Vormel-1 sarjas muutusteta: tulemustest sõltumata teenib enim Ferrari

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferrari vormel-1 võistkond.
Ferrari vormel-1 võistkond. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarja 2014. aasta avaldatud majandusnäitajate põhjal selgus, et kõige enam teenib kuninglikus sarjas endiselt Ferrari võistkond.

Praeguse rahajagamise süsteemi järgi kogutakse sissetulekuid sarjas kolmest allikast – etapi võõrustamise tasudest, meediaõigustelt ja «mujalt» ehk rajaäärsete reklaamide ja muu niisuguse pealt. Iga hooaja lõpus jagab sarja korraldaja Formula One Management 65 protsenti teenitud rahast võistkondade vahel laiali.

Ent kui pool neist tuludest jagatakse kätte selle põhjal, mis tulemusi võistkond tootjate tabelis näitas, siis teine pool ehk ülejäänud raha jaotub vastavalt erikokkuleppele Ferrari, Red Bulli, Mercedese, McLareni ja Williamsi võistkondade vahel. Nii leppisid nimetatud viis meeskonda kokku 2012. aastal veidi enne seda, kui lõppes Concorde’i leping.

Ferrari tiim sai 2014. aasta eest 67 miljonit dollarit, ehkki lõpetas MM-sarjas tootjate arvestuses alles neljandal kohal. Ülekaalukalt tiitli võitnud Mercedes teenis 25 miljonit rohkem. Tänu eelnimetatud nn Premium-lepingule sai Ferrari aga lisaks veel koguni 97 miljonit dollarit, mis tegi nende kogusissetulekuks 164 miljonit dollarit. See ületab kõigi teiste võistkondade sissetulekud.

Tootjate arvestuses teise koha saanud Red Bull teenis teisena 156 miljonit dollarit ja Mercedes hoolimata ülisuurest edust rajal «vaid» 126 miljonit dollarit. Vaid kaks korda poodiumile jõudnud ja viiendaks jäänud McLaren teenis neljandana 98 miljonit dollarit. Williams tegi seevastu üle aastate parima hooaja ja lõpetas kolmandana, kuid sai FOMilt 83 miljonit dollarit – poole vähem kui tabelis nende selja taha jäänud Ferrari.

See on siiski hea sissetulek võrreldes näiteks Force Indiaga, kes jäi hooaja kokkuvõttes McLarenist maha vaid 26 punktiga ja sai tabelis kuuenda koha, ent teenis McLarenist 38 miljonit dollarit vähem. Ülejäänud neli võistkonda ehk Toro Rosso, Lotus, Marussia ja Sauber said Ferrariga võrreldes kolm kuni neli korda vähem raha.

Kokku jagas FOM eelmisel aastal tiimide vahel laiali 884 miljonit dollarit, mis tähendab, et teeniti umbes 1,23 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles