Patrail – käsipallimaailma uus kindral

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Patrail (vasakul) ja islandlasest väravavaht Björgvin Gustavsson rõõmustavad Šveitsi meistri tiitli üle.
Mait Patrail (vasakul) ja islandlasest väravavaht Björgvin Gustavsson rõõmustavad Šveitsi meistri tiitli üle. Foto: Michael Kessler

Portaali Handball Planeti hinnangul kuulub Eesti käsipallivirtuoos Mait Patrail nende meeste sekka, kes hakkavad kohe-kohe ala tulevikku kujundama.



Handball Planet esitas kümme 1988. aastal ja hiljem sündinud lihvimata teemanti, kelle pilli järgi käsipallimaailm õige pea tantsima hakkab. Väljavalitute sekka kuuluvad peale Šveitsi klubi Schaffhauseni Kadetteni liidri Patraili mängijad Saksamaalt, Horvaatiast, Taanist, Islandilt, Rootsist ja Prantsusmaalt.

22-aastase ja kahemeetrise eestlase kohta kirjutatakse: ««Eesti hiiglane» on pidanud rahvusmeeskonnas üle 60 mängu, olles 1988. aastal sündinute seas üks silmapaistvamaid mängijaid. Ta on Kadetteni parim pallur ja kindlustas endale lepingu Lemgo TBVga. Üks hooaeg Meistrite liigas ja Patrail on Bundesligaks küps.»

Kodumängud peetakse võõrsil

Kümnest talendist kuus kuuluvad juba maailma tugevaima sarja Bundesliga klubidesse. Mõneti üllatavalt ei leia nimekirjast ühtegi Hispaania meeskonna mängijat. Vasaksisemistest on peale Patraili nimetatud prantslane William Accambray ja sakslane Steffen Fath.

Eelmisel hooajal EHF Cupil hõbeda pälvinud Kadetten üritab tänavu läbilööki aste kõrgemal, Meistrite liigas. Ainsa Eesti käsipallurina mainekaimas klubisarjas platsil käinud Kaupo Palmari hinnangul ei tohiks Kadettenil alagrupist edasi saamisega raskusi tekkida.

Täna Ungaris Szegedi Picki vastu avalöögi tegev Kadetten kuulub ühte seltskonda Tšehhovi Medvedi, Aalborgi, Valladolidi Cuatro Rayasi ja Minski Dinamoga. Hooajal 2004/2005 Flensburgi Handewittiga veerandfinaali jõudnud Palmar peab kindlaks autsaideriks Valgevene meistrit.

«Kadetten on hea meeskond ning peaks kindlasti 16 parema sekka jõudma,» pakkus Taani klubi Albertslund Glostrupi kõrgliigasse aidanud, kuid seljavigastuse tõttu tippspordist loobunud Palmar.

Rootsis elav Palmar rõhutas kodumängude tähtsust. «Võimalikult hea asetuse saamiseks tuleb kodupubliku silme all kõik mängud võita ja võõrsil kedagi üllatada,» lisas ta. «Kadetten saab alagrupist kindlasti edasi, kuid Final Fouri jõudmises kahtlen sügavalt.»

Koduväljakueelis on Kadettenil aga minimaalne, sest 1500 istekohaga Schweizersbildhalle jääb Meistrite liiga mängudeks tillukeseks. Seetõttu võõrustab Šveitsi meister vastaseid 25 km eemal Winterthuris asuvas ja 2300 inimest mahutavas Eulachhalles.

«Mulle see saal betoonpõranda tõttu ei meeldi,» krimpsutas Patrail nina. «Mingisugust mõju väljaku vahetus kindlasti avaldab, sest eelmisel hooajal ei kaotanud me kodus ühtegi mängu.»

Mäletatavasti tõmbas Euroopa Käsipalli Föderatsioon Meistrite liiga kvalifikatsiooniks üles antud Põlva Serviti osalemissoovile Mesikäpa halli sobimatuse tõttu kriipsu peale. Serviti ja Kadetteni juhtumit võrreldes tuleb aga tunnistada, et Eesti meistri hädakisa oli põhjendamatu, sest Šveitsi klubi saal teeb põlvakate omale silmad ette.

Karud murdsid Taani meistri

Kui kevadel teatas Kadetteni mänedžer Peter Leutwyler, et meeskond kolib uude saali veebruaris, siis Patrailile teadmata põhjustel valmib spordihall alles suvel.

Eile kell neli hommikul ärganud ja keskpäevaks Ungari lõunaosas asuvasse 170 000 elanikuga linna jõudnud Kadetten on Pickiga kohtumiseks teinud korraliku eeltöö. Madjarite maa hõbedase klubi kohta on videomaterjali kolme kohtumise jagu.

«Üritame mängu kiireks ajada, sest vastas on pikad ja jõulised pallurid, kellel on kaitsesse tagasi jooksmisega raskusi,» tutvustas Patrail.

Pick on värvanud leegionäre Slovakkiast (neli meest), Serbiast ja Moldovast. Patraili vastu mängib tema endine klubikaaslane Serviti päevilt, moldaavlane Maksim Butenko, kes tegutseb valdavalt rünnakul.

Eelmisel hooajal kuueliikmelises alagrupis 5. kohaga leppima pidanud Pick on alustanud Ungari liigat, kus osaleb külalisena Slovakkia meister Prešovi Tatran, kolme võidu ja kahe kaotusega, mis annab tabelis 3. koha.

Šveitsi meistrivõistlustel viis esimest mängu võitnud Kadetten sai viimati võõrsil jagu Baseli RTVst 37:23 (21:12). Eesti koondise tagamängija arvele kogunes kuus väravat, millest kaks olid seitsme meetri karistusvisked.

Meistrite liiga C-grupi avamängus purustas Venemaa meister, eelmisel hooajal Final Fouri jõudnud Medvedi külla tulnud Taani kullaomaniku Aal­borgi üllatavalt kindlalt 39:29 (20:14). Kolmandas paaris võõrustab Dinamo homme Hispaania pronksiomanikku Valladolidi Cuatro Rayasit.

Esikümme

Handball Planeti esitatud kümme käsipallitalenti, kes on sündinud 1988. aastal või hiljem. Järjestus on muutmata.

• Domagoj Duvnjak, Horvaatia (mängujuht, 22 a, Hamburgi HSV (Saksamaa))

• Aron Palmarsson, Island (mängujuht, 20 a, Kieli THW Kiel (Saksamaa))

• Oscar Carlen, Rootsi (paremsisemine, 22 a, Flensburgi Handewitt (Saksamaa))

• Manuel Strlek, Horvaatia (vasakäär, 22 a, Zagrebi C.O. (Horvaatia))

• Mait Patrail, Eesti (vasaksisemine, 22 a, Schaffhauseni Kadetten (Šveits))

• Niklas Landin, Taani (väravavaht, 22 a, Bjerringbro-Silkeborg (Taani))

• William Accambray, Prantsusmaa (vasaksisemine, 22 a, Montpellier (Prantsusmaa)

• Patrik Grötzki, Saksamaa (paremäär, 21 a, Rhein-Neckar Löwen (Saksamaa))

• Kentin Mahe, Prantsusmaa (mängujuht, 19 a, Dormageni TSV (Saksamaa))

• Steffen Fath, Saksamaa (vasaksisemine, 20 a, Wetzlari HSG (Saksamaa))

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles