Ajateenistuse läbinud uisutajatel jääb hooaeg vahele, aga karjäär jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mulle väga meeldis ajateenistuses, aga see meeldis ka, et läbi sai,» tunnistas Ilja Glebov.
«Mulle väga meeldis ajateenistuses, aga see meeldis ka, et läbi sai,» tunnistas Ilja Glebov. Foto: Ivan Barulin

Suvel Eesti kaitseväe spordiroodus aega teeninud jäätantsija Kristjan Ranna ja paarissõitja Ilja Glebovi jaoks erineb tänavune sügis varasematest suuresti – kumbagi algaval hooajal võistlusjääl ei näe ning ka tuleviku suhtes puudub esialgu selgus.


«Ajateenistuses oli väga tore,» muheles baaskursuse läbinud 23-aastane Rand. «Oli palju teoreetilisi tunde, käisime väljas, õppisime relvi tundma ja käisime metsas rändamas. Ning tegime sporti.»
«Mulle seal väga meeldis, aga see meeldis ka, et läbi sai,» lisas samuti 23-aastane Glebov naerdes.

Tegelikult on asi naljast kaugel, sest Glebov pole endale siiani uut partnerit leidnud. Aprilli lõpus avaldas ta, et lõpetas koostöö Maria Sergejevaga ning jätkab oma uisutajakarjääri noorukese venelanna Darja Popovaga tunnustatud treeneri Ingo Steueri käe all. Mai keskel pidid Glebov ja Popova alustama Saksamaal Chemnitzis ettevalmistust uueks hooajaks. Steueril, kelle kuulsaimad hoolealused on kahekordsed maailmameistrid ja kolmekordsed Euroopa kuldmedalistid Aljona Savtšenko – Robin Szolkowy, jagus toona uue paari kohta vaid kiidusõnu.

Paraku selgus üsna kiiresti, et ühist tulevikku neil siiski pole. «Aeg näitas, et me ei sobinud,» tunnistas Glebov. «Seda tegelikult päris ühe päevaga otsustada ei saa, läheb kuu-kaks ja meil Saksamaal selguski, et ei klapi nii hästi, kui algul arvasime.»

Juunis katsetas Glebov koostööd ka šveitslanna Anais Morandiga, kelle eelmine paariline Antoine Dorsaz otsustas kõigest 21-aastasena karjääri motivatsioonipuudusel lõpetada. «Kahjuks ei sobinud me ka temaga,» tõdes Glebov.

Kuigi Glebov alustas uue paarilise otsinguid juba enne kaitseväkke siirdumist, pole tal siiani õnnestunud kedagi leida. «Otsin ikka edasi. Panin Facebooki üleskutse ja olen ka paljudelt vastuseid saanud, aga seda päris õiget pole ikka leidnud, seetõttu ootan veel pakkumisi,» selgitas ta. «Eestist ma endale kindlasti partnerit ei leia. Muidugi on kahju, et niimoodi läks, tahaksin ikka uisutada, aga nüüd pean vähemalt ühe hooaja vahele jätma.»

Treeneri otsimise pärast Glebov muretsema ei pea. «Mul on Ingoga kokku lepitud, et kui leian uue paarilise, lähen tagasi tema juurde Saksamaale,» avaldas Glebov, kes lubas vahepeal usinasti üksinda jäähallis harjutada.

Kui Glebov peab aasta vahele jätma olude sunnil, siis Rand ja tema ameeriklannast partner Caitlin Mallory teevad seda suuresti vabast tahtest. «Tegelikult oli meil juba mõnda aega mõte, et peaksime pausi tegema, see, et pidin sõjaväkke minema, andis sobiva lükke,» tunnistas Rand. «Praegu oli selleks parim aeg, Caitlin saab ülikoolis käia ja mina 12. klassi ära lõpetada, mul on vaja veel mõned eksamid teha.»

Kuigi ametlikult võttis paar lihtsalt aja maha, pole veel sugugi kindel, et nad hiljem koos jätkavad. «Praegu küll Ameerikasse tagasi ei lähe, see on liiga kallis,» arutles koos Malloryga USAs Detroidis treeninud Rand. «Peame veel arutama, kuidas edasi minna. Praegu olen Eestis, ja kui vaja, leian ka siit kellegi, kellega uisutada, et tehnika ära ei kaoks.»

«Muidugi hoian ikka silmad-kõrvad lahti, aga praegu ma spetsiaalselt uue partneri otsingutega ei tegele,» jätkas ta. «Lähen kooli ja teen vaikselt trenni. Kui keegi pakkuma tuleb, pean vaatama, mis pakkumine on, kas tasub proovida või mitte. See on selge, et Eestis on nigel valik.»

Ühes on aga Rand täiesti veendunud: see vaheaasta ei tähenda tema sportlaskarjääri lõppu. «Kaugeltki mitte, sportlane olen ikka edasi, lihtsalt üks võistlushooaeg jääb vahele,» lubas ta, et aasta pärast võib teda jälle võistlemas näha. «Olen täiesti kindel, et jätkan, motivatsiooni on mul alati.»

Sel hooajal püüavad Eesti lippu kõrgel hoida Ranna noorem vend Taavi ja tema paariline Irina Štork, kes võistlesid ka Vancouveri olümpial. Paarissõidus esindavad Eestit Natalja Zabijako ja tema uus partner, ukrainlane Sergei Kulbatš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles