UEFA avaldus: FIFA tapab jalgpalli

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UEFA president Michel Platini.
UEFA president Michel Platini. Foto: SCANPIX

Euroopa jalgpalli katuseorganisatsiooni UEFA täitevkomitee kohtus täna Varssavis ning ühtlasi tehti avaldus ka seoses Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) ametnike vahistamisega.

Teiste seas vahistati täna hommikul FIFA asepresidendid Jeffrey Webb ja Eugenio Figueredo, 2014. aasta Brasiilia MMi korralduskomitee esimees Jose Maria Marin ja FIFA distsiplinaarkomisjoni liige Rafael Esquivel, aastatel 1986–2013 Lõuna-Ameerika jalgpalliliidu presidendi ametis olnud Nicolas Leoz ja endine FIFA asepresident Jack Warner. Kokku võeti üle maailma kinni 14 iniemst, kes on seotud pettuse ja rahapesuga. Väidetavalt on FIFAga seotud kõrged ametnikud teeninud vähemalt 150 miljoni euro ulatuses musta tulu, mis on enamasti saadud altkäemaksuna.

«Tänased sündmused on FIFA jaoks katastroof, mis viivad alla kogu jalgpalli mainet. UEFA on sügavalt šokeeritud ning tunneb toimunu pärast kurbust,» seisab avalduses. «Need sündmused näitavad, et korruptsioon on juurdunud sügavale FIFA struktuuri. Kogu FIFA vajab taaskäivitust ja reforme.»

Ühtlasi loodab UEFA, et reedel toimuvad FIFA presidendivalimised lükatakse kuue kuu võrra edasi. «Eelolev FIFA kongress võib kujuneda täielikuks farsiks ning Euroopa jalgpalliliidud peaksid mõtlema, kas kongressist tasub üldse osa võtta. Kui praegune ei olukord ei muutu, siis see tapab jalgpalli. UEFA täitevkomitee on veendunud, et FIFA vajab juhtimises suuri muutusi ning FIFA kongressi peaks edasi lükkama. Uued presidendivalimised peaks korraldama kuue kuu jooksul.»

UEFA liikmed, sealhulgas Eesti, kohtuvad enne FIFA kongressi. Seal otsustab organisatsioon, kuidas edasi käituda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles