Tartu Rattamaratoni ajalugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rattamaraton.
Rattamaraton. Foto: Margus Ansu.


Maastikujalgrattad ehk bike’id mõeldi välja ameeriklaste poolt kaheksakümnendate alguses, kuid Eestimaale jõudsid nad alles üheksakümnendate teises pooles.



Rahvas võttis uut tüüpi rattad kiiresti omaks, paraku puudus Eestis sellele rattaklassile mõeldud maratoniformaadis rahvaspordiüritus. 1998. aastal tundus aeg olevat küps.

Norras toimuva Birkebeinerrittet’i eeskujul tekkis mõte korraldada rattasõit Tartu Maratoni trassil. Nii sündiski Tartu Rattamaraton põhidistantsiga 63 km ja 31 km pikkuse peresõiduga. Vihmase suve tõttu tuli nii mõnestki suusaraja trassi osast loobuda, aga tagantjärele otsustades oli see pikemas perspektiivis õige valik.

Algsele rajale on läbi aastate tehtud väikeseid muudatusi, näiteks on start viidud asfaldilt maastikule. Põhimõtteks on olnud jätta raja läbimine jõukohaseks igale tervele ja aktiivsele inimesele.


Esimene suurem rajamuudatus Tartu Rattamaratoni ajaloos leidis aset 2006. aasta sügisel, mil distantside pikendati seniste 63km-lt 89-le ja 31 km-lt 40-le. Muudatuse tingis inimeste treenituse, oskuste ja rataste kvaliteedi tõus.


Enne esimest Tartu Rattamaratoni olid paljud asjatundjadki pessimistlikud sellise ürituse edus, kuid juba esimene katse tõi kokku üle tuhande ratturi. Järgnevate aastate kiire areng on Tartu Rattamaratoni osalejate arvu viinud samale tasemele Tartu Maratoniga (aastal 2009 registreerus koos lastesõitudega juba 6713 osalejat) ja vaatamata maastikuratta sõitude rohkusele Eestis ei ole ükski teine võistlus jõudnud osavõtjate arvult ligilähedalegi. Aasta-aastalt on kasvanud ka lätlaste ja leedukate osalus, sest ka neil puudub samaväärne võistlus.


Rahvusvahelist kõlapinda annab üritusele kuulumine alates 2002. aastast E1 kategooria võistlusena UCI rahvusvahelisse kalendrisse. Kui viimastel aastatel on Tartu Rattamaratoni finišis selgunud Eesti meistrid maastikurataste maratonis, siis 2009. aastal peeti sama võitluse raames selle ala Euroopa Meistrivõistlused, kus esinesid väga edukalt ka eesti sportlased.

Sarnaselt teiste üritustega on ka Tartu Rattamaratoni kavas traditsioonilised laupäevased TILLU- ja MINImaratoni lastevõistlused Tähtvere Spordipargis. 2001. aastast köidab pealtvaatajate meeli ka päev enne põhistarti peetav atraktiivne tippsportlaste võistlus Tartu Maastikurattasprint, mis sel aastal toimub juba 9. korda.


Vaatamata eliitratturite osalusele, on enamuse jaoks septembri kolmandal nädalavahetusel peetav Tartu Rattamaraton siiski suvelõpu rattarahvapeoks, kus võistlusmoment on teisejärguline.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles