Neli eestlast stardivad hullumeelsel seiklusel läbi Svaasimaa

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian ACE Adventure Team ootamas enda järjekorda kajakietapile startimiseks Baise Outdoor Questil 2015 aprillis Hiinas. Vasakult: Rain Eensaar, Silver Eensaar ja Timmo Tammemäe.
Estonian ACE Adventure Team ootamas enda järjekorda kajakietapile startimiseks Baise Outdoor Questil 2015 aprillis Hiinas. Vasakult: Rain Eensaar, Silver Eensaar ja Timmo Tammemäe. Foto: MTÜ Eesti Seiklusspordi Koondis

Eile õhtul lendasid Lõuna-Aafrikasse neli eestlast eesotsas kolmekordsete 24 tunni orienteerumisjooksu maailmameistrite vendade Silver ja Rain Eensaarega, et osaleda Svaasimaal 500 kilomeetri pikkusel ekspeditsioon-võistlusel.

Eestist umbes kolm korda väiksemale Svaasimaale saabub pealinna Mbabane lähedasse Ezulwini orgu kogu maailmast 25 neljaliikmelist võistkonda, et võtta ette üks tänavusi põnevamaid ja raskemid seiklusjõuproove. Lisaks vendadele Eensaartele kuuluvad Eestit esindavasse Estonian ACE Adventure Teami Timmo Tammemäe, mullune rogaini ehk pika oreinteerumisjooksu maailmameister, ja kohustusliku naisliikmena Mariann Sulg, kes võitnud rogaini MMil nii hõbe- kui pronksmedali.

Silver Eensaar tunnistas enne ärasõitu Svaasimaale, et 500 km pikkuse distantsi järjest läbimine inimjõul kujuneb raskeks nii füüsiliselt kui vaimselt.

«Oletame, et läbisite just 23 km pikkuse Tartu jooksumaratoni,» tõi ta paralleeli. «Asuge nüüd jalgsi tagasiteele Otepääle, aga minge otse, läbi metsa. Kui olete kohale jõudnud, võtke maastikuratas ja sõitke sellega 150 km Pärnusse. Mööda metsateid ja radu, mitte asfaldil. Vahepeal tassige ratas ka paar korda üle mõne raba. Pärnus istuge kajakki ja hakake sõudma Kihnu poole. Hoidke pimedal merel kompassiga suunda, proovige mitte magama jääda. 40 km aerutamine võtab 5-6 tundi. Kui kohale jõuate, tehke jalgsi saarele tiir peale, istuge uuesti kajakki ja läbige sama teekond vastassuunas. Läbi Pärnu, Otepää ja Elva. Tundub päris pikk teekond?»

Eensaar lisas võistlusolusid iseloomustades, et kogu eelkirjeldatud distants tuleb läbida kaardi abil navigeerides. «Läbida tuleb kõik kaardile kantud kontrollpunktid,» rääkis ta, «ja rada nende vahel ei ole mingil moel tähistatud ja mis põhiline – üle poole ööpäevast valitseb pilkane pimedus!»

Kas vahepeal puhata ka saab?

«Saab,» vastas Eensaar, «aga võistluskella seisma ei panda. Võidab võistkond, kes esimesena kõik kontrollpunktid läbinult finišisse jõuab. See tähendab, et uneaega kasutatakse mitme ööpäeva jooksul vaid mõni tund.»

Kas süüa-juua saab?

«Saab, aga kõik vajalik tuleb ise kaasas kanda, varusid saab täiendada vaid vahetusalades.»

Tagatipuks, loetles Eensaar, tuleb rajal arvestada võhivõõra keskkonna ja taimestikuga, rohkem kui 10 000 tõusumeetriga, samuti madude ja krokodillide, päevase põletava päikese ja öise nullini langeva temperatuuriga.

«Kisub üle võlli?» küsis Eensaar retooriliselt. «Kui paljud oleksid valmis sellise trassi läbimise ette võtma? Kui paljud julgeksid öelda, et see ei ole hirmutavalt raske katsumus?»

Svaasimaa on maailma vähestest säilinud absoluutsetest monarhiatest, seda valitseb kuningas Mswati III. Eensaare sõnul on tegemist üsna vaese, kuid sõbraliku riigiga, mis on looduslikult mitmekesine: läänes kõrguvad üle 1500 meetri ulatuvad mäed, idas laiuvad tasandikud ja vihmamets, rohkelt leidub ka koopaid ja kanjoneid.

Selleks, et Expedition Africa võistlusele saaks internetis kaasa elada, kannavad kõik võistkonnad GPS-saatjat. Võistkonna jooksvat asukohta maastikul näeb võistluste kodulehel www.kineticgear.co.za/Adventure-Races/Expedition-Africa. Samas on üleval võistluse edetabel, pildi- ja videomaterjal rajalt ja vahetusaladest.

Eesti meeskond (vt www.seiklussport.ee) on lubanud Postimehele anda iga päev oma ettevalmistustest ja võistlusel edenemisest ülevaate.

Expedition Africa stardib pühapäeva hommikul. Võitjate finišeerimist on oodata kolme-nelja ööpäeva pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles