Viis põnevat fakti, mida võiks teada iluuisutamisest

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MALMO 20030120 
Hristina Vassileva of BUL studied by the juges during the ladies qualifying rounds at the European Figure Skating Championships in Malmo, Sweden, January 20, 2003. A new judging system is used in the figure skating competitions this season after controversial decisions were made at the 2002 Salt Lake City Winter Olympics.  
PHOTO: Claudio Bresciani/SCANPIX Code 30230
MALMO 20030120 Hristina Vassileva of BUL studied by the juges during the ladies qualifying rounds at the European Figure Skating Championships in Malmo, Sweden, January 20, 2003. A new judging system is used in the figure skating competitions this season after controversial decisions were made at the 2002 Salt Lake City Winter Olympics. PHOTO: Claudio Bresciani/SCANPIX Code 30230 Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX/Code 30230

Iluuisutamine on füüsiliselt raske ala, aga reeglid muudavad selle veelgi keerulisemaks, sest detail ja iga sekund on arvel.

1. Uus hindamissüsteem on must kast

Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX/Code 30230

Alates 2004. aastast, kui muudeti hindamissüsteemi, vaatavad kohtunikud ka etteastetest tehtud videoid. Hinnatakse iga elementi hindamissüsteemis -3 kuni +3. Punkte jagatakse uisutamisoskuse, elementide vahetuse, sammude järjestuse, tõlgenduse ja ajastamise eest. See süsteem on muutnud hindamissüsteemi õiglasemaks ja ühtsemaks, aga on toonud ka soovimatuid tagajärgi. Rahvusvaheline hindamissüsteem peaks olema läbipaistvam, aga tegelikul toimib kui must kast, sest ainult lõplik tulemus tehakse avalikuks.

2. Väsinult hüpates saab boonuspunkte

Foto: Smirnov Vladimir/TASS

Kuna etteaste teises pooles on võistlejad juba väsinud, saavad nad raskemate elementide eest kümme protsenti boonust.

3. Niidijuppe jääle kukkuda ei tohi

Foto: Vladimir Pesnya / Scanpix

Iluuisutaja kostüümilt ei tohi midagi jääle kukkuda. Kui kukub, võetakse üks punkt maha. Reegliteraamatu järgi ei tohi kostüüm olla ka liiga ere ega teatraalne, kuigi võib muusikastiiliga kokku minna. Liiga paljas ei tohi ka uisutaja olla. Mehed peavad kandma pükse ja ei tohi kanda sukkpükse. Jäätantsul peavad naised kandma seelikut. Iga riietumisvea eest võivad kohtunikud punkti maha võtta.

4. Hilinejaid karistatakse

Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

Ka võetakse punkte maha igasuguse hilinemise eest: üks punkt iga 30 sekundi eest. Kui etteaste liiga pikale venib või on vastupidi, liiga lühike, ei jää uisutajad samuti karistuseta: üks punkt võetakse maha iga viiesekundilise üleastumise eest.

5. Topeltkukkumine kaotab topeltpunkte

Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS

Iga kukkumise eest võetakse üks punkt maha. Kui paariskavas kukuvad korraga mõlemad iluuisutajad, võetakse kaks.

Allikas: Rahvusvahelise Uisuliidu reegliteraamat

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles