Palgata töötav ROKi president saab aastas ligi veerand miljonit eurot

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomas Bach
Thomas Bach Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) tegi neljapäeval pretsedenditu sammu ning avaldas oma liikmete sissetulekud. Muuhulgas tehti avalikuks, kui palju teenib ROKi president Thomas Bach.

Õigupoolest pole päris õige kasutada siinkohal sõna «teenima», sest presidendi ametikohal olijale palka ei maksta. Küll aga määras ROK kindlaks, et Bachile makstakse aastas 225 000 eurot, mis peaks katma tema tööga seonduvad kulud. Summa on seotud inflatsiooniga.

ROK tegi kirjeldatud käigu, et ärgitada teisigi olümpialiikumisega seotud organisatsioone palgaküsimustes avalikkuse ette tulema. Detsembris võttis ROK vastu «2020. aasta olümpiajuhendi», mis näeb ühe olulise punktina ette organisatsioonilise läbipaistvuse suurendamist. See otsus annabki võimaluse heita üsna haruldane pilk maailma ühe suurema spordiorganisatsiooni telgitagustesse.

Sarnaselt Bachile ei saa palka ka ROKi teised liikmed, keda loetakse vabatahtlikeks. Küll aga makstakse kinni nende tööga seonduvad reisi-, majutus- ja muud kulud. ROKi teatel saavad ROKi täitevkomitee 14 liiget ja komisjonide eesistujad olümpiaga seotud tööpäevadel 830 eurot päevaraha, kusjuures tööpäevade alla käivad ka kokkusaamistele eelnevad ja järgnevad reisipäevad. ROKi tavaliikmed saavad kongressidel ja olümpiamängudel viibimise ajal päevas poole vähem ehk 415 eurot.

Lisaks on ROKi liikmetel võimalik taotleda aastas 6470 euro suurust summat «administratiivkulude» katteks. See puudutab näiteks kodumaal kontoripinna üürimist ja vajalike töövahendite ostmist. Kokku on olümpiakomiteel 102 tegevliiget ja 35 auliiget.

ROKi sõnul töötab 1976. aastal Montrealis Saksamaa floretimeeskonnas olümpiavõitjaks tulnud ja vehklemiskarjääri lõppedes edukaks juristiks kerkinud Bach ametlikult 365 päeva aastas, kuid eelmainitud päevarahasid ja administratiivkulusid talle enam eraldi ei maksta – seni sai ka president raha samadel alustel nagu teised ROKi liikmed. Bachile makstava 225 000 euro alla ei lähe aga tema elamiskulud Lausanne’is – sarnaselt eelkäijatele Jacques Rogge’ile ja Juan Antonio Samaranchile peatub ka Bach Šveitsis viibides Lausanne Palace’i hotellis.

Värske avalikustamine annab tõenäoliselt taas hoogu juurde aastaid õhus olnud küsimusele, kas ROKi presidendi ametipost ei peaks olema siiski palgaline töökoht. Eelmine president Rogge avaldas pisut enne oma ametiaja lõppu arvamust, et järgmisele presidendile võiks palka maksta, kuid see mõte maeti maha, kui enamik kandidaate teatas, et nad ei võtaks seda raha vastu. Näiteks lausus endine teivashüppetäht Sergei Bubka, et ehkki tema arvates on presidendiamet täiskohaga töö ja selle eest võiks palka maksta küll, annetaks tema presidendiks saamise korral oma palga heategevuseks, kuna muud ärialased ettevõtmised toovad talle niigi piisavalt raha sisse.

ROKi otsus liikmete sissetulekud avalikuks teha on teravas vastuolus teistes spordi suurorganisatsioonides seni valitsenud põhimõtetega. Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) ja Euroopa Jalgpalli Liidu (UEFA) presidendid saavad näiteks palka, kuid neid numbreid pole kunagi avalikustatud. Viimastel aastatel mitu korda korruptsiooniskandaalidesse sattunud FIFA presidendi Sepp Blatteri aastapalk on hinnanguliselt pisut üle miljoni dollari (umbes 910 000 eurot), mis teeb tema kuusissetulekuks enam kui 75 000 eurot. Mullu FIFA palganumbreid uurinud Briti ajalehe Sunday Times väitel teenivad FIFA täitevkomitee liikmed aastas 182 000 eurot ja lisaks makstakse neile 455 eurot päevaraha.

FIFA finantsjuht Markus Kattner lausus märtsis Zürichis toimunud täitevkomitee koosolekul, et viimase nelja aastaga on FIFA teeninud 4,9 miljardit eurot. Võrdluseks – detsembris kinnitas Bach, et ROK pani teleõiguste ja reklaami müümise pealt ainuüksi mulluse aasta jooksul taskusse üle 9 miljardi euro. Nimetatud nelja aasta jooksul maksti töötajatele palgaks 360 miljonit eurot. 2014. aasta lõpuks oli FIFA palgal 474 inimest. Kuid isegi Blatteri sissetulek kahvatub UEFA presidendi Michel Platini palga kõrval – Prantsusmaa majandusväljaannete sõnul on see 3,2 miljonit eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles