Vigastuse kohta valetanud Pacquiaot ähvardab karistus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manny Pacquiao (paremal) ja Floyd Mayweather Jr'i tiitlimatš.
Manny Pacquiao (paremal) ja Floyd Mayweather Jr'i tiitlimatš. Foto: SCANPIX

«Sajandi matšiks» ristitud poksiduell Floyd Mayweather Jr’i ja Manny Pacquiao vahel lõppes esimese võiduga ning filipiinlase järgneva teadaandega, et ta ei saanud õlavigastuse tõttu endast maksimumi anda. Nüüd on aga selgunud, et Pacquiaot võib vigastuse varjamise eest ähvardada suisa karistus.

36-aastase Pacquiao õlatrauma jätab ta kuni aastaks poksiringist kõrvale. Mängueelses ankeedis tegi Pacquiao tiim aga märke kasti, mille kohaselt ei seganud teda ükski vigastus. Nevada spordikomisjoni tegevjuhi Bob Bennetti sõnul on organisatsioon pandud seetõttu ebameeldivasse olukorda. «Asi pole ainult selles, et Pacquiao ei täitnud küsimustikku täielikult – ta ei olnud aus ja keegi ei öelnud meile mitte midagi toona, kui ta kuu aja eest vigastada sai. Ega nad ei pidanudki seda tegema, aga kaks tundi enne matši avaldasid nad soovi, et Pacquiaole tehtaks valuvaigistav süst. See muutis meid väga ettevaatlikuks,» kirjeldas Bennett filipiinlase tiimi käitumist.

Briti väljaanne Sportsmail sai enda valdusesse kirjeldatud dokumendi koopia ning ehkki see näitab, et Pacquiao tarvitas matši eel erinevaid valuvaigisteid, on küsimusele «Kas olete vigastanud oma õlgu, küünarnukke või käsi moel, mis vajaks arstlikku ülevaatust?» vastuseks märgitud «ei». Pacquiao ja tema nõustaja Michael Koncz on dokumendi allkirjastamisega ühtlasi andnud vande, et esitatud informatsioon vastab tõele.

Vastavalt Nevada seadusandlusele märgib sellises dokumendis valetamine D-kategooria seaduserikkumist ning karistus selle eest on üks kuni neli aastat vanglakaristust ning kuni 5000 dollari suurune rahatrahv. Lisaks võib Nevada spordikomisjon Pacquiaole määrata omapoolse rahatrahvi või võistluskeelu.

«See pole meie esimene matš. Just selliste asjadega me tegelemegi. Kõik peab käima protseduurireeglite järgi ja kui keegi hakkab reeglitega jamama, ei lõpe see tema jaoks hästi,» teatas komisjoni esimees Francisco Aguilar otsesõnu.

Koncz lausus New York Timesile, et võtab süü enda peale. «Esiteks – Manny ei täitnud ankeeti. Mina tegin kasti linnukese. Tegu oli tahtmatu veaga. Kui oleksin üritanud midagi varjata, kas oleksin siis pannud kirja kõik ravimid, mida Manny kavatses kasutada? Me ei püüdnud midagi maha salata. Ma lugesin lihtsalt ankeeti valesti,» selgitas Koncz. «Aga usun, et teatav süü lasub ka komisjonil. Miks nad midagi ei küsinud, kui ankeedis kõiki neid ravimeid nägid?»

Pacquiao arst doktor Neal ElAttrache märkis, et filipiinlane võib parimal juhul uuesti treenimist alustada poole aasta pärast. «Kui saad aru, et tegemist on rebendiga, mis iseseisvalt ei parane, tuleb esmatähelepanu pöörata sellele, et vigastus tõsisemaks ei muutuks. Kui lõikusel ja järelravil läheb kõik ootuspäraselt, võib Manny asuda kuue kuu pärast uuesti treenima. Siis hakkab ta jõudu koguma ning üheksa kuu kuni aasta pärast oleks tal mõistlik uuesti võistlema asuda. Aga tegu on piisavalt tõsise rebendiga ning ilma operatsioonita see ei parane,» sõnas ElAttrache.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles