Finaali eel: Kalev vs Rocki sünnipäev ehk Kuidas kõik algas

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööriista peatreener Allan Dorbek juhendamas mängijaid 2005. aasta finaalseeria ajal Tartu Ülikool/Rockiga. Vasakul Howard Frier, kes tõusis tolleks ajaks juba Kalev/Cramo nime kandnud võistkonna liidriks 2006. aasta finaalis, kus tabas kaks võiduviset.
Ehitustööriista peatreener Allan Dorbek juhendamas mängijaid 2005. aasta finaalseeria ajal Tartu Ülikool/Rockiga. Vasakul Howard Frier, kes tõusis tolleks ajaks juba Kalev/Cramo nime kandnud võistkonna liidriks 2006. aasta finaalis, kus tabas kaks võiduviset. Foto: Margus Ansu

Täna algab Eesti korvpalliliiga finaalseeria, kus vastamisi lähevad traditsiooniliselt BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool/Rock. Need kaks on Eesti klubikorvpalli valitsenud aastaid ja nii polegi imestada, et meeskondade suur vastasseis leiab finaalis aset juba ümmargust kümnendat korda. Millised olid finalistide mõttemaailmad seeria algusaegadel, uuris Postimees Kalev/Cramo ühelt eestvedajalt Toomas Linamäelt, Ehitustööriista (Kalev/Cramo) klubi ajaloo esimese meistritiitlini viinud juhendajalt Allan Dorbekult ja omaaegselt Rocki bossilt Riho Illakult.

Viimaste aastate Kalevi 4:0 ülekaal on seeria põnevust omajagu kahandanud, aga Eesti spordis on endiselt tegu märgilise duelliga. Suuresti tuleb tänu võlgneda 2000. aastate keskpaiga heitlustele, mil meie korvpalli n-ö kahe klubi süsteem oli alles paika loksumas.

2005. aastal kohtusid kullamatšis niisiis sel ajal veel Ehitustööriista nime kandnud tiim ja Rock, mille identiteedi olid emajõelinlased kiirelt omaks võtnud. Ehitustööriist kadus aga ajalukku ja asemele tuli tänapäevane Kalev/Cramo.

Rahvakeeli lihtsalt «tööriist» tõusis kõigile ootamatult Eesti tippu ja kindlustas mängudega 4:3 esimese meistrikulla. «Eneselegi üllatuseks olime poole hooaja pealt liidrid. Siis ei osanud me loomulikult arvata, et hakkame kunagi Rockiga (kodust korvpalli) valitsema. Aga kui olime juba kulla kätte saanud, hakkas kõik lumepallina veerema,» meenutab üks klubi eestvedajaid Toomas Linamäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles