Eesti sportlase elu kontrollis 12 aastat toitumishäire

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Liisa Sutt koos treenerist elukaaslase Bryaniga.
Anna-Liisa Sutt koos treenerist elukaaslase Bryaniga. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kaks korda päevas trenne, kolm korda päevas oksendamist. Ja nii 12 aastat. Selline nägi välja endise tippvõrkpalluri Anna-Liisa Suti elu, mida kontrollis toitumishäire. Aastaid kestnud õudus sai alguse tema ema pealtnäha süütust lausest. Eestis on mitmed tuntud sportlased sama probleemiga silmitsi olnud, kuid sellest pole avalikult räägitud, teema on jätkuvalt tabu. «Olen suhenud kahe endise tippsportlasega, kes on tiitlivõistlustelt medaleid võitnud, kel sama probleem. Nüüd julgevad nad sellest minuga rääkida, avalikkuse ees veel mitte,» ütleb Sutt saatusekaaslaste kohta.

Sutt räägib, et toitumishäire all kannatav inimene muutub varjamises üliosavaks. «Sinust saab meistermanipulaator. Häbi on väga suur ja kui keegi küsib, valetad,» tunnistab ta. Ekstreemsusteni. Üks näide ajast, mil Sutt pallis Küprosel. Mingi viiruse tõttu sattus eestlanna koos ühe naiskonnakaaslasega haiglasse, kus neile tehti erinevaid analüüse. «Arstid ütlesid, et mul on meeletu vedelikupuudus organismis ja kõik näitajad nii-öelda punases, ent oma probleemi ei tunnistanud ma ka seal. Olin mitu päeva tilgutite all, ent suutsin mõelda vaid sellest, kuidas oksendada saaks. Tualetis aga käis üks inimene minuga kaasas. Lõpuks võtsin salaja ise kanüüli välja, käisin salaja oksendamas, torkasin nõela ise tagasi, ja nii mitu korda, kuni käsi oli tumesinine. Selgituseks arstidele tulid järjekordsed valed,» toob ta elulise näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles