Taas istub kokku Londoni OMil neljanda koha saanud neljapaat

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä.
Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä. Foto: Liis Treimann

Hooaega ebaõnnestunult alustanud Eesti sõudjad otsustasid kolmapäeval meeskonnasisesel koosolekul, et kuus koondislast peavad istuma kahepaatidesse, et saada meeste võimetest täpne ülevaade. Täna hommikul toimunud treeningul peeti kahepaatidel omavaheline testvõistlus ja seejärel arutati taas isekeskis olukorda ja võimalikke lahendusi. Äsja lõppenud koosoleku tulemusena otsustati taas kokku panna Londoni olümpiamängudel neljanda koha saavutanud kooslus ehk ühte paati istuvad ligi kolme aasta pikkuse pausi järel taas Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä.

«Tänase testsõidu võitsid Taimsoo-Endrekson ning neile kaotasid kahe sekundiga Raja-Jämsä. (Kaur) Kuslap ja (Sten-Erik) Anderson kaotasid kümmekond sekundit,» rääkis koondise peatreener Matti Killing tänasest jõuproovist. «Kuslap ja Andersonil loosiõnnega ei vedanud ja nad said küll kõige kehvema vee, kuid kaks esimest paati olid üsna võrdsed. Eeldasin sellist jõudude vahekorda. Proovime nüüd Londoni neljasega edasi.»

Seega on eestlastel kindlaks sihiks ära tuua neljapaadile olümpiapääse järgmise aasta Rio de Janeiro mängudele. MMil tagavad pääsme OMile kaheksa paremat neljapaati. Kahepaatide seas jagatakse MMil välja 11 OM-kohta, kahepaadil jätkavad praeguse seisuga siis Kuslap ja Anderson.

«Teoreetiliselt peaks see neljane paremini liikuma. Järgmine võistlus näitab ära, milline on õigem paatkond,» sõnas Killing. «Eesmärk on ikkagi see, et kõik kuus meest oleksid valmis igal hetkel erinevatesse paatidesse istuma.»

Praeguse seisuga on eessõudja rollis Taimsoo, kuid Killingu sõnul võib selle koha vajadusel sisse võtta ka Jämsä. «Jämsä on sama hea. Vaatame,» lisas Killing.

«Neljapaadil on kindlasti vaja olümpiamängude koht ära tuua, siis on Eesti sõudjatel neli meest olümpial,» rääkis Taimsoo ning selgitas ka, miks pandi ikkagi taas kokku Londoni OMi neljane. «Kui üks kahepaat oleks ilmselgelt teistelt eest ära sõitnud, siis oleks olnud mõtet selle kahepaadiga edasi minna. Kaks esimest kahest olid aga üsna lähestikku.»

Neljapaat koosseisus Taimsoo, Endrekson, Raja ja Jämsä said 2012. aasta Londoni OMi neljanda koha järel Vareses toimunud EMil kaela ka kuldmedalid. MK-etappidelt saadi toona Münchenis kuues, Luzernis neljas ja Belgradis kolmas koht. Lisaks võideti Luzernis toimunud olümpiamängude kvalifikatsioonivõistlus.  

Tänavust hooaega alustas neljapaat koosseisus Jämsä, Sten-Erik Anderson, Endrekson ja Taimsoo. EMil pidi selline kooslus leppima kaheksanda kohaga ja finaalist jäädi välja ka Bledi MK-etapil. 

Tänavu jaanauris kirjutas Postimees, et paariaastase pausi järel kogunevad Eesti sõudetipud taas ühise mütsi alla ning kõik meie olümpialootused asuvad harjutama üheskoos Matti Killingu käe all.

Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Andrei Jämsä (vasakult), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo 2012. aasta EMI kuldmedalitega poseerimas. Foto:
Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Andrei Jämsä (vasakult), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo 2012. aasta EMI kuldmedalitega poseerimas. Foto: Foto: Fred Killing
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles