Dopingupatust Vedehinit jahiti pikka aega

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Vedehin.
Nikolai Vedehin. Foto: SCANPIX

Kui veebruari alguses ilmus uudis, et Eesti maratonijooksjat Ilja Nikolajevit süüdistatakse dopingu kasutamises, kostis kergejõustiku ringkondadest jutte, et ta pole ainus patustanud Eesti jooksja. Mitu allikat rääkis, et pahandused ootavad ka Keenias treeningulaagris viibivat keskmaajooksjat Nikolai Vedehinit. Ametlikud allikad – Eesti Kergejõustikuliit ja Eesti Antidoping – seda aga ei kinnitanud.

Rahvusvaheliselt tunnustatud dopingureeglite järgi ei saanudki nad seda teha. Eile oli aga uudise avalikustamiseks aeg küps. Eesti Kergejõustikuliidu avaldatud teates kirjutatakse, et Vedehinilt võeti saatuslikuks saanud uriiniproov 5. veebruaril Keenias Eldoretis. See näitas keelatud aine Trimetazidine’i kasutamist.

Vedehin ei eita keelatud aine tarvitamist ning loobus seepärast B-proovi avamisest. Konks peitub selles, Vedehini sõnul ei teadnud ta, et Trimetazidine on võistlusvälisel ajal keelatud. Möödunud aasta alguseni oligi selle aine kasutamine keelatud vaid võistluste ajal, 2014. aasta 1. jaanuarist ei tohi sportlased seda aga üldse kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles