Esimene miljon, Al Capone ja pikad sekundid

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jack Dempsey (vasakul) ja Gene Tunney 1927. aasta raskekaalu tiitlimatšis.
Jack Dempsey (vasakul) ja Gene Tunney 1927. aasta raskekaalu tiitlimatšis. Foto: SCANPIX

Jack Dempsey vs Gene Tunney (1927, Chicago)

– Tunney võitis kohtunike häältega

1927. aastal toimus esimene poksimatš, mille piletimüügi tulu ületas miljon USA dollarit. Raskekaalu tiitlikaitsja Gene Tunney ja endise meistri Jack Dempsey duell tõi Chicago Soldier Fieldile 103 000 pealtvaatajat ja kokku teeniti piletimüügist toona uskumatud 2,65 miljonit USA dollarit.

Mehed olid omavahel kohtunud juba aasta varem ning siis teenis Tunney kohtunike häältega võidu. Kordusmatši eel oli vaatamata sellele siiski favoriidiks Dempsey, kes kuulus 1920ndate suurimate spordisangarite sekka, ta oli rahva poolt palavalt armastatud ning väidetavalt ka Chicago maffiabossi Al Capone’i suur lemmik. Viimane fakt polevat aga poksistaarile endale meeldinud.

Kordusmatši ajaks poksireeglid olid veidike muutunud: nüüd anti põrandale löödud meestele püsti tõusmiseks aega kümme sekundit. Püsti jäänud poksija pidi aga vastasest kohe eemalduma.

Lisaks eespool mainitud suurele rahahulgale on matš läinud ajalukku ka sellega, et Tunneyle anti seitsmendas raundis ikkagi 13 sekundit aega, et jalule tõusta. Selles võib Dempsey süüdistada vaid iseennast, kuna ta ei eemaldunud nokauteeritud vastasest kohe. Kaheksandas raundis lõi omakorda juba Tunney vastase põrandale ning kümnenda raundi lõpus kuulutati ta ka kohtunike häältega ka võitjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles