Möödunud suvel suurt segadust tekitanud sakslane püstitas maailmarekordi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Rehm
Markus Rehm Foto: SCANPIX

Eelmisel suvel vapustas Saksamaa kergejõustikuringkondi proteesjalaga kaugshüppaja Markus Rehm, kes krooniti tavasportlaste hulgas Saksamaa meistriks. Rehm täitis ka Zürichi EMi normi, kuid kohaliku alaliidu juhid otsustasid Rehmi sinna mitte võistlema lasta. Tänavust hooaega alustas Rehm uue paraolümpialaste maailmarekordiga.

Eile Barcelonas toimunud paraolümpialaste võitslusel kandus Rehmi pikim hüpe 8 meetri ja 29 cm kaugusele. Proteesjalaga pole keegi mitte kunagi nii kaugele veel hüpanud. Oma nimel olnud eelmise maailmarekordi ületas Rehm  viie sentimeetriga.

Möödunud suvel kinnitas sportlane, et kavatseb teha kõik endast oleneva, et lõpuks täiskasvanute tiitlivõistlustel kaasa teha. Spetsialistide hinnangul on see senikaua võimatu, kuni Rehm kasutab tõukejalana proteesi. Kui ta peaks ära tõukama teiselt jalalt, siis tema võimalused kasvaksid.

2012. aasta kaugushüppe Euroopa meister Sebastian Bayer kaasmaalasele liigset toetust ei avaldanud. «Tema parem jalg on teisest tunduvalt pikem. Kõik ülejäänud konkurendid peavad ju ühepikkuste jäsemetega hüppama. Minu arvates on see ebaaus,» arutles Bayer pärast Saksamaa meistrivõistlusi. Rehmi sõnul oleks aga lühema proteesi kandmine täielik piin: «Sellisel juhul hakkaksin ma rängalt lonkama.»

Kümme aastat tagasi kukkus Rehm veelauaga sõites sedavõrd õnnetult, et arstidel ei jäänud muud üle, kui mehe parem jalg altpoolt põlve eemaldada. Kõva võitlejahingega noormehel kulus aga kõigest aasta, et taas veelaual seista, siis juba ühe kunstjalaga. Peagi hakkas ta aga ilma tegema puuetega inimeste kergejõustikuvõistlustel ning 2011. aastal krooniti ta maailmameistriks. Aasta hiljem hüppas ta Londoni paraolümpial maailmarekordit tähistava 7.35 ning sai samuti kaela kuldmedali. Hiljem on ta rekordit parandanud pea meetriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles