Meistriliiga 5. voor: löömatute liidrite vägev duell ja tartlaste esimene koduheitlus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Kalju ja FC Flora põnev duell leiab sel hooajal aset esimest korda.
Nõmme Kalju ja FC Flora põnev duell leiab sel hooajal aset esimest korda. Foto: Martin Ilustrumm

Jalgpalli Eesti meistriliiga 5. voorus kerkib tähtsaima mänguna eredalt esile tabeliliidrite Nõmme Kalju ja FC Flora mõõduvõtt. Mõlemad meeskonnad on alustanud täisedu ehk nelja võiduga, laupäeval kell 16.30 minnakse Lilleküla staadioni murul sel hooajal esmakordselt omavahel vastamisi. Vooru avab Postimehe reedene telemäng tiitlikaitsja Levadia ja eelmises voorus suure võiduga hooaja punktiarve avanud Viljandi Tuleviku vahel, laupäeval toob Postimees aga otsepildis vaatajani Tartu Tammeka tänavuse esimese kodumängu, kus võõrustatakse Narva Transi.

FC Flora - Nõmme Kalju

Laupäeval 11. aprillil kell 16.30 Lilleküla staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Flora ja Kalju duellist on kujunenud viimaste aastate jooksul vähemalt sama põhimõtteline vastasseis kui Flora ja nende igipõlise rivaali Levadia omavahelistest mängudest. Duellidele annavad palju juurde mõlema meeskonna aktiivsed fännirühmitused, kes on omavahelistes mängudes viimastel aastatel alati staadionil valitsevale atmosfäärile väga palju juurde andnud. Mullu mängiti esimeses liigakohtumises 1:1 viiki, teise võitis tänu Irakli Logua tabamusele Flora. Kolmandas kohtumises oli aga tänu Jorge Rodriguese väravale 1:0 parem Kalju ja sama kordus hooaja viimases omavahelises mängus, mis peeti Lillekülas enam kui 2500 vaataja ees. Kalju võitis tänu lõpuminutitel Hidetoshi Wakui poolt realiseeritud penaltile ja Tarmo Neemelo tabamusele 2:0.

Flora ja Kalju viimases omavahelises kohtumises jäi mullu sügisel peale Kalju. FOTO:
Flora ja Kalju viimases omavahelises kohtumises jäi mullu sügisel peale Kalju. FOTO: Foto: Martin Ilustrumm

Laupäevase kohtumise eel on rohkem muresid kindlasti Kaljul, kelle ründaja Vladimir Voskoboinikov vigastas end eelmises voorus Sillamäe kunstmurul peetud kohtumises. Pärast Tammeka, Paide ja Tuleviku alistamist ka Sillamäest 3:2 üle olnud Kalju poolel on lisaks kahtlane Ats Purje ja Wakui kaasamängimine.

Nõmme Kalju fännid. FOTO:
Nõmme Kalju fännid. FOTO: Foto: Martin Ilustrumm

Flora alistas eelmises voorus võõrsil 1:0 Narva Transi, kuid võiduvärav sündis alles teisel üleminutil, kui täpne oli soomlasest vahetusmees Sakari Tukiainen. Nelja mänguga on Flora löönud seitse väravat, kuid ennekõike on mullusele pronksimeeskonnale edu toonud hea kaitse - nelja vooru järel ollakse ainus meeskond, kes pole pidanud oma väravast välja noppima veel ainsatki palli. Kalju on samas meistriliiga resultatiivseim meeskond, olles oma seniseid vastaseid kostitanud juba 15 tabamusega. Hetkeseisuga lähevad seega Lillekülas vastamisi liiga parim kaitse ja parim rünne.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Sellised mängud kütavad heas mõttes kirgi. On ju mida vaadata – kaks tugevat meeskonda, kes teineteist väärivad. Jalgpallihuvilisel on põhjust tulla vaatama! Ma näen täna, et Kalju tahab rohkem olla palliga ja taktikaliselt on meeskonnaga korralikult tööd tehtud.»

Flora fännid. FOTO:
Flora fännid. FOTO: Foto: Martin Ilustrumm

Flora kaitsja Enar Jääger: «Nii meie kui Kalju oleme hästi alustanud. Eks väga palju on kaalul ja tuleb tasavägine ning võrdne mäng. Eks esimene mäng murul natuke raske ole ja jalgadel vajab harjumist, samas tingimused on mõlemale meeskonnale ühesugused. Kutsun palju pealtvaatajaid, loodame põnevat mängu!»

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Kaks võrdset meeskonda, kuid Flora mängib koduväljakul, mis võib-olla annab neile kerge eelise. Üldiselt favoriite sellises mängus pole. Me kaotasime Voskoboinikovi, võimalik, et veel paar mängijat ei tee kaasa, kuid meil on tugev koosseis ning eesmärgiks on võit.»

Kalju kaitsja Ken Kallaste: «Hea ja tugev mäng tuleb. Hetkel on mõtted, emotsioonid head. Mõlemal on hea algus olnud, nüüd ei tohi kumbki punkte kaotanud. Flora mängib sel aastal võrreldes mullusega paremini, palli hoitakse endiselt hästi, kuid nüüd ollakse teravamad ka lõputsoonis. Eesmärk on taga null hoida ning ees ära lüüa. Tulge toetama, proovime korrata eelmise hooaja saavutust ning võidu ära tuua!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Levadia - Viljandi Tulevik

Reedel 10. aprillil kell 19.00 Tallinnas Lilleküla kunstmuruväljakul

Valitsev meister Levadia on hoogu kogumas. Järgmisena on tiitlikaitsja teel ees Viljandist saabuv JK Tulevik. Levadia on pärast kahe viigiga alustamist võitnud 2:1 nii Tartu Tammekat kui ka Paide Linnameeskonda ning kaheksa punktiga hõivatakse liigatabeli kolmas koht. Kuna liidrid Nõmme Kalju ja FC Flora on viiendas voorus omavahel vastamisi, avaneb Levadial hea võimalus vahet vähemalt ühe meeskonnaga vähendada.

Viljandi Tulevik sai eelmises voorus Pärnu vastu hooaja esimese võidu. FOTO:
Viljandi Tulevik sai eelmises voorus Pärnu vastu hooaja esimese võidu. FOTO: Foto: Marko Saarm / Sakala

Tulevikul oli veel nädal tagasi punktiarve kõrgliigas avamata, kuid see iluviga parandati koduseinte toel, kui oldi lausa 5:2 paremad Pärnu Linnameeskonnast. Kahel korral tegi skoori Sander Post, korra olid täpsed Gerdo Juhkam, Karl Ivar Maar ja Joonas Tamm.

Levadia peatreener Marko Kristal: «Oleme oma mängumasina pikkamööda käima saanud ja üritame seda kohtumises Tuleviku vastu veelgi kõrgematele pööretele häälestada. Eelkõige peame oma võimalused oskuslikumalt ära kasutama ning mitte lubama vastasel ennast üllatada. Üritame seekord oma värava puhtana hoida. Ootame ilusal kevadõhtul mängule arvukalt publikut, eriti FC Levadia poolehoidjaid ja meie oma jalgpallikooli noormängijaid koos peredega!»

Kaitsja Juuso Laitinen: «Kui aus olla, siis ma ei tea Viljandi JK Tulevikust midagi. Kuid see ei loe, sest iga mäng algab seisult 0:0 ja pole tähtis kelle vastu mängime kuna tahame võita igat kohtumist. Me peame keskenduma mängu igale olukorrale. Kui kaotad fookuse kasvõi sekundiks, siis kasutab vastane selle ära. Me oleme oma esitusi mäng-mängult parandanud ja kui näeme treeningväljakul jätkuvalt kõvasti vaeva, siis toob see ka soovitud tulemused. Olen kindel, et kui jätkame samas suunas, siis väljume võitjatena. Iga mäng annab meile rohkem enesekindlust tulevasteks kohtumisteks.»

Tuleviku mängiv abitreener Rain Tölpus: «Eelmises voorus saime oma kauaoodatud võidu kätte ja meeskonnal on tuju hea. Mängust Levadiaga on võitu raske loota, aga võitlema läheme kindlasti ja kergesti ei kavatse me tiitlikaitsjale mitte midagi kinkida. Peame kaitses kannatlikult mängima ja kindlasti tekib ka meil mõni moment vastaste värava lähistel.»

Tuleviku poolkaitsja Indrek Ilves: «Mäng meistri vastu tõotab tulla põnev ja väravaterohke. Võidab see, kes lööb rohkem väravaid. Viimases voorus lõime meie Levadiast rohkem väravaid, siit võime kindla järelduse teha, kes skoorima läheb!»

POSTIMEHE TELEMÄNG

Tartu Tammeka - Narva Trans

Laupäeval 11. aprillil kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Tammekale on viienda vooru kohtumine märgilise tähtsusega, sest esmakordselt sel hooajal mängitakse kodulinnas, Tamme staadioni murul. Positiivseid emotsioone on Tartu meeskonnale hädasti vaja, sest seni on neil liigatabelis kirjas vaid üks punkt. Kahes viimases mängus on südilt vastu hakatud nii Levadiale kui ka Infonetile ning eelmises voorus tuldi viimaste vastu Tallinnas kaks korda kaotusseisust välja, kui väravad lõid Tauno Tekko ja Heiko Tamm. Trans alustas hooaega suure 5:2 võiduga Pärnu üle ning viigistas seejärel Levadia Ja Infonetiga. Viigipunkt oli ülimalt lähedal ka Flora vastu, libisedes käest alles teisel lisaminutil.

Mullu mängisid Tammeka ja Trans korra 1:1 viiki, kaks korda sai Tammeka 2:1 võidu ning korra oli sama skooriga ehk 2:1 parem Trans.

Kolmapäeval esitles Tammeka selle hooaja meeskonda. Esireas keskel peatreener Indrek Koser. FOTO: Imre Pühvel.
Kolmapäeval esitles Tammeka selle hooaja meeskonda. Esireas keskel peatreener Indrek Koser. FOTO: Imre Pühvel. Foto: Imre Pühvel

Tammeka abitreener Mario Hansi: «Kauaoodatud kodumäng Tamme staadionil. Palju publikut ja suured ootused. Meie ülesanne on jääda igas olukorras rahulikuks ja keskenduda mängule. Me ei tohi lasta liigsetel emotsioonidel varjutada oma otsustusvõimet. Kui me saame sellega hästi hakkama, saadab meid ka edu.»

Tammeka kaitsja Martin Naggel: «Laupäeval on lõpuks võimalus jalgpalli mängida seal, kus seda kõigi Tammeka mängijate jaoks meeldib kõige rohkem teha ehk kodusel Tamme staadionil. Kuigi hooaja esimesest mängust on juba mitu vooru möödas, on esimese kodumängu eel eriline tunne ja seda mitmel põhjusel. Esiteks on tegu esimese naturaalmurul toimuva mänguga sellel hooajal, mis erineb oluliselt kunstmurust, kus igapäevaselt treenime. Teiseks on vastas Narva Trans, kes on sellel hooajal märksa tugevam kui varasemalt – nad on tugevate vastu näidanud head mängu ning Pärnuga tegid asjalood selgeks vähem kui ühe poolajaga. Kolmandaks on klubi näinud palju vaeva, et Tammeka kodumänge külastaks sellel aastal veelgi rohkem inimesi kui mullu, mistõttu on oluline, et meeskond pakuks kõigile kaasaelajatele igas mängus positiivse emotsiooni. Ma usun, et meeskond on selleks valmis nagu ka kogu klubi. Seega kutsuksin kõiki tartlasi, nii suuri kui väikeseid, laupäeval Tamme staadionile osa saama vägevast vutilahingust.»

Transi peatreener Aleksei Jagudin: «Valmistume väga tõsiselt. See on raske ja tähtis mäng meie jaoks. Eelmises voorus võtsid meie vastased punkte Infonetilt ära, kuid ka meie eesmärgiks jääb ainult võit.»

Transi keskkaitsja Roman Nesterovski: «Tammeka mängis Infoneti vastu väga hästi, kes on hetkel üks liiga favoriitidest. Meie aga tahame kindlasti saada maksimumpunkte meeskondade vastu, kes asuvad hetkel tabeli teises pooles.»

Pärnu Linnameeskond - Sillamäe Kalev

Reedel 10. aprillil kell 19.00 Pärnu kunstmurustaadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee.

Neli vooru on seljataga, aga Pärnu väravate vahe 10:14 vaidleb justkui vastu. Linnameeskond on publikut hullutanud ilusate väravatega, aga peatreeneril Marko Lelovil on vaja mõelda, kuidas kaitse pidama saada. See ei saa liiga kuuendal meeskonnal sugugi lihtne olema, sest Sillamäe on tabeli neljas meeskond kuue punktiga, väravaid on Ida-Virumaa meeskond seni löönud kaheksa, aga endale lasknud lüüa üllatavalt palju – viis.

Pärnu peatreener Marko Lelov: «Kodumäng Sillamäega, kes ihkab sellel aastal Eesti meistritiitlit. Eelmise aasta hõbemedal on kruvinud üles Sillamäe pinged ja võidukohustuse. Teame nende tugevusi ja ka nõrkusi, mille peale ehitame üles oma mänguplaani. Kodupublik on see, millele toetuda, aga väljakul tuleb mängijatel keskenduda oma sooritustele ja ülesannetele. Tähtis on, et pinge säiliks mängu algusest lõpuni.»

Pärnu ründaja Henri Hanson: «Kui me tahame Sillamäe vastu punkte saada, siis on aeg esimene poolaeg ka mängima hakata. Sillamäe on favoriit, kuid niisama neid punkte me ära ei anna. Lähme võitlema!»

Sillamäe Kalev on Pärnu vastu soosik. FOTO:
Sillamäe Kalev on Pärnu vastu soosik. FOTO: Foto: Elmo Riig

Sillamäe Kalevi peatreener Sergei Frantsev: «Kui vaadata tabeli peale, saab näha, et Pärnu lööb väravaid igas mängus. Ründav võistkond, mis hoiab vastast toonuses terve mängu jooksul. Oma poolt ütleks, et me peame rohkem keskenduma oma mängule, et vältida neid vigu, mis olid eelmistes voorudes.»

Sillamäe poolkaitsja Jaroslav Kvasov: «Pärnu on päris uus võistkond meie jaoks, sest mänge nendega pole olnud eriti palju. Aga võistkonna meeleolu on hea ja reedel tahaks saavutada positiivset tulemust.»

Paide Linnameeskond - Tallinna Infonet

Laupäeval 11. aprillil kell 14.00 Paide kunstmurväljakul

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee.

Paide ja Infoneti kohtumine viidi Paide muruväljakult üle kunstmurule. Mõlema meeskonna jaoks on tegemist tähtsa mänguga, sest kumbki pole tabelis seal, kus oleks lootnud - Infonet lõi küll eelmises voorus hooaja esimesed väravad, kuid Tammeka vastu tuli siiski leppida 2:2 viigiga ja nelja vooru järel on Infonetil ühe kaotuse kõrval tabelis kirjas kolm viiki. Paide on seevastu kogunud nelja vooruga vaid ühe punkti, viigistades kolmandas voorus 0:2 eduseisust Pärnuga. Tabelis ollakse seetõttu nelja vooru järel suisa viimasel kohal. Ühtlasi on vastamisi meistriliigas sel hooajal kõige vähem väravaid löönud meeskonnad.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Üle pika aja saame taas kodupubliku ees mängida, kus vastaseks on kaks tabelikohta kõrgemal asetsev Infonet. Paide eesmärk on saada meeskondlik kaitsetöö toimima – kui suudame selle ellu viia, siis hakkavad ka punktid tulema.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov. FOTO:
Infoneti peatreener Aleksandr Puštov. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Paide kaitsja Ats Sillaste: «Mänguliselt ei ole me teistele võistkondadele drastiliselt alla jäänud. Oleme analüüsinud endi vigu ning üritame neid järgnevatel mängudel mitte korrata. Saame muutuda ainult paremaks. Loodame pakkuda kodupublikule meelepärase esitluse ja võidu koju jätta.»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Kumbki meeskond ei alustanud hooaega just kõige paremini ning see asjaolu sunnib mängima vaid võidule. Eelmine mäng näitas, et iga vastase puhul peab andma endast sada protsenti vaatamata sellele, mida näitab mänguseis. Valmistume selleks mänguks tõsiselt ja püüame mängida efektiivselt nii ründes kui ka kaitses.»

Infoneti äärekaitsja Trevor Elhi: «Neljast mängust kolm punkti – see pole kindlasti saak, millega võime rahul olla. Aeg on lõpuks kirjutada tabelisse esimene võit ning selle järgi me Paidesse lähemegi.»

Kasutatud materjalid: Eesti Jalgpalli Liidu pressiteenistus

Vaata 4. vooru kõikide mängude väravaid allolevatest videotest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles