23 EM koondislane Karl Koha (Haapsalu KJK). Samuti pälvib täelepanu, millisele positsioonile suudab end meestega mõõtu võttes tõugata meie tänavune juunioride EM koondislane Kert Piirimäe (Koigi KJK).

Teivashüpe

Hüppealadel jagub põnevust naiste teivashüppesse, kus oma hooja kolmanda stardi teeb Reena Koll (KJK Visa). Kuigi esimesel kahel stardil pole Reena tulemust kirja saanud, on siiski selgelt näha uut hingamist ja sihti rekordi parandamisele. Sise-EM normatiiviks on seatud 4.30, see tähistaks ka uut Eesti rekordit. Lisaks Reena Kolli etteaste ootusele pakub pinget U23 EM koondise kandidaadi Getter Marie Lembergi (TÜ ASK) ja noorukese U18 MM koondise lootuse Margit Kalki (Tartu SS Kalev) omavaheline mõõduvõtt.

Meeste samal alal väärib enim tähelepanu samuti U18 MM koondislase ja värske vanuseklassi rekordiomaniku Sander Moldau (KJK Vike) tegevus pealpool viit meetrit. Tiitlit kaitseb Veiko Kriisk (TÜ ASK).

Kaugushüpe

Meeste kaugushüppes on sise EM-i koondise pretendente 2-3. Kõige lähemal normatiivile - 7.75 on hetkel Rain Kask (EMU SK), kel sellest hooajast kirjas 7.67. Normatiivini võivad küünida ka Henrik Kutberg (Audentese SK) ja Mihkel Saks (Tallinna SS Kalev). Omavahel medalite jagamiseks peavad nimetatud aga jagu saama heas hoos olevast Hans-Christian Hausenbergist (Tartu SS Kalev), kel seni veel täiskasvanute MV medal puudub. Naiste kaugushüppe stardinimekirja tugevaim  nimi on Grit Šadeiko (TÜ ASK), kes sisehooajaks suuri eesmärke pole seadnud, kuid meie U23 EM koondise kandidaatidele Kaia Soosaarele (TÜ ASK) ja Aet Laurikule (KJK Tipp) võiks Grit korralikke lennutrajektoore ette näidata.

Kõrgushüpe

Naiste kõrgushüppes tuleb starti juba sise-EM normatiivi 1.86 täitnud Grete Udras (Tartu SS Kalev), kellelt loodame EM-i eel lisasentimeetrid.

Kolmikhüpe

Haaravaid mõõduvõtmisis jagub ka nii meeste, kui naiste kolmikhüppesektorisse. Naiste kolmikhüppes võtavad mõõtu meie U23 EM koondise kandidaat Janeli Toomel (Tartu SS Kalev) ja U20 EM normatiivi täitnud Marit Jukk (Tartu SS Kalev). Meeste samal alal on peale tippspordist loobumist ja väikese pausi pidamist taas võistlustules vanameister Jaanus Uudmäe (individuaalvõistleja), talle pakub teiste hulgas konkurentsi värskelt U18MM normatiivi täitnud nooruke Johannes Erm (SK Leksi 44).

Esialgseid stardinimekirju alade kaupa saab vaadata SIIT.  Võistlused algavad laupäeval kl 15:00 ja pühapäeval kell 11:00. Detailse ajakava leiab Eesti Kergejõustikuliidu kodulehelt. Sissepääs võistlustele on kõigile TASUTA.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles