Farmer meelitati meeletu rahasummaga ajaloo kulgu muutma

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jack Johnson (vasakul) on James Jeffriesi 1910. aastal Renos toimunud poksi raskekaalu tiitlimatšis pikali löönud.
Jack Johnson (vasakul) on James Jeffriesi 1910. aastal Renos toimunud poksi raskekaalu tiitlimatšis pikali löönud. Foto: SCANPIX

Jack Johnson vs James Jeffries (1910, Reno)

– Johnson võitis 15. raundis tehnilise nokaudiga

Johnsonist sai 1908. aastal esimene mustanahaline poksi raskeakaalu maailmameister, ta tõusis sellele troonile Sydneys Tommy Burnsi alistamise järel. Seejärel hakati USAs paaniliselt otsima uut «suurt valget lootust». Lõpuks suudeti pensionipõlvest tagasi poksiringi meelitada James Jeffries ja sellega jõudis kätte 20. sajandi esimene «sajandi matš».

Farmerina elatist teeninud endise maailmameistri aitas kuue aasta pikkuse pausi järel ringi meelitada sel ajal uskumatuna tunduv auhinnaraha – 120 000 USA dollarit. USA iseseisvuspäeval 4. juulil peetud matš oli planeeritud 45 raundi pikkusena, kuid 15. raundi lõpuks ei olnud Jeffries enam võimeline võidu eest võitlema ja tema nurgast visati ringi valge rätik (enne seda oli Johnson ta kaks korda põrandale löönud – need olid esimesed korrad tema karjääris).

Sellele matšile järgnesid rassirahutused rohkem kui 50 USA linnas, 20 inimest sai surma ja sajad vigastada. Johnson valitses raskekaalu veel viis aastat ning kaotas siis tiitlimatšis uuele «suurele valgele lootusele» Jess Willardile. Hiljem väitis Johnson küll, et oli kaotanud meelega. Peale selle, et Johnson tõusis esimeseks mustanahaliseks raskekaalupoksi maailmameistriks, jäi ta paljudele hambu ka sellega, et abiellus kolm korda, võttes iga kord valgenahalise naise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles