FIFA järjekordne skandaal: MM pidanuks toimuma hoopis Marokos?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Hispaania piadnuks 2010. aasta MM-tiitlit tähistama hoopis Marokos, mitte Lõuna-Aafrikas?
Kas Hispaania piadnuks 2010. aasta MM-tiitlit tähistama hoopis Marokos, mitte Lõuna-Aafrikas? Foto: SCANPIX

Rahvusvahelist Jalgpalli Liitu (FIFA) tabanud skandaalidekeeris kogub aina tuure - nüüd väidab Briti ajaleht The Independent, et 2010. aasta MMi korraldajaks valiti esialgu hoopis Maroko, mitte Lõuna-Aafrika.

The Independenti kinntiusel pärinevad niisugused väited FIFA kunagiselt täitevkomitee liikmelt Ishmail Bhamjeelt, kelle sõnul selgus komitee liikmete omavahelisel jutuajamisel, et Maroko võitis hääletuse kahe häälega. Bhamjee käis skandaalsed väited välja, kui vestles salajast uurimistööd teinud ajakirjanikuga. Videolindil sõnab Bhamjee, et liikmete hinnangul luges keegi hääled meelega valesti kokku. Ametlikult sai Lõuna-Aafrika 14 häält, Maroko 10 häält ja kolmas kandidaat Egiptus jäi nullile.

2006. aasta finaalturniiri korraldaja valimisel oli Lõuna-Aafrika seejuures jäänud otsustavas voorus vaid ühe häälega alla Saksamaale. Lõuna-Aafrika MMi spordiministeerium on lõppeval nädalal pidanud korduvalt ümber lükkama USA uurijate süüdistusi, et nad maksid endisele FIFA kõrgele liikmele Jack Warnerile kümme miljonit dollarit. Warner kindlustas vastutasuks, et Kariibi mere riikide hääled läksid 2010. aasta turniiri korraldaja valimisel Lõuna-Aafrikale.

The Sunday Times, kelle omanduses Bhamjee intervjuuga videolint on ja kes selle nüüd esmakordselt avalikustas, väidab, et edastas selle FIFAle juba viie aasta eest. Bhamjee väitis lisaks, et ka Maroko maksis MMi korraldusõiguse eest tollasele CONCACAFi presidendile miljon dollarit.

FBI on praegu esitanud Warnerile ametliku süüdistuse, ent lasi ta kautsjoni vastu vabadusse. Warner on kinnitanud oma süütust, ent teatas ka telepöördumises, et tema valduses on dokumendid, mille avaldamine vallandaks «laviini».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles