Eesti jalgpallikoondise soomlasest ekstreener: siin on palju asju paremini kui Soomes

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyri Nieminen treeningul.
Jyri Nieminen treeningul. Foto: Eesti Jalgpalli Liit

Aasta aega Eesti koondiste juures väravavahtide treenerina töötanud ning siit Katari jalgpalliakadeemiasse suundunud soomlane Jyri Nieminen andis intervjuu kodumaa väljaande Urheilulehti veebisaatele PausaTV, kus sõnas muuseas, et peab Eesti jalgpallisüsteemi mitmes olulises asjas Soome omast paremaks.

Niemineni ülesandeks oli Eestis välja töötada ja juurutada põhimõtted, mis kehtiksid kõikidele koondistes mängivatele puurilukkudele, alustades noortekoondistest ja lõpetades A-koondisega. «Mul oleks praegu väga raske ette kujutada, et töötaksin mõne Soome koondisega. Miks? Laagrite pikkus, töötundide pikkus. Tunnen, et saan treeninguid küll kõrvalt vaadata, aga mitte nendesse sekkuda,» sõnas Nieminen.

«Eestis oli meil aga enne iga turniiri, enne iga kohtumist ja ka lisaks mängueelsetele kogunemistele peetud laagrites ohtralt võimalusi mängijatega kohtuda ning arutada, mida väravavaht teeb ja mida peaks tegema. Soomlased tulid turniiridele ühe treeningu pealt, samal ajal kui Eestis eelnes sellele kolmepäevane laager, mille järel mängijad pääsesid korraks koju. Siis koguneti uuesti ja tehti kolm treeningut,» kirjeldas Nieminen.

Samuti märkis Nieminen, et Eestis ollakse Soomest kõvasti ees kõiges selles, mis puudutab mängueelset analüüsi. «Meil oli alaliidus täiskohaga videoanalüütik, kes töötas minuga igapäevaselt samas kontoris. Saime näiteks 2013. aasta põhjal aru, et meil on probleeme standardolukordade kaitsmisega, samuti rünnakul standardolukordade lahendamisega ja lisaks kaotame audisissevisete järel lubamatult sageli palli. Seega saime nende elementide kallal treeningutel tööd teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles