Tänapäeva male – mobiiliäpi abil suurmeistriks?

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubai Openi korraldajad demonstreerivad tualetist leitud mobiiltelefoni, mida Gaioz Nigalidze pettuse ajal kasutas
Dubai Openi korraldajad demonstreerivad tualetist leitud mobiiltelefoni, mida Gaioz Nigalidze pettuse ajal kasutas Foto: www.dubaichess.ae

Kas tehnika areng ähvardab tippmale põhja lasta? Viimastel aastatel imbub pinnale üha rohkem petiseid, kes tehnoloogia abi kasutades malemaailma tippu rühivad. Keegi ei oska täpselt öelda, kui palju pettureid tegelikult liikvel on, kuna kõik ilmselt vahele ei jää. Maletajate meelest on probleem isegi suurem, kui seda on teiste spordialade jaoks dopingu kasutamine.

«Kui mina tarbiksin dopingut – mingit steroidi või mida iganes –, siis oleks mul võimatu Tour de France’i võita, sest mul pole selleks füüsilisi eeldusi,» rääkis Inglismaa suurmeister, kunagine maailma kolmas number Nigel Short Washington Postile. «Kuid iga baasteadmistega maletaja võib tehniliste vahendite abil rahvusvahelistel turniiridel kõrgele jõuda.»

Just selliseks meheks osutus 25-aastane Gruusia suurmeister Gaioz Nigalidze. Dubai lahtistel meistrivõistlustel jäi ta vahele mobiiltelefoni kasutamisega, iPhone’i peitis Nigalidze võistluste ajaks tualettruumi. Tema vastane Tigran L. Petrosian märkas, et grusiin käib pidevalt käimlas ning kasutab alati sama kabiini. Ta andis oma kahtlustest teada korraldajatele, kes lõpuks WC-paberisse mässitud ja tualetipoti taha peidetud telefoni üles leidsid. Mobiilis oli avatud rakendus, mis aitas mehel analüüsida matši Petrosianiga.

Mida arvab malemaailma petsuskeemidest Eesti suurmeister Kaido Külaots? «Probleem on väga tõsine, kuid seni on vahelejääjaid siiski pigem vähe olnud. Mobiiltelefone avastada on üsna raske, eriti kui need tualetipoti taha osavalt ära peidetakse. Suurematel turniiridel kasutatakse siiski ka metallidetektoreid, mis peaks tehnika ära tundma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles