Esimene 100 miljoni dollari matš, mis lõppes hoopis kaosega

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Tyson (vasakul) hammustab 1997. aasta raskekaalu tiitlimatšis Evander Holyfieldi kõrvast.
Mike Tyson (vasakul) hammustab 1997. aasta raskekaalu tiitlimatšis Evander Holyfieldi kõrvast. Foto: SCANPIX

Evander Holyfield vs Mike Tyson (1997, Las Vegas)

– Holyfield võitis, kuna Tyson diskvalifitseeriti hammustamise tõttu

See oli kahe suurmehe teine omavaheline kohtumine, mida tänapäeval peetakse vast isegi kõige kuulsamaks poksilahinguks. 1996. aastal olid mehed esimest korda tiitlimatšis kohtunud ja üllatuslikult suutis Holyfield tehnilise nokaudiga Tysoni 11. raundis alistada. Tüli kahe poksija vahel tekkis juba esimese duelliga, kuna Tyson süüdistas vastast sihilikus peaga löömises. Kohtunike arvates ei olnud Holyfieldi tegevuses aga midagi tahtlikku. Seega oli küllaldaselt põhjust kordusmatšiks, millest sai esimene saja miljoni USA dollari suuruse auhinnafondiga poksiduell.

Meeste teine omavaheline kohtumine oli kavas taas Las Vegases ning taas lõid kired kohe alguses lõkkele. Tyson süüdistas jälle vastast peaga löömises ning teises raundis tabas Holyfieldi pea Tysonit nii, et viimane sai parema silma kohale sügava haava.

Kohtunik Mills Lane’i hinnangul olid pealöögid olnud juhuslikud, kuid Tyson läks marru. Kolmandas raundis hammustas ta kaks korda Holyfieldi kõrvast, seejuures esimesel korral sai ta vastase kõrvast ka tüki kätte.

Kui pärast esimest intsidenti võeti Tysonilt kaks punkti maha, siis kolmanda raundi lõppedes hindas Lane olukorda ja otsustas Tysoni diskvalifitseerida. Sellele otsusele järgnes saalis tõeline kaos. «Üritasin talle ikkagi veel kallale tormata. Tahtsin hävitada kõik tema nurgas olevad inimesed. Kuidagi saadi mind siiski ringist välja ja toimetati saalist ära. Teel riietusruumide poole visati mind vee-, mahla- ja õllepudelitega. Siis üritasin ma üle piirdeaia ronida ja neile inimestele kere peale anda. Õnneks tõmmati mind ka sealt tagasi,» meenutas Tyson matši järel toimunut oma autobiograafias.

Tysonile määrati seejärel võistluskeeld ja kolme miljoni dollari suurune trahv. Ringi naasis ta 1999. aasta alguses, kuid oma paremate päevade tasemele enam ei jõudnudki. 2009. aastal palus Tyson Oprah Winfrey Show’s Holyfieldi käest vabandust ning sai ka andeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles