Üliohtlik spordiala nõudis taas kaks inimelu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wingsuit flying ehk tiibkostüümiga lendamine
Wingsuit flying ehk tiibkostüümiga lendamine Foto: SCANPIX

Inimvõimete piire nihutanud maailmakuulus mägironija Dean Potter suri läinud nädalavahetusel.

New York Times kirjutab, et Potter hukkus BASE-jumping’ut tehes. See on üha enam populaarsust koguv ekstreemharrastus, mille käigus hüpatakse alla hoonete, tornide ja kaljude otsast. 43-aastane Potter kandis spetsiaalset lendamiseks ettenähtud trikookostüümi, mida inglise keeles nimetatakse wingsuit’iks.

Koos Potteriga sooritas Californias saatuslikku hüpet ka tema sõber Graham Hunt, kes samuti hukkus. Õnnetus toimus laupäeval, kuid helikopteril õnnestus meeste surnukehad leida alles päev hiljem. Tiibkostüümiga lendamine nõudis möödunud aastal vähemalt neli inimelu. 2013. aastal sai Wikipedia andmetel surma kolm ala harrastajat.

BASE-jumping on USA rahvusparkides tegelikult keelatud, kuid Potter ei pidanud kunagi antud reeglist kinni ning otsis pidevalt uusi kohti, kus oma piire kompida. Peamiselt oli ta tuntud mägironimise visionäärina. Viimase 20 aasta jooksul oli ta paljudele inspiratsiooniks ning pidevalt vallutas ta kaljusid, kuhu keegi teine polnud suutnud veel ronida.

Skydive.ee selgitab, mida kujutab endast nn wingsuit:

Wingsuit flying ehk tiibkostüümiga lendamine. Tiibkostüümil on hüppaja käte ja jalgade vahele õmmeldud kangas, mis võimaldab õhus kauem liuelda. Kostüüm meenutab natuke ka nahkhiirt. Kui ilma kostüümita suudab inimene 4 km vabalangemist nautida ca 60 sek, siis tiibkostüümiga on võimalik seda aega venitada paari minutini.

Dean Potter kahe kalju vahele paigutatud köiel
Dean Potter kahe kalju vahele paigutatud köiel Foto: CHINA DAILY/REUTERS
Dean Potter
Dean Potter Foto: Tomas Ovalle/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles