Oper: peab hakkama ka passi vaatama, kuid paar aastat tahaks veel mängida

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Oper (vasakul) lõi valiksarjas viimati värava 2008. aasta sügisel võõrsil kohtumises Belgiaga. Teatavasti pärineb samast mängust koondise praeguse esiründaja Sergei Zenjovi esimene tabamus rahvusmeeskonna eest.
Andres Oper (vasakul) lõi valiksarjas viimati värava 2008. aasta sügisel võõrsil kohtumises Belgiaga. Teatavasti pärineb samast mängust koondise praeguse esiründaja Sergei Zenjovi esimene tabamus rahvusmeeskonna eest. Foto: Scanpix Sweden

Käimasolevaks hooajaks Küprosele Larnaca AEK meeskonda siirdunud Andres Oper, Eesti läbi aegade edukaim ründaja, plaanib paari aasta pärast jalgpalliga lõpparve teha, kuid seni tahab ta ka koondise eest alati maksimumi anda.



Karjääri jooksul varemalt peale Eesti liiga veel Taanis, Venemaal, Hollandis ja Hiinas pallinud ründaja sõlmis Larnacaga teatavasti aastase lepingu ning esialgu pidi ta sealsete oludega ka natuke kohanema. «Küprosel ei ole väga viga. Harjumist nõudis väga palav ilm,» tunnistas Oper.

Natuke harjumatu kliima ning enne kohtumist Itaaliaga saadud vigastuse tõttu on väravakütil seni jäänud veel debüüt esindusmeeskonna eest tegemata.

«Otsustasime treeneriga, et parem veel mitte mängida ning nädal korralikult treenida. Ühes kohtumises pidin tulema kolmanda vahetusena sisse ja mängima 15 minutit, kuid läksime selleks hetkeks 2:1 juhtima ja siis pandi hoopis kaitsja mängu,» avaldas Eesti koondise eest kokku rekordilised 36 väravat löönud ründaja. «Täna (teisipäeval – toim) oli treeningkohtumine ja siis sain 90 minutit korralikult pingutada.»

Kui Oper oli mõnda aega klubita, siis Larnaca pakkumise lükkas ta esialgu tagasi, kuid otsustas selle siiski hiljem vastu võtta.

«Ütlesin alguses agendile ära, et ei soovi nendega ühineda, kuid siis võeti minuga uuesti ühendust ja seejärel jõudsime kokkuleppele. Pakutavad tingimused olid väga head,» rääkis Oper ja lisas, et rolli mängis ka asjaolu, et võistkonnas on mitu mängumeest, keda ta juba varasemast tunneb.

Praegustest meeskonnakaaslastest on Oper aastakese Kerkrade Roda rivistuses koos mänginud hollandlaste Gregoor van Dijki ning Edwin Linsseniga. Tulpidemaal veedetud ajast on eestlasele tuttavad veel Kevin Hofland ja Danny Schenkel.

Kuna ründaja on uue klubi juures olnud vaid paar nädalat, siis ei oska ta sealsele tasemele veel konkreetset hinnangut anda. «Liiga vara on midagi öelda, kuid tean Hollandi ajast  nelja mängijat ning nende tase on väga hea,» avaldas Oper.

«Klubisiseselt on meeste tase väga üles-alla, mõned nooremad mehed on natuke nõrgemad.»

Eelmisel hooajal pallis Larnaca veel aste madalamal, kuid sügiseks toimusid meeskonnas suured muutused ja hangiti mitu tugevat mängumeest.

Hooaega on alustatud küllaltki hästi, kolme vooruga on kogutud kuus punkti ja tabelis hoitakse kolmandat kohta. «Ainuke kaotus on tulnud tabeliliidrile, kuid pärast esimesi mänge on kõik meie tugevusi näinud ja nüüd ei võta keegi meid enam kergelt,» sõnas Oper. «Meeskonnas on toimunud kahe hooaja vahel suured muutused ning kokkumängu parandamine veel käib.»  

Peale Operi pallivad sel hooajal teatavasti Küprose kõrgliigas Eesti koondislastest veel Ats Purje ja Artur Kotenko, kes kuuluvad AEP Paphosesse.

«Kotenkoga olen siin juba ka suhelnud, kuid praegu on olnud väga kiire aeg ning pole jõudnud pikemalt rääkida,» tunnistas Oper. «Küprose mõistes elavad nad minust kaugel – autoga sõites umbes üks tund ja 20 minutit.»

Väravakütt ei osanud praegu öelda, kas hooaeg Küprosel on tema karjääris vaheaasta, mille järel võiks ennast veel mõnes tugevamas liigas proovile panna.
«Seda asja saab rääkida hooaja lõpu poole. Kõik oleneb sellest, kuidas minema hakkab ja milline olukord kevadel valitseb,» arvas Oper.

Siiski tunnistas ründaja, et väga kaua ei pruugi ta palliplatsil enam ringi joosta. «Saan varsti 33-aastaseks ja tuleb hakata ka passi vaatama. Kuid kaks kuni kolm aastat olen mõelnud veel mängida,» tunnistas ründaja. «Kindlasti jään ka tulevikus jalgpalliga seotuks. Jalgpallikoolis on vaja tegutseda ja on ka muid mõtteid, kuid nendest ei tahaks veel rääkida.»

Kuigi ründaja karjäär on veel pooleli, mõistab ta siiski, et millalgi tuleb tähtis otsus langetada. «Mingi hetk tuleb kõrvale astuda. Kuid ma ei tahaks öelda, et ma olen oma töö ära teinud. Tunnen, et suudan ka koondisele veel midagi anda,» sõnas Oper.

Kogenud ründaja kiidab Eesti koondise noori kolleege

Eesti koondise kogenuim ründaja Andres Oper kiidab nooremaid kolleege, kellega ta peab rahvusmeeskonnas mänguaja eest võitlema.

«Järelkasvu on tulemas ning Sergei Zenjov ja Kaimar Saag on näidanud ennast väga heast küljest,» rääkis Oper.

Kui aastaid on Operit peetud meie esiründajaks, siis nüüd on Ukrainas Lvivi Karpatõs palliv 11 ja pool aastat noorem Zenjov tõusnud väga heasse hoogu ning praegu on just tema Eesti koondise esimene valik.

«Ta avaldas muljet juba tükk aega tagasi, kui ta lõi näiteks võõrsil Belgia vastu värava. Kuid seda hooaega on ta alustanud väga kõvasti,» tunnustas Oper nooremat kolleegi. «Laita võib ju alati, kuid midagi ei ole talle kindlasti kergelt tulnud. On näha, et talle meeldib tööd teha ning lisaks on tal hea kiirus ja ka väravavaist.»

Samas manitseb kogenum mängumees, et loorberitele ei tohi puhkama jääda. «Zenjovist võib saada väga kõva mängumees, kuid kindlasti tuleb jääda kahe jalaga maa peale,» lisas Oper. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles