Olümpia korraldajad leidsid võimaluse hoida kokku miljard dollarit

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: SCANPIX

Tokyo olümpiamängude korraldajad leidsid võimaluse kokku hoida umbes miljard dollarit, jättes ehitamata kolm uut võistluspaika.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) spordidirektori Christophe Dubi sõnul otsustasid 2020. aasta mängude korraldajad, et korvpalliturniiriks ei ehitata uut halli, vaid peetakse mängud saalis, mida kasutati 2006. aasta MMil. Tokyo keskusest põhja poole jääv Saitama spordihall mahutab 36 500 pealtvaatajat.

Ratsutamise koolisõit ja hüpped peetakse aga areenil, kus võisteldi juba 1964. aasta olümpiamängude ajal. Mõnesaja meetri võrra nihutatakse ka kanuuslaalomi toimumispaika, sest esialgselt paika pandud asukoht tekitas keskkonnaalaseid probleeme. Dubi sõnul aitavad need sammud kokku hoida miljard dollarit, kuid eelarve muutub paratamatult aja jooksul veelgi. Dubi sõnul võivad korraldajad veel mõne võistluse teise paika üle viia, lõplik kava peaks paika saama aprilliks ning ROKi tegevkomitee kinnitab selle juunis.

Korralduskomitee esialgne plaan nägi ette kümne uue võistluspaiga ehitamist, pidades silmas nõudmist, et 85 protsenti võistlusi peab toimuma olümpiakülast kaheksa kilomeetri raadiuses. Dubi sõnul ei riku muudetud kava seda tingimust märkimisväärselt ning korraldajatel on vajalikeks käikudeks veel piisavalt aega. «Sportlaste jaoks jääb kõik selliseks, nagu pakkumise tingimused ette nägid. Praegusel ajal muudatuste tegemine, eriti kui jutt käib juba olemasolevatest võistluspaikadest, on meile igati vastuvõetav,» vahendab Reuters Dubi sõnu.

Esialgu pakuti ehituskuluda maksumuseks 1,5 miljardit dollarit, kuid mullu kasvas see summa uute arvutuste järel enam kui kahekordseks. Tokyo sai mängude korraldusõiguse Madridi ja Istanbuli ees paljuski tänu sellele, et jaapanlased rõhusid oma heale korraldusoskusele ning 4,5 miljardile dollarile, mis on mängude korraldamiseks vabalt kasutada.

2016. aastal vaadatakse üle ka mängude programm, kuhu pääsevad ilmselt pesapall ja softball. Kandidaatide seas on veel näiteks karate ja squash.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles