Varem tehtud vigadest õppimine viis Flora eduteele

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suve keskel välisklubidest naasnud Henri Anier (paremal) ja pildilt puuduv Sander Post on tõusnud FC Flora edutee võtmetegelasteks.
Suve keskel välisklubidest naasnud Henri Anier (paremal) ja pildilt puuduv Sander Post on tõusnud FC Flora edutee võtmetegelasteks. Foto: Artur Sadovski

Eesti jalgpallimeistrivõistlustel viimati 3:0 Sillamäe alistanud FC Flora näib vankumatult sammuvat kauaigatsetud tiitli poole. Klubi presidendi Aivar Pohlaku sõnul peitub edu taga vigadest õppimine ja iseloomuta mängijatest vabanemine.



Suve keskel tabas Florat valus hoop, kui palgaprobleemide tõttu lahkusid meeskonnast sellised olulised tegijad nagu Oliver Konsa, Siksten Kasimir, Teet Allas, Aivar Anniste ja Aleksander Abašidze. Kummalisel moel oli aga just see üks murdehetki ning edaspidi sammus Flora vankumatult võidult võidule. Vaid igipõlise rivaali Levadiaga tehti 2:2 viik. Millega aga seletada, et kriis muutis meeskonna tugevamaks?

«Siin on kaks poolt. Üks on see, et samal ajal tuli laenuperioodilt koju mitu välismängijat,» ei jätnud klubi president Aivar Pohlak mainimata, et klubiga liitusid Sander Post, Joonas Tamm ja Henri Anier. «Teisalt puhastas palgakriis meeskonna nõrkadest persoonidest. Hea, et nad tulid välja juba siis, mitte hiljem.»

Florale oli tähtis, et klubi juurde naasnud jalgpallureid suudeti suvel hoida. Lisaks suudeti veenda jääma Eesti koondisesse murdnud Gert Kamsi. Pohlaku sõnul mängis alati ühe eesmärgina noorte kasvatamist tähtsaks pidanud klubi juures olulist rolli finantsolukorra paranemine.

«Rahaline olukord klubis muutus, saime mängijaid hoida ja tulemusele keskenduda,» märkis Pohlak.

Pohlaku sõnul oli Flora jaoks tegelik murdehetk aga eelmise hooaja keskpaik, kui otsustati, et midagi peab klubi juures muutma. Ühtlasi Eesti Jalgpalli Liitu juhtiva mehe sõnul panustas klubi liialt valedele mängijatele.
«Osale kasvandikele liidrirolli andmine ei õigustanud ennast. Usbekistani mängus (Eesti jalgpallikoondis viigistas eelmisel teisipäeval 3:3 Usbekistaniga – toim) olid kahjuks nõrgimad lülid just endised Flora mängijad. Järelikult oleme teinud vigu,» tunnistas Pohlak. «Osa tüüpe lihtsalt polnud võimelised siduma isiklikku edu meeskondlike eesmärkidega ja nii on raske edasi minna. Tulemus on see, et peaaegu mitte keegi pole oma välisklubis suutnud tõusta põhimängijaks.»

Kui tulla tagasi välismaalt naasnud mängijate juurde, siis tõtt-öelda ei kujutagi Florat ilma nendeta praegu ette. Post on tõusnud välkkiirelt 15 tabamusega meistriliiga väravaküttide edetabelis teisele kohale ning ilmselt on vaid aja küsimus, millal ta väravakuninga trooni vallutab. Edurivis on asendamatu ka Anier. Pärast suvepausi on mehed kahe peale löönud üheksas mängus 21 väravat (Sillamäe 3:0 alistatud kohtumises lõi Anier kaks, Post ühe). Kuigi praegu tundub, et vaid nende mängijate vigastus võiks Flora tiitlivõidu nurjata, jääb Pohlak tulevikku ennustades ettevaatlikuks.

«Meil on jäänud veel Levadiaga omavaheline mäng ja kohtumine Transiga. Lisaks pole kunagi lihtne mängida Nõmme kunstmurul,» märkis Pohlak. Ja lisas, et ka Tulevik, Tammeka, aga miks mitte ka Paide võivad heal päeval ohtlikud olla.

JALGPALL
Eesti jalgpalli meistriliiga 28. voor


Viljandi JK Tulevik – Nõmme JK Kalju 0:1, Tartu JK Tammeka – FC Kuressaare 0:2, Narva JK Trans – Tallinna FC Levadia 0:3, Kohtla-Järve FC Lootus – Paide linnameeskond 1:2, Tallinna FC Flora – JK Sillamäe Kalev 3:0.
Tabeliseis: 1. Flora 69 punkti (27 mängu), 2. Levadia 67 (28), 3. Trans 55 (28), 4. Kalju 48 (27), 5. Sillamäe 45 (27), 6. Tammeka 33 (28), 7. Tulevik 33 (28), 8. Kuressaare 20 (27), 9. Lootus 17 (28), 10. Paide 17 (28).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles