Meistriliiga 12. voor: Kalju peab Levadia vastu end taas leidma

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levadia - Kalju
Levadia - Kalju Foto: Erik Prozes

Jalgpalli Eesti meistriliiga 12. voorus võõrustab Nõmme Kalju kodusel Hiiu staadionil Levadiat, kellest esimeses omavahelises kohtumises jagu saadi. Kaks viimast liigamängu on Kalju aga kaotanud ning Levadia võit tooks tiitlikaitsja tabeliliidri kannule. Enne vooru, mis lõpeta hooaja esimese kolmandiku, mahuvad liigatabeli viis esimest meeskonda kõigest seitsme punkti sisse! Tabeli teine Flora läheb kolme punkti püüdma Pärnusse, esiviisiku klubidest on omavahel vastamisi tabeli kolmas-neljas Sillamäe ja Infonet. Postimees toob otsepildis vaatajateni kaks viimatimainitud kohtumist.

Nõmme Kalju – FC Levadia

Laupäeval, 22. mail kell 16.30 Tallinnas Hiiu staadionil

Mängu näitab otsepildis ETV

Kui Kalju esimeses omavahelises kohtumises Levadiast tänu Joel Lindpere ja Tarmo Neemelo väravatele 2:0 jagu sai, vaevles tiitlikaitsja hädas. Mängupilt polnud suurem asi, tabelis jäädi vaid seitsme vooru järel Kaljust maha juba üheksa punktiga ning eest oli libisemas ka Flora. Viis nädalat hiljem on olukord Levadia jaoks märksa roosilisem – liigatabelis ollakse küll jätkuvalt viiendad ja Kaljustki lahutab neid ikka seitse punkti, kuid võit ja viik mängudes Floraga on andnud uue hingamise.

Ingemar Teeveri tabamus tõi Levadiale esmalt Flora vastu juba tavapäraseks saanud võidu ja nädal hiljem oldi sama mehe väravast samuti Flora vastu pikalt eduseisus kinni. Viigipunktiga kaasnenud väike pettumus pesti maha eelmises voorus, kui Pärnut nuheldi 3:0 – kaks väravat taas Teeverilt, üks kaitsjalt Artsem Rahmanault ja nii ei peatanud tiitlikaitsjat ka asjaolu, et alates 20. minutist mängiti Taavi Rähni eemaldamise tõttu suvepealinlaste vastu ühemehelises vähemuses.

Rähn ei saa mõistagi Kalju vastu mängukeelu tõttu platsile joosta, küll aga on jätkuvalt rivis Teever, kes on kerkinud üheksa väravaga suurimate väravaküttide tabelis otse liidri Jaroslav Kvassovi kannule. Laupäeval on veteranründajal võimalik kurvastada ka endist koduklubi, kus ta mängis nii aastatel 1997-98 kui ka 2008-10. Seejuures oli Teever 2008. aastal koguni 23 tabamusega Kalju särgis kogu Meistriliiga hooaja resultatiivseim ründaja.

Kalju mängumootor tiksus tänavu veatult kuni 10. vooruni, kui sõideti külla Narva Transile. Piirilinnast tuli naasta 0:2 kaotusega ja paremini ei läinud ka järgmises voorus, kus vannuti 0:1 alla Infonetile. Seega on edu tabelitipus Flora ees kahanenud vaid kahele punktile ning peaks ka Levadia Kaljut laupäeval võitma, lahutab neid meeskondi teineteisest vaid neli punkti.

Emotsionaalset tuge peaks Kaljule andma asjaolu, et lisaks eelmises omavahelises mängus Levadiast jagu saamisele on tänavu juba kaks korda alistatud ka Flora – liigakohtumises 2:0 ning hiljutises karikasarja tempokas poolfinaalis 2:1. Üheksa esimese mänguga 25 väravat löönud ründeliin on kahes viimases liigakohtumises aga kuivale jäänud ning nii Trans kui ka Infonet suutsid leida võtme, millega Kalju mäng lukku keerata. Kas selle leiab ka Levadia?

Flora read on ootamatult hõrenenud. FOTO:
Flora read on ootamatult hõrenenud. FOTO: Foto: Tairo Lutter

POSTIMEHE TELEMÄNG

Pärnu Linnameeskond – FC Flora

Reedel, 22. mail kell 19.00 Pärnus Raeküla staadionil

Enam kui kuu aja eest peetud esimese omavahelise mängu võitis Flora kindlalt 3:1. Skoori avas juba kolmandal minutil Mihkel Ainsalu, värava said kirja ka Rauno Sappinen ja Andre Frolov. Pärnu auvärava lõi Henri Hanson.

Pärnakad alustasid hooaega pilkupüüdvalt, kui ise löödi palju väravaid, aga sama lahked oldi kaitses ka vastaste suhtes. Kuid viimases paaris voorus on Marko Lelovi hoolealused ootamatult väravasoone käest kaotanud – viimati sahistati võrku 2:2 viigimängus Levadiaga, kui 25 minutiga juhiti 2:0 ja oldi veel seitse minutit enne lõpuvilet kinni suurüllatuses ehk võidus. Greger Könninge tabamus tolle kohtumise 25. minutil on aga siiani Pärnu viimane, sest kahel korral jäädi nullile Infoneti vastu ja sama kordus eelmise vooru kohtumises Levadiaga. Väravata on suvepealinna meeskond seega olnud juba 335 minutit järjest, tabelis püsitakse viie punktiga eelviimasel kohal.

Flora vastu ei ole väravatearve kasvatamine kindlasti lihtne, sest tabeli teisena on Floral hooaja parim kaitse – sarnaselt Infonetile on enda võrku lubatud lüüa vaid seitse palli. Pärnakate kaitse on 33 sisselastud väravaga seevastu liiga kehvim. Flora ei tule Pärnut kindlasti kergelt võtma, sest eelmises voorus oldi suures hädas tabeli viimase Paidega – avapoolajale mindi suisa kaotusseisus, ent lõpuks suudeti tänu Markus Jürgensoni penaltile ja Rauno Sappineni tabamusele siiski 2:1 võit ja kolm punkti kätte saada. Punkte ongi Flora seni loovutanud vaid Levadiale ja Kaljule.

Enar Jääger peab pidama vigastuspausi. FOTO:
Enar Jääger peab pidama vigastuspausi. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Enne reedest mängu on Flora niigi hõredapoolset kaitseliini tabanud järjekordne tagasilöök, sest portaali Soccernet.ee kinnitusel lõpetati ootamatult leping senise põhikeskkaitsja Nikita Baranoviga. Flora uut lepingupakkumist soovis Baranov esmalt arutada alles sügisel, seejärel muutusid asjad aga kummaliseks. «Tema tulemused mängus hakkasid kõikuma,» märkis Flora peatreener Norbert Hurt Soccernetile. «Me ei saanud aru, mis teda meiega jätkamast takistab. Kahjuks ei andnud ta meile selget põhjust. Kui lõpuks jõudsime selleni, et ta pole sada protsenti kindel, et soovib enam Floras jätkata, siis oli vastus käes,» nentis Flora juhendaja.

Kuna karikamängus Kaljuga vigastas põlve ka teine põhikeskkaitsja Enar Jääger, kes jääb veel umbes kuuks ajaks väljakutelt kõrvale, peavad Flora kaitseliinis nüüd hakkama saama noored mehed, 19-aastane Madis Vihmann ja 20-aastane Janar Õunap. Esimene on mänginud meistriliigas kuus mängu (386 minutit) ja teine vaid kaks mängu (98 minutit). Seejuures on ka Vihmann viimastest kohtumistest trauma tõttu eemale jäänud. «Praegu on noored mehed, tunneme ennast nendega ka väga hästi,» kommenteeris peatreener Hurt olukorda Soccernetile antud usutluses.

Võidu korral tõuseb Flora vähemalt päevaks tabelit juhtima, sest neist praegu kahe punkti kaugusel olev liider Kalju peab oma kohtumise Levadiaga alles laupäeval.

POSTIMEHE TELEMÄNG

Sillamäe Kalev – FC Infonet

Laupäeval, 23. mail kell 19.00 Sillamäe staadionil

Kalevit ja Infonetti lahutab tabelis enne mängu vaid üks punkt – mullune hõbedameeskond Sillamäe on kolmandal ja Infonet neljandal tabelireal. Mõlemad tulevad mängule hea tulemuse ja emotsiooniga, sest eelmises voorus õnnestus võtta kolm võidupunkti.

Sillamäe alistas tänavu teistkordselt Ida-Virumaa rivaali Narva Transi, seda Daniil Ratnikovi tabamusest skooriga 1:0. Tõrvatilgana meepotis sai tolle mängu lõpus punase kaardi Deniss Vnukov, kes ei saa seetõttu Infoneti vastu platsile joosta. Eelmise omavahelise mängu Tallinnas kaotas Sillamäe küll Infonetile 0:1, kuid pärast seda on võetud neli võitu väravate vahega 12:1. Jätkuvalt on heas hoos meistriliiga seni suurim väravakütt Jaroslav Kvassov, kellel praeguseks kirjas kümme tabamust. Kokku on Sillamäe meeskond löönud sel hooajal juba 29 väravat, mis annab neile tabelis selles arvestuses esikoha.

Sillamäe kapten Andrei Sidorenkov. FOTO:
Sillamäe kapten Andrei Sidorenkov. FOTO: Foto: Sander Ilvest

Infonet tähistas eelmises voorus uue Lasnamäel asuva staadioni ametlikku avapidu 1:0 võiduga tabelijuhi Nõmme Kalju üle. Viimasest kuuest mängust on võidetud viis, alla tuli korra vanduda vaid just nimelt Kaljule. Paraku kuulis Infonet lõppeval nädalal ka kardetult halbu uudised – ründaja Jüri Jevdokimovi raske põlvevigastus ei luba tal sel hooajal enam platsile tulla, vaid viib mehe hoopis lõikuslauale.

See jätab Infoneti ründeliini alles kolm väravat löönud Ermal Hajdari, samuti vahepeal vigastuspausi pidanud ja seni vaid ühe väravaga piirdunud lätlase Vladislavs Kozlovsi ning noore Eduard Golovljovi, kes on sel hooajal esindanud peamiselt duubelmeeskonda, saanud meistriliigas mänguaega kõigest kolmes kohtumises ja löönud küll kolm väravat, ent need kõik duubli särgis mängides. Keskpärase rünnaku – 11 vooruga on Infonetist vähem väravaid löönud ainult Paide ja Narva – on Tallinna meeskond suutnud kompenseerida tubli kaitsetööga, sest enda võrku on sarnaselt Florale lubatud lüüa vaid seitse palli, mis märgib liiga parimat tulemust.

Narva Trans – Viljandi Tulevik

Reedel, 22. mail kell 19.00 Narvas Kreenholmi staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Trans kerkis kahe nädala eest korraks laineharjale, tõustes esimeseks meeskonnaks, kes suutnud sel hooajal alistada Nõmme Kalju. Rõõm 2:0 võidu üle kestis aga üürikest aega, sest eelmises voorus vannuti 0:1 alla Ida-Virumaa rivaalile Sillamäele ning seepeale otsustas Transi president Nikolai Burdakov asuda meeskonnas esimesi tõsisemaid ümberkorraldusi tegema.

«Kui tulemust ei ole, siis vastutab selle eest esimesena peatreener. Otsustasin, et endistviisi enam edasi minna ei saa, peame tegema mingeid muudatusi,» põhjendas Narva Transi president Nikolai Burdakov Aleksei Jagudini eemaldamist meeskonna peatreeneri kohalt väljaandele Põhjarannik. Burdakovi sõnul ei ole siiski tegu Jagudini lõpliku vallandamisega, vaid tema «ajutise puhkusele saatmisega», mis kestab vähemalt teise ringi lõpuni ehk juuli keskpaigani. «Las ta puhkab natuke. Küllap on ta ka ise stressis sellest, et loodetud tulemusi pole tulnud.»

Transi peatreener Aleksei Jagudin peab loovutama koha järgmisele mehele. FOTO: Tairo Lutter / Õhtuleht
Transi peatreener Aleksei Jagudin peab loovutama koha järgmisele mehele. FOTO: Tairo Lutter / Õhtuleht Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Jagudini koha võtab praegu üle 45-aastane Nikolai Toštšev, kes on varem Transi särki mängijana kandnud ning tegutseb praegu Narvas ja Sillamäel noori treenides. Toštševi kõige märkimisväärsem saavutus pärineb aga tänavusest kevadest ja hoopis saalijalgpallist, kui ta viis Sillamäe Dina Eesti meistrivõistlustel hõbemedalile.

Jagudini käe all said narvakad sel hooajal kaks võitu, neli viiki ja viis kaotust. Ennekõike vajab Trans väravaid, sest neid on tänavu löödud vaid 12 ning see on Paide järel liigas tagantpoolt teine näitaja. Kaitsetööga on piirlinlastel seejuures asjad enam-vähem korras, sest 15 sisselastud väravast parem tulemus on ette näidata vaid esiviisikul.

Viljandi pole tabeli tagumise viisiku hulgas olevatele meeskondadele selle hooaja jooksul veel kordagi kaotanud ning pärast kodus Transiga tehtud 1:1 viiki soovitakse seda rida kindlasti jätkata. Esimesest kuuest voorust ühe võidu ja viis kaotust saanud ning neljas mängus ise kuivale jäänud Tulevik pole viimases viies kohtumises pidanud enam kaotusekibedust tundma, eriti heasse hoogu on aga läinud meeskonna «pikad» Joonas Tamm ja Sander Post, kes on kahepeale löönud viimase viie mänguga lausa üheksa väravat. Nii ongi Tulevik liigatabelis 14 punktiga tõusnud kindlalt kuuendale kohale, kust neid vähemalt selle vooruga keegi tahapoole ei lükka.

Tartu Tammeka – Paide Linnameeskond

Reedel, 22. mail kell 19.00 Tartus Tamme staadionil

Mängu näitavad otsepildis portaalid jalgpall.ee ja premiumliiga.ee

Pärast kuu aja tagust omavahelist kohtumist, kus Tammeka sai Paidest 3:2 jagu, pole kummagi meeskonna käsi üleliia hästi käinud. Tartlased viigistasid küll järgmises voorus Viljandi Tulevikuga, ent kaotasid siis kaks korda järjest suureskooriliselt Sillamäele ja eelmises voorus eduseisust ka Tulevikule.

Paide on seevastu meistriliigas juba viis vooru järjest punktilisata. Viimati saadi üks viigipunkt 0:0 viigi eest 6. voorus kätte Narva Transilt, võitu pole mullusel kuuendal meeskonnal aga tänaseni kirjas. Liigatabeli viimastena jäädakse Pärnust maha kolme ja kaheksandal kohal olevast Tammekast viie punktiga, seega muudaks reedene kaotus Paide lootused üheksandast kohast kõrgemale tõusta taas märksa kehvemateks.

Meistriliiga kehvim ollakse ka löödud väravate arvestuses, seejuures on Paide üheksast väravast kaks kolmandikku ehk tervelt kuus ühe mehe, Vjatšeslav Zahhovaiko arvel. Eelmises voorus tegi Paide nirust tabeliseisust hoolimata võõrsil Flora vastu südi mängu, võites poolaja ja hoides pikalt punktidest kinni, ent lõpuks tuli neil ikkagi leppida hooaja üheksanda kaotusega. Paide seniste mängude kulgu vaadates võiks nende tabeliseis olla ka märksa rohkem, ent seni peetud 11 mängust koguni viies on neil punktid käest võetud viimase tosina minuti jooksul.

Vaata 11. vooru mängude kokkuvõtteid allolevatest videotest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles