Vaimsed võimed on dopingust palju tõhusamad

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Flora peatreeneri Norbert Hurda sõnul on tema hoolealused võrreldes varasemaga vaimsele treeningule palju vastuvõtlikumad.
FC Flora peatreeneri Norbert Hurda sõnul on tema hoolealused võrreldes varasemaga vaimsele treeningule palju vastuvõtlikumad. Foto: Tairo Lutter

Tippspordis otsitakse pidevalt võimalusi ja vahendeid, kuidas saada veelgi paremaks. Kui treeningud piisavat tulemust ei anna, pole ka harvad juhtumid, kus on vaadatud keelatud ainete poole. Aina rohkem räägitakse tänapäeval ka teaduse toomisest sporti. Eesti jalgpalli tippklubi FC Flora peatreeneri Norbert Hurda sõnul on tegelikult inimeste enda sees peituvad ressursid niivõrd suured, et nende avanedes ollakse võimelised senisest palju paremateks sooritusteks.

Siinkohal avaldab Hurt omi mõtteid, kuidas oleks võimalik saada paremaks ja mida selleks teha tuleks.

Mõtlemise muutmisest

Füüsilises kehas metsikuid hüppeid ei tehta ja seetõttu käibki iga sekundi taga ajamine. Täna on sport hästi füüsiline, kuid vaimset ressurssi kasutatakse vähe.

Oluline on teadvustamine, et on võimalik mängida kõrgemal tempol. Mõttetöö hakkab siis otsima lahendusi, kui tahetakse ellu jääda. Selleks on vaja hakata teisiti mõtlema. Meil pole võimalik tekitada meeletult hulka mängijaid juurde. Me ei saagi tugevamatest kuidagi mööda, kui läheme sama rada nagu nemad. Peame leidma lisaressursse. Holland on taktikalise poole pealt hea näide. Ka nemad on väike riik ning peavad tipus püsimiseks tegutsema väga targalt. Hea, et oleme Hollandist malli võtnud.

Mängijates tuleb tekitada nii suur sisemine motivatsioon, et alateadvuses oleksid konkurendid olemas. Peame õppida mängima seda mängu teisel tasemel, kus on tähtis abistamine, hoolimine ja aitamine. Teame, et inimese sees on olemas suur jõud ja seda ressurssi tuleb kasutada. Seega tuleb õppida konkurentsita mängima oluliselt suuremal tempol kui seni.

Suurriikidest ja Eestist

Märtsis toimunud Prantsusmaa ja Eesti U-21 koondise mängus tuli eredal välja, et vastased on harjunud hoopis teisel tasemel konkurentsiga ja endale teadvustatakse, et ellujäämise nimel tuleb teha meeletult tööd. Eestis ei ole tihtilugu võimalik leida lisaressurssi konkurendi pealt, seega tuleb seda leida enda seest. Peame seda endale teadvustama. Olukordadesse jäädi hiljaks, kuid küsimus ei olnud taktikalises mõtlemises. Tavapärasest kõrgem tempo häiris mõttetegevust ja see omakorda juba mängimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles