Värnik naaseb endise juhendaja juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odaviske eksmaailmameister Andrus Värnik ja treener Sulev Lepik 2009. aasta kevadel. Õige pea saab nende koostöö taas alguse.
Odaviske eksmaailmameister Andrus Värnik ja treener Sulev Lepik 2009. aasta kevadel. Õige pea saab nende koostöö taas alguse. Foto: Mihkel Maripuu

«Kõige valusam on see, et ei tahaks nii lõpetada. Kui jätkan, tuleb talvel laduda korralik põhi.» Need on odaviskaja Andrus Värniku mõtted hooaja viimasel võistlusel. Nüüd on kindel, et see võistlus ei jäänud eksmaailmameistri karjääri viimaseks.
 



Eelmisel nädalal kohtus Värnik Eesti kergejõustikuliidu peatreeneri Aivo Normakuga. Tema sõnum oli selge: eesmärk on tippspordis jätkata, teha suuri muudatusi ja suveks tugev põhi laduda. Ikka selleks, et korralikke odakaari näidata.

Mis kõige olulisem: Värnik mõistis, et üksinda pole võimalik edasi minna. «Tal on nüüd abiline – ta proovib jätkata Sulev Lepikuga koostööd!» avaldas Normak.

Põhimõtteliselt on Värnik ja Lepik koostöövormis juba kokku leppinud. Kuna praegu on odaviskajate jaoks pigem puhkeperiood, siis aktiivset tööd veel ei käi. «Mõningad otsad on veel lahtised. Paari asja on vaja täpsustada. Ega ma rohkem sellest rääkida tahakski,» hoidis 33-aastane Värnik tagasihoidlikku joont.

Sama tegi ka Lepik: «Peame veel läbirääkimisi pidama, natuke läheb veel aega. Ma selline tagasihoidlik mees ka, et ei tahakski rohkem rääkida. Paari nädala pärast ehk…»

Miljonit ei saa

Lepik ja Värnik tegid koostööd ka 2009. aasta hooajal. Toona jõudis eksmaailmameister Värnik viimaste hooaegade ühe oma parima tulemuseni – ta viskas 82 meetrit. Mullu oktoobris kutsus Lepik Värnikut kaheks kuuks Usbekistani harjutama, kuid eksmaailmameister loobus ettepanekust.

2010. aasta hooajale otsustas Värnik üksinda vastu minna. Ja tagajärg: tänavu jäi tema parimaks vaid 74.50. Hooaja viimasel võistlusel piirdus Eesti rekordiomanik 72.18ga. Seetõttu polegi mingi ime, et nii mõnelgi tekkis küsimus – kas Värnik lõpetab karjääri?

Veel paar kuud tagasi polnud mees isegi selles kindel. Ent nüüd on ta nii kodustele konkurentidele kui ka Normakule kinnitanud, et soov on tipptasemel jätkata. Seda enam, et kodus ei ole talle väärilist mantlipärijat sirgunud. Eesti meistrivõistlustel kuulus talle enda kohta alamõõdulise tulemusega ikkagi hõbemedal.

Tõsi, omad piirangud paneb tipptasemel treenimisele kindlasti raha. Kui varem sai Värnik Eesti kergejõustikuliidust 4000 krooni stipendiumi, siis sügisel kadus seegi. Tulemust ju polnud. Samas ei taheta eksmaailmameistrit päris toetuseta jätta. Lähiajal seisab Normakul ja Eesti kergejõustikuliidu juhtidel ees kohtumine, kus otsustatakse Värniku toetusküsimus. Maksimaalselt võib ta hakata saama 2000-kroonist toetust kuus. «Praegu ei saa veel öelda, kas ta sedagi saama hakkab. Üks mis kindel – miljonit ta meilt ei saa,» nentis Normak ja lisas: «Homme õhtuks (toim – täna) on asi selge. Kõik oleneb sellest, kas näeme tal perspektiivi. Sellises vanuses sportlane, kes pole EM-normi täitnud… Peame andma võimalusi ka noortele perspektiivikatele sportlastele.»

Samas lükkas Normak ümber arvamuse, justkui oleks alaliit eksmaailmameistri mõtteis juba maha kandnud. «Ei, seda mitte. Seda ei tohiks kellegi puhul teha. Ta võib ka laagritoetust saada, kuid see pole veel kellegi puhul päris kindel. See sõltub eelkõige järgmise hooaja eelarvest,» sõnas ta.

Isegi kui Värnik hakkaks alaliidult 2000-kroonist toetust saama, ei piisaks sellest, et endal piltlikult öeldes hinge sees hoida. Normaku sõnul on meest rahaliselt toetanud ka Sulev Lepik, kes igapäevaselt tegeleb toidulisandite maaletoomise ja müümisega.

Peab tööle minema

Ent tõenäoline on siiski, et Värnik peab sundkorras ka tööle minema. «Selleks, et leib laual oleks. Minu arvates poleks see katastroof! Meil on teisigi tegevsportlasi, kes tööl käivad,» arutles Normak, kelle sõnul on Eesti rekordiomanik juba erinevaid juhutöid ka teinud.

Eelmise aasta sügisel proovis ta ka treeneriametit, kuid sellest ei tulnud midagi välja. Eelkõige seetõttu, et treeningurühma ei tulnud vajalik arv noorsportlasi.

Lepiku juures harjutab ka mullune Eesti meister Raine Kuningas, kes varem Toomas Merila juhendamisel treenis. Kas Lepiku tiimiga liitub veel mõni sportlane, pole veel teada. 44-aastane Lepik ise on sportlasena 81.50 visanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles