Eesti võrkpallikoondise peatreener sepistas Poolas suure üllatuse

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gheorghe Cretu
Gheorghe Cretu Foto: Toomas Tatar

Eesti võrkpalli rahvusmeeskonna peatreener Gheorghe Cretu serveeris Poola meistrivõistluste põhiturniiril Cuprum Lubini meeskonnaga suure üllatuse, kui alles esimest hooaega kõrgemas seltskonnas palliv tiim lõpetas põhiturniiri 14 meeskonna konkurentsis viienda kohaga.

Viimases voorus mängiti seejuures 3:2 (28, -19, 20, -26, 14) üle viimastel hooaegadel Euroopa meistrite liigas osalenud ja mullu selles sarjas pronksi võitnud Jastrzebski Wegiel.

Kokku võitis Cretu juhendatav Lubin põhiturniiri 26-st mängust 17. «Need 17 võitu on väga raske töö tulemus. Teadsin kohe pärast seda, kui meeskonna komplekteerimine oli lõppenud, et me oleme võimelised lõpetama põhiturniiri kaheksa parima hulgas. üllatuseks oli vaid see, et meie võitude koguarv nii suureks osutus,» rääkis Cretu volley.ee-le.

«Tänavune põhiturniir tervikuna oli Poolas nii minu kui teiste klubide treenerite hinnangul läbi aegade tugevaim,» hindas Cretu sealset taset kõrgelt: «Palju noori 90ndatel sündinud kohalikke pallureid näitasid head mängu, lisaks tõstsid meeskondade taset mitmed kõrge kvaliteediga välismängijaid.»

Cretu avaldas uskumust, et kõiki Poola võrkpallureid motiveeris positiivselt ka edu sügisesel kodusel MMil. Enda meeskonna kohta rääkis ta veel, et väga hästi tuli valmistuda ja keskenduda absoluutselt igaks põhiturniiri mänguks, ka tagumise otsa meeskondade vastu.

Wegieli meeskond kubiseb nimekatest palluritest

Kahe võiduni mängitavas veerandfinaalis läheb Lubin vastamisi Jastrzebskiga, avamäng peetakse nimeka vastasega juba sel kolmapäeval Lubinis, teine ja vajadusel kolmas kohtumine aga nädalavahetusel Jastrzebie-Zdrojs.

Jastrzebski diagonaalründajaks on Poola päritolu, kuid Itaalias kasvanud ja võrkpallihariduse saanud Michal Lasko. Meeskonna sidemängijad on mullusest EM-valiksarjast ka Eesti võrkpallipublikule tuttavad slovakk Michal Masny ja Kreeka koondist esindav Dmitri Filippov. Temporündajateks on endine Poola koondislane Patryk Czarnowski ja sloveen Alen Pajenk, nurgaründajad on Pratsusmaa koondislane Guillaume Quesque ja aastatel 1997 - 2008 Poola koondisse kuulunud Krzysztof Gierczyński.

Jastrzebski kogus põhiturniiril 18 võitu, mis andis 14 meeskonna konkurentsis 4. koha. Tänavuses Euroopa meistrite liigas saavutati B-alagrupis Novosibirski Lokomotiivi järel 4 võidu ja 2 kaotusega teine koht ning pääseti kohamängudele. Play-offi avaringis jäädi aga kahel korral (2:3 ja 0:3) alla itaallaste Perugiale ning pudeneti edasisest konkurentsist.

Veerandfinaalis vastamisi olevate tiimi üheks sarnaseks jooneks on peatoetaja - nii Lubin kui Jastrzebski on rahastatud peamiselt kaevandusettevõtete poolt. Kui Lubini meeskonda peavad üleval kohalikud hõbeda- ja pronksimaagid, siis Jastrzebski toetub peamiselt sealse söekaevanduse panusele. Cretu sõnul läheb Lubin veerandfinaali kindlasti võidu peale mängima: «Meeskond on selleks valmis ja teeme omalt poolt kõik, et nelja parema hulka jõuda.»

Põhiturniiri võitjaks osutus Poolas Rzeszow, kes oli viimase vooru liidrite duellis 3:1 üle Belchatowist. Rzeszowi vastaseks on veerandfinaalis Radom, Belchatow mängib Kędzierzyn-Koźlega. Kolmandana lõpetanud Gdansk kohtub veerandfinaalis Bydgoszcziga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles