Pahapill püüab raha ja kohta kolmikus

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona EMil leppis Mikk Pahapill neljanda kohaga, hooaja kokkuvõttes on tal aga võimalus tõusta kolme parema hulka.
Barcelona EMil leppis Mikk Pahapill neljanda kohaga, hooaja kokkuvõttes on tal aga võimalus tõusta kolme parema hulka. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi kalender näitab juba sügise lähenemist, on Eesti parimad kümnevõistlejad Mikk Pahapill ja Andres Raja viimased poolteist kuud võistluseks valmistunud – täna ja homme peetakse Prantsusmaal Talance’is hooaja viimane tähtis mitmevõistlus.



Kuigi hooaeg on juba pikaks veninud, on Talance’i kümnevõistlusel peaaegu sama suur tähtsus kui kevadisel Götzise jõuproovil. Selle võistluse järel saab paika mitmevõistluse Maailma karika sarja üldseis ning paremate pangaarvele kantakse kopsakad preemiad. Meeste ja naiste peale kokku on auhinnafond 200 000 USA dollarit.

Vahepeal Kreekas treeningulaagris viibinud Pahapillil ja Rajal on põhjust rassida – Pahapill jahib kokkuvõttes kohta esikolmikus, Raja võib jääda kuuenda koha piirile.
Enne Prantsusmaale sõitu märkis Pahapill ERRile antud intervjuus, et seis on põnev ning see lisab tublisti motivatsiooni. Hooaja viimaseks võistluseks on alati raske valmistuda, kuid kokkuvõttes kõrge koha jahtimine annab lisajõudu.

Väärikas punkt

«Õnneks on Euroopa meistrivõistlustest möödas piisavalt palju aega, seitse ja pool nädalat, ning selle ajaga jõudsime teha korraliku ettevalmistuse,» rääkis Pahapill ja lisas, et Talance’i võistlusel tuleb panna hooajale väärikas punkt. «Seis on tegelikult hea ja viimase võistluse teen rohkem enda jaoks.»    

Pahapill on tänavu läbinud juba kolm kümnevõistlust ning tulemuste kõver on liikunud tõusvas joones – mais Götzises 8084, juunis Tallinnas 8198 ja juulis EMil Barcelonas 8298 punkti. Neist viimane tulemus andis tiitlivõistlusel neljanda koha. Pühapäeva õhtuks on selge, kas Pahapillil õnnestub vähemalt hooaja kokkuvõttes esikolmikusse pääseda.

Enne Talance’i võistlust on edetabeli tipus tänavune Euroopa meister prantslane Romain Barras, kes sisuliselt on karikasarja võidu ja rahalise preemia endale kindlustanud.

Teisel kohal asuv kuubalane Leonel Suarez kaotab juba 422 punktiga. See tähendab, et kuubalane peab Talance’is koguma 8537 punkti ning samal ajal ei tohi Barras ületada oma praegu paremuselt kolmandat tulemust 8297.

Neljandal kohal asuv Pahapill jääb aga Suarezest maha 61 punkti. Nende vahel, Pahapillist 47 punkti kaugusel, on veel ameeriklane Jake Arnold, ent tema ei tule hooaja viimase suurvõistluse starti. Seega on Pahapillil hea võimalus tõusta hooaja kokkuvõttes esikolmikusse.

Kuid vaatama peab ka selja taha. Tabelis on mitu kahe tulemusega tugevat kümnevõistlejat, kes ka Prantsusmaal stardis. Hollandlase Eelco Sintnicolaasi ja valgevenelase Andrei Kravtšenko kahe võistluse keskmine on Pahapilli samast näitajast selgelt paremad. Seega piisab neil oma tasemel võistlusest, et kokkuvõttes Eesti esinumbrist mööduda. Mingi võimalus Pahapilli püüda on ka venelasel Aleksei Drozdovil.   

Tugevamatest ei kujuta endast Talance’is ohtu ukrainlane Aleksei Kasjanov, kes on tänavu lõpetanud vaid ühe võistluse. Suve hakul kogus ta Kladnos  8381 punkti, ent isegi hooaja viimase võistluse supertulemus ei vii teda kuhugi – kolmanda punktisumma asemel on tal ümmargune null.

Ühe võistluse mehed on tänavu ka USA staarid Bryan Clay ja Tom Pappas, ent kumbki ei kavatse enam sel aastal võistelda. Vaid Götzise jõuproovil saadud tulemusega on tänavu piirdunud ka sakslaste tulevikumees Pascal Behrenbruch, tema on aga täna ja homme võistlustules.

Raja võib langeda

Hooaja viimast võistlust viiendalt kohalt alustaval Rajal on raske kõrgemale tõusta, samas ohustavad teda tagant tulevad ässad, ent vaatamata sellele ei tohiks ta kaheksandast kohast tahapoole langeda. Tänavu juba viiendat kümnevõistlust alustav Raja loodab ise head tulemust.

«Kurnatus annab tunda rohkem vaimselt,» märkis ta ERRi uudislõigus, ent viitas kohe ka edasiviivale jõule. «Senise hooaja jooksul pole ma suutnud oma võistlust kokku panna, nüüd tahaks oma punktisumma ära teha.»

Kümnevõistlus

Maailma karika hetkeseis

1. Romain Barras (Prantsusmaa)    25063

2. Leonel Suarez (Kuuba)    24641

3. Jake Arnold (USA)    24627

4. Mikk Pahapill (Eesti)    24580

5. Andres Raja (Eesti)    24043

6. Yordani Garcia (Kuuba)    23815

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles