Tartu rattamaratoni võitis Tanel Kangert

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Rattamaraton.
Tartu Rattamaraton. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Uhkes üksinduses kihutas Elvas üle Tartu rattamaratoni finišijoone võistluse viimasel kolmandikul liidergrupist lahti rebinud Tanel Kangert. Võitja aeg 2:50:44. Samuti üksinda pedaalis üle lõpujoone ka teise koha mees - Erki Pütsep. Kaotus võitjale 1:50. Kolmanda koha võitis mullune võitja Allan Oras, kes kaotas Kangertile neli minutit.


Pikalt liidergrupis püsinud ning sõidu lõpuosas koos Orasega sõitnud lätlane Andzs Flaksis jäi lõpuks kolmanda koha mehest maha ligi paarkümmend sekundit.

Jälitajate grupp, mille eesotsas pedaalisid Alges Maasikmets, Caspar Austa ning Sten Sarv, veeresid üle finišijoone 10 minutit pärast võitjat.

Kella 13 paiku anti Otepäält start 40 km sõidule. Rajalt tulnud teadete kohaselt on olud rasked. Rada on libe ning porine. Vihma samas tulnud pole ning õhk soojeneb.

Võistluse käik

Ehkki kõik ei ole veel päris otsustatud, on tuntud temposõitja Tanel Kangert vahet enne lõppu veelgi kasvatanud. Erki Pütsep kaotab juba ligi paar minutit. Andzs Flaksis ning Allan Oras jätkavad kahekesi Pütsepa järel. Sõita jääb veel kaheksa kilomeetrit libedaid ja pehmeid Elva metsateid.

. . .
Tartu rattamaratoni on läinud juhtima Tanel Kangert, kes sõitis enne Palu teeninduspunkti liidergrupist ära. Tema võitis ka vahefiniši. Järgnes Erki Pütsep, kes kaotas aga juba terve minuti. Pütsepast on maha jäänud lätlane Andzs Flaksis ning Allan Oras.

Liidreid jälitab grupp, mida veab Alges Maasikmets. Vahe on kasvanud aga juba enam kui 10 minutile. Suure tõenäosusega selgub võitja praegu neljal esimesel positsioonil sõitva mehe seast.

Esimene naine läbis Palu vahefiniši liidritest pool tundi hiljem. Selleks oli lätlane Ivanda Eiduka.

. . .
Poolel võistlusmaal on vahe liidrite ning jälitajate vahel veninud juba kolmele minutile. Tuntavalt on kahanenud ka jälitajate arv - teises grupis sõidab nüüd 14 sportlast.

Tagumistes gruppides sõitjad on raskete oludega päris hädas. Mitmed inimesed on teeninduspunktides ka rattalt maha astunud ja katkestanud. Käiguvahetused ei pea porisel maal sõites vastu ning ratturid väsivad. Madalamate poriste kohtade peal lükatakse ratast käe kõrval.

. . .
Puka teeninduspunkti läbis esimesena Tanel Kangert. Alanud on vihmasadu, mis muudab ratturite olukorra veelgi raskemaks.

. . .
Sõidetud on 30. kilomeetrit. Nelik, kuhu kuuluvad Tanel Kangert, Erki Pütsep, Allan Oras ning lätlane Andzs Flaksis, on ees juba ligi kaks minutit. Jälitajate gruppi veavad Caspar Austa(kes rajalt tulnud kinnitamata andmeil olla vahepeal kukkunud), Mart Ojavee, Sigvard Kukk ja Dmitri Sorokin.

. . .
Harimäel oli ees neljaliikmeline grupp, kus Tanel Kangert, Erki Pütsep ja Allan Oras. Minuti ja 23 sekundi järel tulvad jälitajad, keda veab Alges Maasikmets.

. . .
Esimese vahefiniši ligi paarisajase pealvaatajate hulga silme all Matul (12,3 km) võitis Erki Pütsep Tanel Kangerti ees.

Pütsep jõuab sama tempoga lõpuni sõita, kinnitas raadiojaamas Ring FM võistlust kommenteeriv tipprattur Andrus Aug. Edasi sõltub kõik sellest, kui head koostööd suudab teha jälitajategrupp.

. . .
Kohe pärast starti võtsid kohe hoo üles Erki Pütsep ja Tanel Kangert. Grupis on ka üks Läti sportlane ning mullune võitja Allan Oras. Jälitamas on grupp, mida veab Mart Ojavee.

. . .
Täpselt kell 10 andis jalgrattaliidu president Jaan Toots stardipaugu ning võistlejad asusid teele. Kõige ees mullune võitja Allan Oras. Kohe alguses oli rada üsna märg. Lompidest läbi sõites pritsis tublisti vett. Hoolimata sellest kruviti tempo kohe alguses kõrgeks.


Veel kümmekond minutit pärast ametlikku starti suundus rajale üksikuid võistlejaid. Kes ei leidnud viimasel hetkel saabudes parkimiskohta, kellel vajas ratas kiiret remonti - põhjused olid erinevad. Finišipaika Elvasse Tartu tervisespordikeskusesse jõuavad kiireimad eeldatavalt kolme tunniga.

Stardi eel

13. Tartu Rattamaratoni rajal trotsivad täna ilmaolusid ligi 5500 ratturit. Maratonirada mõõdavad eliitratturid kui harrastajad 12 riigist lisaks Eestile. 89 kilomeetrisele võistlusele stardivad ratturid kell 10.00. 40 kilomeetrine sõit algab kell 13.00.

Stardipaik Otepääl on vihmamärg ja tuuline. Peamiselt metsateedel kulgeval sõidul tuul sõitjaid ei sega, küll aga tõotab rada olla paiguti porine.

Eelmise aasta võitja ja ühtlasi maastikurattamaratoni Euroopa Meistri tiitliga pärjatud Allan Oras üles enne võistlust: „Sõit tuleb kindlasti väga kiire, rajal on mitmeid sportlasi, kes on väga heas hoos, kuid kellel ei ole veel ette näidata Tartu Rattamaratoni võitu. Samas on võidu ihkajaid palju, sest Tartu Rattamaraton on sõitude sõit, kõige prestiižem ja närvesöövam võistlus, milles peab ka head õnne olema,“ sõnas Oras.

Ta kommenteeris, et rajale läheb ta pingevabalt ja ilma ootusteta, kuna nimi on ajalooürikutes juba kirjas. Füüsilise vormi poolest võib ta olla aga tugevam kui kunagi varem.

Stardis võtavad koha sisse teiste seas näiteks kahekordne Tallinn-Tartu Grand Prix võitja ja SEB Tartu Grand Prix võitja Erki Pütsep, kel Tartu Rattamaratoni võit veel kontolt puudub. Üks favoriitidest on kindlasti SEB Tartu Grand Prix 2010 võidu võtnud ja väga heas sõiduhoos olev Tanel Kangert. Väärilist konkurentsi pakuvad 2002.a võitja ja sel aastal Eesti Meistrivõistluste hõbeda taskusse pannud Sigvard Kukk koos 2004.a võitja Caspar Austaga.

Naistest kihutab rajale teiste seas selle aasta Läti meister Ivanda Eiduka, kelle kuulub ka võit 2008.a Tartu Rattamaratonilt. Eesti naistest asuvad starti näiteks Elion Estonian Cup 2010 parimad Kristel Koort ja Greete Steinburg.

40km rajale registreerunud enam kui 2000 harrastussportlast saavad sel aastal sõita distantsi koos Tomas Vaitkusega, rattalegend Lance Armstrongi tiimikaaslasega. Vaitkus on kahjuks vigastuse tõttu hooaja lõpetanud, kuid peab Tartu Rattamaratoni enda jaoks nii oluliseks, et tuleb rajale niisama rõõmu tundma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles