Tour of Estonial osaleb ainult diabeetikutest koosnev profitiim

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgrattasport.
Jalgrattasport. Foto: SCANPIX

Täna algaval Eesti suurimal rattavõistlusel Tour of Estonia osaleb professionaalne rattameeskond Team Novo Nordisk, kes on maailma esimene ainult 1. tüüpi diabeeti põdevatest tippsportlastest koosnev võistkond.  Tiimi missioon on innustada, harida ja julgustada kõiki diabeeti põdevaid inimesi.

Eesti 1. tüüpi diabeeti haigestunud spordiharrastajaid ühendava algatuse Diatleedid eestvedaja  Mikk Lellsaare sõnul on selline profitiim väga oluliseks eeskujuks kõigil diabeetikutele. «Tean omast kogemusest, et 1. tüüpi diabeedi puhul ei ole isegi harrastussporti lihtne teha, kui puuduvad kvaliteetsed veresuhkru näitajate kontrollimise võimalused.  Professionaalsel tasemel kestvusspordi ühendamine diabeediga on aga ülimat pühendumist ja detailset planeerimist nõudev ettevõtmine. Samas kinnitab see, et tänapäeval võivad inimesed vaatmata ravimatule ja raskele haigusele oma unistusi ellu viia ning õigesti haigust juhtides on kõik võimalik,» sõnas Lellsaar.

Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu juhatuse liikme Kristi Peegli sõnul annab Team Novo Nordisk oma eeskujuga kindlasti jõudu juurde ka diabeeti haigestunud laste vanematele. «Kui su väike laps on haigestunud raskesse ravimatusse haigusesse, nagu 1. tüüpi diabeet, siis tunnevad lapsevanemad, et lapse elu on pöördumatult rikutud ja tulevikuperspektiivi on raske näha.  Uuringute kohaselt muserdavad vaimsed pinged diabeedihaigete lastega perekondi väga tugevalt.  Teadmine, et tegelikult võib sinu lapsest kasvada ka profisportlane, annab kindlasti kõikidele Eesti diabeedihaigete lastega peredele jõudu ja elurõõmu juurde. Loomulikult vajab laste unistuste täitmine kvaliteetseid ravivõimalusi, et laste veresuhkru näitajaid pikaajaliset stabiilsetena hoida, » selgitas Peegel.

Rahvusvaheline meeskond Team Novo Nordisk ühendab jalgrattureid, jooksjaid ja triatloniste, kes kõik on diabeetikud. «Iga võistlus on meie jaoks võimalus areneda ja näidata maailmale, et ka vaatamata suhkrutõvele on võimalik järgida oma unistusi,» ütles Phil Southerland, kaasasutaja ja tegevjuht, Team Novo Nordiskist. «See on meile kui diabeedikutest koosnevale meeskonnale kolmas võistlushooaeg ja meie ambitsioonid on kõrged. Loodame olla edukad ja inspireerida ning julgustada sellega kõiki diabeedihaigeid võtma ise oma haiguse üle kontrolli ning viima täide oma unistusi,» lisas Southerland.

Laiemalt diabeedi teadvustamiseks mõõdetakse laupäeval ja pühapäeval Tartus rattaralli raames inimestel tasuta veresuhkrut. Soovijatel on võimalik heategevuse korras toetada diabeeti haigestunud laste pikaajaliseks eluks vajalikke ravitarvikute soetamist.

Diabeedist

Eestis on 1. tüüpi diabeeti haigestunud 630 last ja 7800 täiskasvanut.

2. tüüpi diabeet on diagnoositud 45 000 Eesti inimesel, lisaks hinnanguliselt 20 000 inimest ei tea, et neil on diabeet. Maailmas põeb diabeeti kokku 387 miljonit inimest, mis prognoosi kohaselt kasvab 2035 aastaks 592 miljonile. Täiendavat infot leiab aadressilt www.lastediabeet.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles