Millega selgitada Norra suusatamise edu?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norralannad Marit Björgen (vasakul) ja Therese Johaug rõõmustamas MMil võidetud medalite üle.
Norralannad Marit Björgen (vasakul) ja Therese Johaug rõõmustamas MMil võidetud medalite üle. Foto: SCANPIX

Falunis lõppenud suusaalade maailmameistrivõistlustel oli ülekaalukamalt edukaim koondis Norra, võites 11 kuldmedalit, neli hõbedat ja viis pronksi, vahendab ERR Sport.

«Arvan, et sellele on mitmeid põhjuseid, peamised neist on suusakultuur ja kogu tiimi väga hea töö, ka kõige pisemad detailid on paigas,» rääkis Vikerraadiole Falunis sprindis hõbeda võitnud norralane Ola Vigen Hattestad. «Kui näiteks vaadata Norra meistrivõistlusi, siis stardis on 100, võib-olla isegi 150 suusatajat, kes muuga ei tegelegi – on professionaalid.»

«Üks ja võib-olla kõige lihtsam ja arusaadavam asi on see, et Norras on murdmaasuusatamine jätkuvalt number üks ja lapsevanemad viivad oma lapsed kõigepealt murdmaasuusatrenni. Teisalt on see väga palju nende kultuuris kinni, väga palju liigutakse ja matkatakse värskes õhus ka talvel, lapsed võetakse suuskadele ja nad on päev otsa väljas lume sees,» rääkis Eesti Suusaliidu peasekretär Jaak Mae, kes ise on karjääri vältel Norra suusaeluga tihedalt kokku puutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles