Blatteri langemise algatanud naine: ma ei uskunud imedesse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFA President Sepp Blatter lahkus ametist.
FIFA President Sepp Blatter lahkus ametist. Foto: SCANPIX

Phaedra Al-Majid, kelle 2011. aastal antud tunnistus algatas Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) suhtes uurimise ning viis suure tõenäosusega FIFA presidendi Sepp Blatteri eilse üllatava tagasiastumisotsuseni, avaldas Blatteri värskeima sammu üle uskumatust ja ühtlasi rõõmu.

«Jumal küll, ma ei uskunud imedesse! Blatter astubki tagasi!» kirjutas Al-Majid sotsiaalmeedias. 2011. aastal väitis just Al-Majid, kes oli enne seda töötanud Katari MMi korralduskomitee rahvusvahelise meediajuhina, et Katarile tõi MMi korraldamisõiguse altkäemaksude jagamine. Täpsemalt maksti tema kinnitusel kolmele FIFA liikmele, et nood annaksid hääle Katari poolt. Hiljem allkirjastas Al-Majid aga ootamatult tunnistuse, kus kinnitas, et esitas valeväiteid.

2014. aastal kinnitas Al-Majid BBC-le antud intervjuus, et oli sunnitud tunnistusele alla kirjutama. «Mul polnud enam juriidilist esindajat. Kui Katarist minuga ühendust võeti, olin täiesti üksi. Olen kahe lapsega üksikema, kusjuures üks mu lastest põeb sügavat autismi ja tal on sügav puue,» selgitas Al-Majid toona oma sõnadest taandumise põhjuseid.

2011. aasta septembris olid naist siiski juba külastanud FBI uurijad, kui hakkasid liikuma esimesed väited, et tema elu on ohus. «Nad küsisid mult kõike Katari pakkumise ja sellegi kohta, et mind on ähvardatud. Sel hetkel otsustasime, et aitan neid uurimise käigu juures. Pidin vestlema Katari korralduspakkumises osalenud kõrge ametnikuga, kes lõpuks tunnistaski minult kokkuleppe välja pressimist. FBI lindistas kõike,» rääkis Al-Majid BBC-le.

FIFA salatsemisest tüdinud Al-Majid esitas kõik oma väited ka ameeriklasele Michael Garciale, kes korraldas FIFA poolt palgatuna uurimist 2018. ja 2022. aasta MMide korraldusõiguse määramisel väidetavalt aset leidnud rikkumiste osas. Novembris avaldas kohtunik Hans-Joachim Eckert Garcia uurimise 42-leheküljelise kokkuvõtte, kus nimetas Al-Majidi tunnistust vasturääkivaks ja ebausaldusväärseks. Garcia kritiseeris seejärel avalikkuse ees teravalt Eckerti väljaütlemisi, kinnitades, et tema raport tuvastas hoopis FIFAs suuri probleeme.

Mullu BBC-le antud intervjuus sõnas Al-Majid, et kardab endiselt. «Jään elu lõpuni üle õle vaatama. Minu tunnistus paljastas mulle täiesti uutmoodi paranoia-, hirmu- ja ähvardustekultuuri, mis FIFAs ja Kataris valitseb,» lausus Al-Majid.

FIFA kauaaegne president Sepp Blatter, kes reedel viiendaks ametiajaks tagasi valiti, teatas eile ootamatult, et paneb ise presidendiameti maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles