Kuulsaim «šveitslane» keeras Šveitsile selja

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Barcelona tähtmängija Ivan Rakitic oleks võinud eile Eesti vastu väljakule joosta, kui ta oleks omal ajal otsustanud jääda Šveitsi koondise juurde.
FC Barcelona tähtmängija Ivan Rakitic oleks võinud eile Eesti vastu väljakule joosta, kui ta oleks omal ajal otsustanud jääda Šveitsi koondise juurde. Foto: SCANPIX

Eile hilisõhtul Eesti jalgpallikoondisega kohtunud Šveitsi koondis on tänapäeval kindlasti üks rahvusvahelisemaid. Vähe sellest, et alpiriigis on neli riigikeelt (põhiline osa koondislastest on saksakeelsest osast), suurema osa meeskonna liikmete taust viib neid alpiriigist välja. Samas võiks nende koondises olla veelgi rohkem selliseid mehi, kuid mitmed on loobunud täiskasvanute tasemel Šveitsi esindamisest. Kuulsaim näide siinkohal on FC Barcelona staar Ivan Rakitic.

Praeguseks 27-aastane Rakitic sündis 1988. aastal Šveitsis Möhlinis ja U15, U17, U19 ja U21 tasemel esindas ta Šveitsi. Kui aga 2007. aastal kutsus Slaven Bilic ta Horvaatia koondisesse, siis otsustaski ta esindama hakata oma vanemate kodumaad. Debüüdi Horvaatia eest tegi Rakitic 2008. aasta EM-valikmängus Eesti vastu. Heites pilgu praegusele šveitslaste rahvusesindusele, võib tõdeda, et Barcelona mängumees oleks praegu nende suurim staar.

«Rakitici otsus hakata esindama Horvaatia koondist oli Šveitsis suur teema. Kuna ta mängis meie eest noortekoondiste tasemel, siis oodati, et ta teeks seda ka A-koondises. Kogu arutelu sellel teemal kiskus väga emotsionaalseks,» tunnistas telekanali SRF ajakirjanik Sebastian Tobler Postimehele.

Asi läks toona isegi nii kaugele, et Rakitici perekond sai tapmisähvardusi. «Osa inimesi mõistis teda ja toetas tehtud otsust, kuna nende silmis oli oma juurte juurde siirdumine normaalne. Teised aga kritiseerisid teda väga kõvasti. Nende hinnangul oli häbiväärne kasutada ära Šveitsi jalgpallitreenerite rasket tööd ja siis hakata esindama teist riiki,» rääkis Tobler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles