Suurduellist 20. sajandi suurimaks spordisündmuseks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhammad Ali (vasakul) ja George Foreman 1974. aasta raskekaalu tiitlimatšis Kinshasas.
Muhammad Ali (vasakul) ja George Foreman 1974. aasta raskekaalu tiitlimatšis Kinshasas. Foto: SCANPIX

George Foreman vs Muhammad Ali (1974, Kinshasa)

– Ali võitis 8. raundi nokaudiga

Poksiajalugu teab kahe suurmehe matši nime alla «The Rumble in the Jungle» («Madin džunglis»). Hiljem on seda nimetatud ka 20. sajandi suurimaks spordisündmuseks, kuna huvi matši vastu oli ülemaailmne. Kaheksandas raundis Foremani nokauteerinud Alist sai kuulsaim inimene maakeral ning kaotaja tõusis samuti oma kuulsuse tipule.

Selgeks favoriidiks peeti algselt 25-aastast Foremani, kes oli seni võitnud kõik 40 matši, neist 37 nokaudiga. 32-aastast Alid peeti juba vanaks ja väsinuks. Matši algusega mõistiski Ali, et peab hakkama vastast väsitama või muidu väsib ta ise ja on tugeva löögiga Foremanile lihtne saak. Nii taganes Ali ringi äärde, toetus tihtilugu köitele ja blokeeris vastase lööke. Oma võimalust oodates suutis ta lõpuks Foremani põrandale saata ning taas poksimaailma valitsejaks tõusta.

Maailmakaardile tõusis selle matšiga ka Kongo Demokraatlik Vabariik, kus tiitliheitlus peeti. Tegemist oli kuulsa promootori Don Kingi esimese suurema vägitükiga. Matš peeti Kesk-Aafrikas tänu sellele, et King oli suutnud sõlmida mõlema poksijaga viie miljoni USA dollari suuruse lepingu, ehkki tal polnud seda raha kuskilt võtta. Lõpuks tõttaski Kingile appi toona Zaire nime kandnud riigi president Mobutu Sese Seko, kes lootis sellega tekitada oma rahvas vaimustust ja püsida pikemalt võimul. Lõpuks valitseski ta riiki oma surmani 1997. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles