Ali ja Frazier vaatasid surmaga tõtt

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhammad Ali (vasakul) ja Joe Frazier.
Muhammad Ali (vasakul) ja Joe Frazier. Foto: SCANPIX

Muhammad Ali vs Joe Frazier (1975, Manila)

– Ali võitis 14. raundi tehnilise nokaudiga

«Thrilla in Manila» («Põnevik Manilas») oli Ali ja Frazieri kolmas omavaheline duell. Esimese võitis mäletatavasti Frazier, kuid 1974. aastal sai Ali revanši. Meeste teine omavaheline matš ei ole ajalukku eriti suurte tähtedega läinud, kuid see-eest kolmas on leidnud endale väärika koha.

Seekord peeti tiitlimatš Filipiinidele samadel asjaoludel, mis oli Ali ja Foremani aasta varem viinud Aafrika südamesse. Filipiinide president Ferdinand Marcos soovis saada rahvusvahelist tähelepanu ja viia vaesuses elava rahva mõtted mujale.

Suure suu poolest tuntud Ali solvas ka selle duelli eel Frazierit. Matš ise oli taas tõeline vaatamisväärsus ja seda peetakse läbi aegade üheks brutaalsemaks. Nagu hiljem on kirjutatud, jagasid Ali ja Frazier teineteisele kümneid ja kümneid nii võimsaid lööke, mis oleks iga teise mehe maha niitnud. Üheksanda raundi lõpus hakkas Frazieril üks silm kinni paistetama ja 13. raundi lõpuks oli tal juba nägemisega raskusi.

14. raundi (kavas oli 15 raundi) lõpus olid mõlemad mehed aga täiesti läbi. Ali laskis oma abimehel Herbert Muhammadil endal kindad käest võtta, kuna ta ei suutvat enam jätkata. Vahetult enne seda teatas aga Frazieri treener Eddie Futch, et ei saa lubada enam oma hoolealusel jätkata ja Ali on võitja.

«See on läbi. Mitte keegi ei unusta mitte kunagi sinu tänast esitust,» teatas Futch oma hoolealusele. Siiski ei suutnud Frazier oma juhendajale seda sammu hiljem täielikult andestada. Ajalukku on läinud ka võiduka Ali matšijärgsed sõnad: «Ma ei ole mitte kunagi surmale nii lähedal olnud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles