Karm trenn: Eesti olümpialootus valmistub üheks võistluseks viis kuud

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Seim eile Sparta spordiklubis trenni vihtumas.
Mart Seim eile Sparta spordiklubis trenni vihtumas. Foto: Sander Ilvest

Mullu tõstmise üliraskekaalus suurde mängu sekkunud ning MMilt neljanda koha koju toonud Mart Seim on toona saadud õlavigastusest paranenud. Praeguseks on ta rüganud trenni teha juba umbes kaks kuud, kuid aprilli esimeses pooles Thbilisis toimuval EMil ta starti ei lähe, kuna nii lühikese ajaga pole tõstjal lihtsalt võimalik end vormi ajada.

Seimil oli eelmise aasta lõpus kaks operatsiooni: 4. detsembril eemaldati tal seljalt healoomuline kasvaja ning 19. detsembril opereeriti MMil viga saanud õlga. Kokku tuli tal sama hästi kui tegevuseta istuda kuu aega ja see oli tõsisele spordimehele loomulikult keeruline.

«Olen harjunud ikka iga päev trenni tegema. Eks ma siis harrastasin jalutamist ja kiirkõndi,» muigas ta. «Seisund läheb iga päevaga järjest paremaks. Jaanuari keskel hakkasin harjutuskordadega uuesti pihta. Kui tohtisin juba trenni teha, siis võimlesin väiksemate raskustega, aga alguses võttis ikka katuse sõitma. Praegu on keha juba harjunud. Kuu kuni poolteist kulub, et vanad näitajad taastada.»

Osa harjutusi saab MMi neljas mees teha juba nii, nagu peab. «Tõmbeid ja kükke saan teha normaalsete raskustega. Eelmisel nädalal juba rebisin ka,» rääkis Seim. «Kehal on vaja veel harjuda teravate liigutustega.»

Näiteks profipoksijad peavad aastas umbes kaks matši, et keha ringis valule vastu peaks, ja ühe konkreetse duelli jaoks tehakse ettevalmistusi mitu kuud. Samasugune on ka tõstjate elu. «Tõstmises kulub üheks võistluseks valmistumiseks tavaliselt kolm kuud. Mina ise eelistan aga pikemat perioodi – viis kuud,» avaldas Seim. «Pärast võistlust on umbes nädal aega ikka selline peksa saanud tunne ja tuleb täielikult puhata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles