Balta, Raja ja Saarepuu 11 kuud poliitikas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Saarepuu
Anti Saarepuu Foto: Raigo Pajula

11 kuud tagasi kuulsid tippsportlased Ksenija Balta, Allar Raja ja Anti Saarepuu, et on pääsenud kohalikku volikokku. Postimees uuris, kuidas on möödunud nende aeg poliitikas ja mida nad oma ustavate valijate jaoks juba teha on jõudnud.



Kui sõudja Allar Rajale esimesel linnavolikogu istungil tumepunane roos ulatati, öeldi talle mõnevõrra prohvetlikult: «Linnavoliniku töö on sama okkaline.»

29 häälega Sindi linnavolikokku valitud Raja ei tahtnud seda hästi uskuda. Ta eeldas, et kõik on tulnud volikokku, et teha elu Sindis paremaks. Mis seal siis nii keerulist võiks olla?

Esimese kahe istungi järel oli aga selge, et see lause oli sulatõsi. Opositsioonis olnud valimisliitu «Kodulinn Sindi» esindanud Raja sai nii mõnegi üllatuse osaliseks.

Vedas valijaid alt

«Väga palju oli närvilisust ja üksteisele ärapanemist. Emotsioonidel lasti kõige olulisemast üle minna, kõike võeti väga südamesse. Aga ehk peabki südamesse võtma – see näitab, et inimene on kogu hingega asja kallal,» arutles Raja ja lisas: «Mulle tundus, et liiga emotsionaalseks minnes võib teha valesid otsuseid. Ilmnes, et inimestele oli tähtsam eneseteostus kui see, mis oleks hea Sindile. Ma ei osanud seda oodata.»

Pärast kaht istungit otsustas Raja, et loobub pidevate pingete ja ajapuuduse tõttu oma kohast linnavolikogus. Eelkõige sai otsustavaks siiski see, et tippsportlaskarjääri kõrvalt ei jäänud Rajal piisavalt aega, et end volikogutööga kurssi viia.

Hoolimata sellest, et volikogu istungeid peetakse vaid kord kuus. «Tahtsin enda vastu aus olla. Ajapuuduse tõttu poleks ma teinud päris õigeid otsuseid. Tulevikus saan ehk uue võimaluse end tõestada,» arutles Raja, kes tõdes, et vedas oma valijaid alt. «Mingil määral kindlasti. Mul polnud kandideerides aimugi, et ma ei jõua seda teha. Pean keskenduma võistlustele, mitte laua taga sõda pidama!»

170 häälega Tallinna linnavolikokku valitud Balta Rajaga samal nõul polnud. Tema hinnangul pole linnavolinikutöö tema sportlaskarjääri seganud. Ega ka vastupidi. «Absoluutselt mitte. Istungid on ju vaid kord kahe nädala jooksul,» selgitas ta.  

Küsimusele, mis valimislubadused on ta koos erakonnaga suutnud juba täita, vastas ta: «Lubadused? Ega ma tegelikult ei lubanud eriti konkreetselt midagi. Ma ju ei saa eriti midagi lubada.»

Samas tõdes Balta, et see, mida Keskerakond on suutnud noortespordi arendamisel ära teha, valmistab talle üksnes heameelt. Just see oli üks tema prioriteete.

Balta tunnistas, et 11 kuud linnavolikogu liikmena on möödunud huvitavalt. «Kõik, mis ma seni näinud olen, on üllatav olnud. See on minu jaoks ju esimene kord sellest osa võtta ja otsuseid teha. Uued asjad on ikka üllatavad,» arutles Balta, kelle jaoks on seni kõige raskemaks osutunud pikad istungid. «Mõned pikemad istumised on ikka päris rasked olnud. Kui eelarve arutamine oli, siis istung lõppes alles kell üks öösel. See oli raske.»

Kohtumised valijatega Baltalt aga palju aega ei röövi. Enda sõnul polegi ta nendega eriti kohtunud. «No mõnega ikka olen. Enamjaolt on need teemad sporti puudutanud,» lisas ta.

Riigikokku kandideerimise peale Balta veel ei mõtle. Järgmise aasta valimistel osalemiseks ei tehtud talle ka ettepanekut. «Ma ei mõtle nii pikalt ette. See on minu jaoks niivõrd uus asi alles. Tegelikult pole ma sellest veel päris täpselt aru saanud. Pean sel alal tegutsema ja asjale pihta saama. Siis võin alles edasi mõelda, kas tahaksin ka kõrgemale pürgida,» lisas Balta.

Amet sobib

Seevastu suusasprinter Anti Saarepuu on juba otsustanud, et pärast tippspordist loobumist kandideerib ta ka riigikokku. Reformierakonna nimekirjas 71 häälega Võru vallavolikokku pääsenud Saarepuu väitis, et see amet sobiks talle suurepäraselt. Ambitsioonid on kõrgemad kui üksnes Võru vallavolikogu.

«Selline asi meeldib mulle. Pärast Sotši olümpiat tahaksin riigikokku kandideerida, praegu keskendun veel täielikult tippspordile,» nentis Saarepuu, kes naudib oma väikest kõrvaltööd täiel rinnal. Erinevalt Rajast pole tema ametipostil ka pingeid. «Meil on volikogus väga sõbralik õhkkond. Peaaegu kõik otsused langetame üksmeelselt,» sõnas Saarepuu, kelle üks prioriteete kandideerimisel oligi edendada valla spordielu.

Osaliselt on see tal juba ka õnnestunud.  «Varsti valmib üks pikk osa rulli- ja jalgrattateest. See läheb ka minu maja eest mööda, seega hakkan seda üsna tihti kasutama,» avaldas Saarepuu.

Küsimusele, miks ta just Reformierakonda astus, vastas ta muigamisi: «Tehti ettepanek ja mõtlesin: miks mitte? Meil on ju sportlik peaminister ka. Pealegi meeldib mulle nende poliitiline vaade.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles