Zlatani autobiograafia autor esines rabava paljastusega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zlatan Ibrahimovici esimene elulooraamat ilmus 2011. aastal.
Zlatan Ibrahimovici esimene elulooraamat ilmus 2011. aastal. Foto: SCANPIX

Rootsi jalgpalluri Zlatan Ibrahimovici kõrgelt hinnatud autobiograafia «Mina, Zlatan» autor David Lagercrantz tuli välja teadaandega, et enamik raamatust käibele läinud ja Ibrahimovicile omistatud tsitaate on tegelikult ilukirjanduslikud väljamõeldised.

«Hakkasin lugema jalgpalliraamatuid, mille on kirjutanud variautorid, ja pean tunnistama, et midagi nii igavat pole ma elus varem kunagi lugenud. Ütlesin endale: ma ei suuda seda teha,» meenutas Lagercrantz. «Siis – ma ei peaks sellest tegelikult rääkima – otsustasin, et kirjutan hoopis romaani. Tegelikult ei pannud ma tema tsitaate kirja. Lõin omamoodi kirjandusliku illusiooni Zlatan Ibrahimovicist ja seejärel asusin kirjutama…»

Lagercrantzi arvates leidis ta Ibrahimovici «tõelise hääle». «Kirjutamise juures oli võtmeteguriks see, et ma polnud ajakirjanik. Ma ei tsiteerinud teda. Tean hästi, et kui tahad leida midagi, mis kõlaks autentselt ja siiralt, on tsiteerimine viimane asi, mida teha. Ma ei usu, et mul oleks temalt ühtegi reaalset tsitaati kasutada olnud. Püüdsin tabada temast loodud illusiooni, leida lugu, mida jutustada. Püüdsin leida kirjanduslikku Ibrahimovici,» tunnistas Lagercrantz.

Kirjaniku sõnul oli tal Ibrahimoviciga esmakordselt kohtudes hirm nahas. «Võite ette kujutada, mis tunne see oli, kui mina, väljamõeldud Zlatan Ibrahimovic, pidin saatma käsikirja õigele Zlatan Ibrahimovicile. Ta ei olnud eriline raamatusõber. Lisaks ei meeldi talle eriti ajakirjanikud, kes teemaga vabalt ümber käivad, ja mina käisin teemaga väga vabalt ümber,» sõnas Lagercrantz.

«Mäletan, et ta ütles: sa pead minu juurde tulema ja raamatust rääkima. Olin nii närvis, et jõudsin kohale 20 minutit enne õiget aega. Lõpuks helistas keegi politseisse ja teatas, et mingi hull luusib ümber Ibrahimovici maja! Esimene asi, mida Zlatan lausus, oli: «Mis kuradi möga see on? Ma pole midagi sellist öelnud!» Aga usun, et ta taipas peagi, mida ma olin taotlenud,» kirjeldas Lagercrantz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles