Blatteri vastased: miski pole läbi, see on tema languse algus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luis Figo.
Luis Figo. Foto: Scnnpix

Ehkki Sepp Blatter nimetati täna Zürichis toimunud hääletuse järel viiendat ametiaega järjest Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) presidendiks, on tema vastased veendunud, et šveitslane ei saa edu kaua nautida.

Blatteri-vastast rinnet juhivad peamiselt britid. «Usun ikkagi, et see on Sepp Blatteri lõpu algus. Ma ei näe, kuidas ta võiks neli aastat vastu pidada. Peame Euroopa musklit pingutama ning ka Aafrika ja Aasia endaga leebelt kaasa tõmbama,» sõnas Iirimaa jalgpalliliidu president John Delaney kodumaisele uudistekanalile RTE. «Miski pole läbi. Jah, Blatter võitis hääletuse, kuid FBI ja šveitslaste uurimine jätkub ning Blatter tunnistas isegi, et võime enamat oodata. UEFA pere kohtub Meistrite liiga finaali ajal Berliinis, et arutada, mis suunas edasi liikuda,» lubas Delaney.

David Gill (vasakul) ja Sepp Blatter.
David Gill (vasakul) ja Sepp Blatter. Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS

Inglismaa jalgpalliliidu aseesimees David Gill on kinnitanud, et loobub talle pakutavast asepresidendi kohast, sest ei taha Blatteri käe all teenida. Gill ei lähe ka kongressi järel laupäeval peetavale FIFA täitevkomitee istungile, kus maailmajagude esindajad arutavad MM-finaalturniiri kohtade võimalikku ümberjagamist.

«See pole veel läbi,» kordas Delaney sõnu ka Inglismaa jalgpalliliidu esindaja Greg Dyke, kes nägi hääletustulemustes 133:73 seda, et Blatteri võim on vankuma löönud. Blatter on FIFAt juhtinud alates 1998. aastast ning Dyke’i sõnul pole presidendi positsioon kunagi varem nii tõsise löögi all olnud.

«Kolmandik delegaate andis mõista, et neil on kõrini tema võimetusest korruptsiooniga võidelda. Seda pole 16 aasta jooksul varem juhtunud. Ja tema pole küll õige mees, et muutusi sisse viia, ehkki just seda on ta terve nädala jooksul rõhutanud,» sõnas Dyke BBC-le. «FIFA vajab muutusi juhtkonnas, tüvi tuleb välja juurida ja oksi kärpida. Usun, et UEFA peab oma võimalusi kaaluma,» vihjas Dyke Euroopa jalgpalliliidu võimalikule eraldumisele FIFAst, millest on viimaste päevade kriisi valguses aina enam räägitud.

Luis Figo: see on järjekordne sünge päev

UEFA president Michel Platini.
UEFA president Michel Platini. Foto: SCANPIX

UEFA president Michel Platini tunnustas Blatteri vastaskandidaati prints Ali Bin al Husseini ja kõiki, kes tema poolt hääletasid. «Tunnen uhkust, et UEFA on kaitsnud ja toetanud suunda, mis püüab FIFAt muuta. Minu meelest on muutused hädavajalikud, kui see organisatsioon tahab oma tõsiseltvõetavust säilitada,» lausus Platini.

Esialgu samuti oma kandidatuuri üles seadnud, ent eelmisel nädalal sellest loobunud endine tippjalgpallur Luis Figo oli sõnades Blatteri vastu ülimalt sapine. «Valimiste tulemused on toonud taas võimule mehe, kes lihtsalt ei saa maailma jalgpallijuhiks jääda,» ütles karjääri jooksul nii FC Barcelonas kui ka Madridi Realis mänginud Portugali keskväljamaestro. «See, et härra Blatter tagasi valiti, näitab täpselt, kui haige organisatsiooniga on tegu. Täna oli Zürichis taas üks sünge päeva. FIFA kaotas, kuid ennekõike kaotas jalgpall. Ja kaotasid ka kõik need, kes jalgpallist tõeliselt hoolivad,» teatas Figo.

«Härra Blatter reageeris äärmiselt küüniliselt, kui ta teatas skandaali kommenteerides, et ei suuda kõiki kontrollida. See solvab iga inimese intelligentsi,» pahandas portugallane. «Kui jalgpall teda vähegi huvitaks, oleks ta ise oma kandidatuuri maha võtnud. Kui tal on alles pisutki sündsustunnet, astub ta ise paari päeva jooksul ametist tagasi!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles