Copa America päevik: pettunud Messi jättis korraldajad pika ninaga

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pettunud Lionel Messi pärast Copa America finaali.
Pettunud Lionel Messi pärast Copa America finaali. Foto: SCANPIX

6. JUULI, ESMASPÄEV

Madis Kalvet: pettunud Messi jättis korraldajad pika ninaga

Eesti aja järgi laupäeva hilisõhtul tõmmati joon alla tänavusele Copa Americale, kui Tšiili alistas penaltiseeria järel Argentina. Traditsiooniliselt antakse välja ka turniiri parima mängija tiitel, kuid sel korral jäi selline austav nimetus välja hõikamata. Nüüdseks on hakanud päevavalgele tulema ka põhjus, miks seekord nii läks. Argentina meedia teatel sooviti auhind anda nende tähtmängijale Lionel Messile, kuid viimane keeldus sellest austavast nimetusest.

Mäletatavasti valiti Messi turniiri parimaks mängijaks ka eelmise aasta MMil, kui Argentina kaotas finaalis Saksamaale. Toona sai nii mängumees kui ka valijad palju kriitikat. Messi tegi Brasiilias küll hea turniiri, kuid otsustavates mängudes ei suutnud ta näidata siiski oma parimate päevade taset. Hiljem räägiti, et auhinna tõi Messile hoopis sporditarvetefirma Adidas, kes on nii argentiinlase sponsor ning ka MMi parima mängija auhinna sponsor.

Lõppenud Copa Americal oli samuti Messil helgeid hetki ja poolfinaalis Paraguay vastu oligi tema meeskonna rünnakute peaarhitekt, kuid lõpuks jäi turniiril tema arvele kuue kohtumisega vaid üks värav ja sedagi penaltist. Väidetavalt ei soovinud Messi teist turniiri järjest saada sarnast tähelepanu ja seetõttu ta loobuski auhinnast. Nii on ka videokordustest näha, et parimale mängijale mõeldud auhind kadus salapäraselt enne auhinnatseremooniat poodiumilt.

Kui parima mängija auhinda välja ei antud, siis muud aunimetused hõigati siiski välja. Parimaks väravavahiks sai tšiillane Claudio Bravo, parimaks noormängijaks kolumbialane Jeison Murillo ja parima väravaküti tiitlit jagasid peruulane Paolo Guerrero ja tšiillane Eduardo Vargas.

Välja hõigati ka turniiri sümboolne koosseis, kus Messi oli ikkagi sees. Lisaks olid koosseisus veel Bravo, Murillo, Gary Medel (Tšiili), Nicolas Otamendi (Argentina), Christian Cueva (Peruu), Marcelo Diaz (Tšiili), Javier Mascherano (Argentina), Arturo Vidal (Tšiili), Vargas ja Guerrero.

1. JUULI, KOLMAPÄEV

Madis Kalvet: Messi saab kolmanda suure võimaluse

FC Barcelonas kõikvõimalikke tiitleid võitnud ning klubijalgpalli kõige ihaldusväärsema tiitli ehk Meistrite liiga karika neljal korral võitnud Lionel Messi saab laupäeval karjääri jooksul kolmanda võimaluse võita suur tiitel ka Argentina koondisega.

Omal ajal Argentina U20 koondisega maailmameistriks tulnud ja U23 tiimiga Pekingi olümpiavõitjaks kroonitud Messist on seejärel räägitud kui mängijast, kes ei suuda rahvuskoondise särgis teha samaväärseid esitusi nagu FC Barcelona ridades.

Seni on 28-aastane Messi Argentina A-koondise ridades osalenud kahes suures finaalis ja mõlemal juhul on tal tulnud platsilt lahkuda kaotajana. 2007. aastal kaotas Argentina Copa America finaalis 0:3 Brasiiliale, eelmisel aastal toimunud MMil jäi Argentina finaalis aga 0:1 alla Saksamaale.

Laupäeval saab Messi seega karjääri jooksul kolmandat korda mängida Argentina eest suures finaalis, kui vastamisi minnakse Tšiili koondisega.

Rahvusesindusega esimest suurt tiitlit jahtiv Messi pole tänavusel turniiril väravatega silma paistnud ja viie kohtumisega on tal kirjas ainult üks tabamus ja seegi penaltist. Samas poolfinaalis oli ta Argentina rünnakute võtmefiguur, kui ta andis söödu kolmele väravale ja lisaks tegi ta võimsa eeltöö veel ühele tabamusele, kui ta purjetas keskväljal mööda kolmest pallurist ja jättis neist kaks veel elegantselt murule lebama.

Lionel Messi Copa Americal. Foto:
Lionel Messi Copa Americal. Foto: Foto: SCANPIX

30. JUUNI, TEISIPÄEV

Madis Kalvet: tüli käärlöögist kuni tulise poolfinaalini

Lõuna-Ameerikas on mitmete jalgpallikoondiste vahel pikaajaline rivaliteet, kus meenutatakse matšide eel pidevalt eelnevaid mõõduvõtte. Eesti aja järgi teisipäeva varahommikul kirjutati järjekordne peatükk naabrite Tšiili ja Peruu vahelises duellis, kus seekord jäid peale koduväljakul oma esimest Copa America tiitlit jahtivad tšiillased, kes teenisid tänu Eduardo Vargase tabamustele 2:1 võidu ja pääsesid sellega laupäevasesse finaali.

Käärlöök aegade hämarusest. Foto:
Käärlöök aegade hämarusest. Foto: Foto: SCANPIX

Jalgpallialaselt on Tšiili ja Peruu kõige tulisemalt vaidlemas käärlöögi ajaloo üle. Käärlööki peavad enda leiutiseks nii Tšiili, Peruu, Itaalia kui ka Brasiilia. Kõige ägedamalt on oma õiguste eest seismas just Tšiili ja Peruu. Esimesed peavad käärlöögi leiutajaks enda mängumeest Ramon Unzagat, kes väidetavalt sooritas sellist liigutust juba 1914. aastal. Peruu väitel kasutasid aga nende sadamalinna Callao mängijad sellist lööki juba 19. sajandil Inglise meremeestega koos palli taga ajades. Vihasest tülist hoolimata pole Rahvusvaheline Jalgpalli Liit FIFA ühtegi nö leiutajat ametlikult siiski tunnustanud.

Tuline oli ka seekordne poolfinaal, kus vaidlust jätkus kauemaks ning ilmselt pakub matš kõneainet veel pikalt. Pahameelt on sel korral põhjust tunda Peruul. Esmalt pääses igasuguse karistusega Tšiili koondise staar Arturo Vidal, kui ta lükkas käega näkku Carlos Zambranot. Peagi saadeti aga väljakult minema hoopis Zambrano, kes sai vaieldava punase kaardi, kui ta palli puhtaks lüües tabas väljasirutatud jalaga Tšiili mängumehe Charles Aranguizi selga.

«Ma ei taha enam kohtunikest rääkida. Kui nad (Tšiili) koduväljakul mängivad, siis toimub alati midagi. Peame selliste asjadega arvestama,» sõnas pettunud Peruu koondise ründajal Paolo Guerrerol pärast kohtumist kohalikule televisioonile. «Täiskoosseisuga mängides oleksid asjad olnud hoopis teistsugused.»

Gonzalo Jara (vasakul) viis ebasportliku käitumise uuele tasemele. Foto:
Gonzalo Jara (vasakul) viis ebasportliku käitumise uuele tasemele. Foto: Foto: SCANPIX

Pärast Zambrano eemaldamist meenutati ka tänavuse turniiri veerandfinaali, kus Tšiili vastane Uruguay lõpetas matši üheksakesi. Toonases kohtumises tekitas vaidlusi Edinson Cavani eemaldamine, kui ta reageeris Gonzalo Jara ebasportlikule käitumisele. Cavanile sõrme tagumikku torganud Jara sai selle teo eest hiljem mängukeelu, mis jättis ta kõrvale poolfinaalist ja ka ees seisvast finaalist.  

Tšiili jõudis nüüd Copa America ajaloos juba viiendat korda finaali, kuid senisel neljal juhul on neil alati tulnud leppida kaotusega. Praegu on nad seejuures Ecuadori ja regiooni kõige kehvemaks vutiriigiks peetava Venezuaela kõrval kolmandaks Lõuna-Ameerika Jalgpalli Liidu CONMEBOLi liikmeks, kes pole Copa Americat kordagi võitnud. Esimest tiitli hakatakse laupäeval jahtima Argentina või Paraguay vastu.

Selles vallas teeb Peruu oma vihasele naabrile aga seni silmad ette, kuna peruulased on turniiri võitjana saanud triumfeerida kahel korral.

Kohtunik Jose Argote näitab Carlos Zambranole punast kaarti. Foto:
Kohtunik Jose Argote näitab Carlos Zambranole punast kaarti. Foto: Foto: SCANPIX

28. JUUNI, PÜHAPÄEV

Madis Kalvet: suur poolfinaal jääb ära, kuid oodatakse suurt finaali

Tänavune Copa America on jõudnud staadiumisse, kus konkurentsi on jäänud vaid neli meeskonda. Kahe viimase veerandfinaali eel ootas suur hulk jalgpallifänne kindlasti Argentina ja Brasiilia võite, et poolfinaalis saaks näha just Lõuna-Ameerika kahe suurjõu omavahelist duelli. Kumbki soosik ei suutnud oma vastast 90 mänguminuti jooksul maha murda ja nii tuli mõlemal lüüa penalteid, kus Argentinat saatis Kolumbia vastu edu, kui Brasiilia langes Paraguay vastu konkurentsist.

Teises poolfinaalis lähevad seega vastamisi Argentina – Paraguay, esimeses poolfinaalis mängivad Tšiili – Peruu. Jalgpallis on loomulikult kõik võimalik, kuid valdav enamik ootab ikkagi korraldaja Tšiili ja mullusel MMil teise koha saanud Argentina vahelist finaali.

Turniirile suurfavoriidina saabunud Argentina pole seni suutnud eriti veenvalt mängida, kuid läbi raskuste on jõutud nelja parema sekka ja nende staaridearmee on võimeline maha murdma kõik vastased. Argentina ja Paraguay on sel turniiril korra juba kohtunud, kui alagrupimäng lõppes 2:2. Toonases matšis näitas Argentina esimesel poolajal väga head minekut ja 45 mänguminuti järel juhiti 2:0.

Paraguay jõudmine nii kaugele pole kindlasti mingi üllatus ja Argentinal midagi lihtsat oodata ei ole. Neli aastat tagasi jõudis Paraguay finaali, kus jäädi lõpuks alla Uruguayle. Toonasel turniiril ei võitnud Paraguay seejuures ühtegi kohtumist, kui alagrupis tehti kolm viiki ning veerand- ja poolfinaalides pääseti edasi alles penaltiseeria järel.

Tšiili on senise turniiri jooksul olnud aga kõige silmapaistvamaks tiimiks ning Alexis Sancheze ja Arturo Vidali eestvedamisel jahitakse koondise läbi aegade esimest tiitlit Copa Americal. Samas on silmapaistvalt mänginud ka Peruu, kes neli aastat tagasi pääses samuti nelja parema sekka.

25. JUUNI, NELJAPÄEV

Madis Kalvet: skandaalide varjus käib needuse murdmine

Tänavust Copa Americat võõrustav Tšiili üritab murda kurba traditsiooni ja tõusta esmakordselt Lõuna-Ameerika parimaks jalgpalliriigiks. Juba seitsmendat korda Copa Americat võõrustavad tšiillased saavad senistest turniiridest ette näidata neli teist ja viis kolmandat kohta, kuid võit on seni jäänud kättesaamatuks ja seda viga üritatakse iga hinna eest parandada.

Kümnest Lõuna-Ameerika Jalgpalli Liidu CONMEBOLi liikmest pole lisaks Tšiilile kordagi Copa Americat võitnud veel Ecuador ja sealse regiooni kõige kehvemaks jalgpalliriigiks peetav Venezuela. Seega teevad tänavused võõrustajad kõik endast oleneva, et see kurb seeria lõpetada. Praeguseks on kodusel turniiril jõutud nelja parema sekka ja selleks tuli viimati maha murda tiitlikaitsja Uruguay.

Arturo Vidal pärast avarii tegemist pressikonverentsil selgitusi jagamas. Foto:
Arturo Vidal pärast avarii tegemist pressikonverentsil selgitusi jagamas. Foto: Foto: SCANPIX

Alagrupiturniiril kolme kohtumisega kümme väravat löönud Tšiili ei suutnud kuidagi Uruguay väravalukku lahti muukida ja lõpuks tõi neile võidu Mauricio Isla tabamus 81. minutil. Sellele eelnes aga tänavuse turniiri üks skandaalsemaid hetki, kui uruguailaste ründeliidrile Edeinson Cavanile meelitati välja punane kaart. Cavani oli juba esimesel poolajal saanud Arturo Vidalile tehtud vea eest kollase kaardi ning lõpuks suudeti PSG ründestaar ka endast välja viia. Hilisemast videokordusest on näha, et tšiillaste kaitsja Gonzalo Jara pistis lihtsalt näpu Cavanile tagumikku ja suutis sellega välja meelitada kerge käeliigutuse enda näo suunas. Kohtunik lehvitas koheselt uruguailasele teist kollast ja seejärel juba punast kaarti. Tõenäoliselt on turniir läbi ka Jara jaoks, kes saab eeldatavasti sellise käitumise eest paarimängulise võistluskeelu.

Võõrustajate jaoks on turniir üldse kulgenud skandaalide saatel. Eelmisel nädalal sõitis purjus peaga enda Ferrari puruks Tšiili koondise üks suuremaid staare Arturo Vidal, kuid vaatamata sellele jäi ta meeskonna juurde edasi ja ka veerandfinaalis rassis ta väljakul kõik 90 minutit.

Kõikidele jamadale vaatamata on Tšiili näidanud tänavusel Copa Americal seni kõige kindlamat mängu ja nüüd suudeti esmakordselt pärast 1991. aastat jõuda nelja parema sekka. Veernadfinaalis väga kaitsvalt ja visalt mänginud Uruguay oli aga samas kahel eelneval Copa Americal lõpetanud võõrustajate lootused. Esimest tiitlit jahtivat Tšiilit ootab nüüd poolfinaalis ees Boliivia ja Peruu vahelise duelli võitja.

Tšiili koondise staar Arturo Vidal sõitis Copa America ajal purjus peaga enda Ferrari puruks. Foto:
Tšiili koondise staar Arturo Vidal sõitis Copa America ajal purjus peaga enda Ferrari puruks. Foto: Foto: SCANPIX

21. JUUNI, PÜHAPÄEV

Madis Kalvet: Barcelona ebaõnnestuja rikub Messi suure võimaluse?

Hooajal 2013-2014 FC Barcelona jalgpallimeeskonda juhendanud argentiinlane Tata Martino jäi tol hooajal teiseks nii Hispaania meistrivõistlustel kui ka karikasarjas ning Meistrite liigas katkes Barcelona teekond juba veerandfinaalis. Seejärel pani ta ameti maha ning MMi järel sai temast hoopis Argentina koondise peatreener. Nüüd on mees taas saamas kriitikat, kuna Argentina ei ole suutnud seni näidata Lõuna-Ameerika meistrivõistlustel endale väärilist mängu.

Argentina võitis viimati 1:0 Jamaikat ning tagas sellega endale B-alargupis esikoha. Samas tehti veel alagrupis Paraguay’ga 2:2 viik ning alistati 1:0 Uruguay. Kuna Argentinal on Copa Americal kasutada ilmselgelt kõige võimsam ründeliin, siis on kolme mänguga löödud neli väravat ilmselgelt liiga vähe.

Viimati 1993. aastal Copa America võitnud Argentina ei ole ründeliinis leidnud seni õiget tasakaalu ning nii on Martino proovinud erinevaid kooslusi. Käesoleva turniiri ajal on jõudnud Argentina meediasse ka uudised, mille kohaselt viskasid meeskonna suured staarid Lionel Messi ja Angel di Maria peatreeneri taktikalise jutu üle nalja. Nii on ka räägitud, et Martino ei pruugi olla õigeks meheks, kes suudab Argentina tiitlipõua lõpetada.

Kuna Argentinal on lisaks Messile ja Di Mariale ründavatest mängijatest koosseisus veel Sergio Agüero, Gonzalo Higuain, Carlos Tevez, Ezequiel Lavezzi, Erik Lamela ja Javier Pastore, siis oodatakse neilt pidevat tulevärki. Samas oodatakse, et Jamaika vastu oma koondisekarjääri sajanda kohtumise pidanud Messi saab sel korral lõpuks A-koondise särgis pea kohale tõsta ka karika.

Seni on tal ette näidata teine koht 2007. aasta Copa Americalt ning 2014. aasta MMilt. Koos noortetiimidega on ta võitnud küll 2005. aasta U20 MMi ja 2008. aasta OM-kulla, kuid meeste seas pole ta Argentina koondise eest veel tiitlivõitu maitsta saanud. Tiitli eest heideldes on Argentinal vaja veerandfinaalis kindlasti senistele esitustele juurde panna.

Tata Martinol mõtteainet jagub. Foto:
Tata Martinol mõtteainet jagub. Foto: Foto: SCANPIX

18. JUUNI, NELJAPÄEV

Madis Kalvet: Neymar tõmbas Brasiilia lootustele ise kriipsu peale?

Eelmisel aastal toimunud jalgpalli MMi ajal lootsid võõrustajad brasiillased eelkõige enda superstaari Neymari peale, kes vedaski koondise poolfinaali välja, kuid jäi sealt seljavigastuse tõttu kõrvale. Vahepealse aja jooksul on Neymar tõusnud ka Brasiilia koondise kapteniks ja tema esitustest sõltub brasiillaste mäng senisest veelgi rohkem. Copa America avavoorus vedas just tema värav ja väravasööt Brasiilia 2:1 võidule Peruu üle. Kohtumises Kolumbiaga võis Neymar tõmmata aga brasiillaste edasistele lootustele ise kriipsu peale.

Käimasoleval turniiril on Neymari käitumine mitmel puhul tõmmanud endale kohtunike tähelepanu ja nii sai ta näiteks matšis Peruuga kollase kaardi õigusemõistja poolt maha lastud spreivahu ära pühkimise eest. Mängus Kolumbiaga sai Neymar esmalt kollase kaardi selle eest, kui ta suunas palli tahtmatult või tahtlikult käega väravale. Matši lõpus nägi ta aga juba punast kaarti.

Samas oleks võinud Neymar võinud mängu enda jaoks lõppenuks lugeda juba avapoolaja lõpus, kui ta talle näidatud kollase kaardi vastu protesteerides haaras selja tagant kohtuniku õlast. Vaid mõned minutid hiljem näitas ta taas välja oma frustratsiooni, kui ta lõi vile järel palli minema.

See ei olnud siiski Neymari poolt kõik, kuna lõpuvile kõlades lõi ta palli vastu Kolumbia koondise kapteni Pablo Armero selga. Seejärel tekkis tal sõnelus kolumbialaste võiduvärava löönud Jeison Murilloga, kelle suunas tegi brasiillane peaga löögiliigutuse. Viimase käitumise eest nägi Neymar ka punast kaarti.

Kahe eelnevalt teenitud kollase kaardi tõttu oleks Neymar pidanud nagunii vahele jätma alagrupiturniiri viimase kohtumise Venezuelaga, kuid matši lõpus aset leidnud käitumise tõttu võib teda oodata ka ühest matšist pikem mängukeeld. Sellega võis ta aga kriipsu peale tõmmata ka Brasiilia edasistele lootustele sel turniiril, kuna just tema mängust sõltub viiekordsete maailmameistrite esitus kõige rohkem.

Jeison Murillo (vasakul) ja Neymar arveid klaarimas. Foto:
Jeison Murillo (vasakul) ja Neymar arveid klaarimas. Foto: Foto: SCANPIX
Kolumbia koondise staar James Rodriguez (vasakul) ja Neymar väljakul juhtunud olukordi arutamas. Foto:
Kolumbia koondise staar James Rodriguez (vasakul) ja Neymar väljakul juhtunud olukordi arutamas. Foto: Foto: SCANPIX

15. JUUNI, ESMASPÄEV

Madis Kalvet: favoriidid teevad oma elu raskeks, kuid süsteem andestab

Tänavustel Copa America meistrivõistlustel on alagrupimängude esimene voor läbi ning koheselt on turniir pakkunud ka mitmeid üllatusi. Kahe suurfavoriidi jaoks on turniir alanud raskelt ning järgnevates voorudes tuleb end tõsiselt tõestada.

Eelmisel suvel MM-finaali jõudnud Argentina pidi suurepärase esimese poolaja järel leppima 2:2 viigiga Paraguay vastu ning eelmisel aastal Brasiilias toimunud maailmameistrivõistlustel säravalt esinenud Kolumbia jäi Venezuelala alla 0:1.

Kui argentiinlastel sai nende võimas ründeliin oma tööga hakkama, aga alt vedas kaitse, siis Kolumbia ei saanud eile Venezuela vastu oma ründepotentsiaali kasutamisega hakkama. Manchester unitedi särgis kehva hooaja teinud Radamel Falcao ei paistnud ka eile millegi erilisega. Kuna Kolumbial on rünnakul sarnaselt Argentinale suur valik mehi, siis võib juhtuda, et Falcao peab ka koondises oma koha mõnele teisele mehele loovutama.

Nii sekkus eile vahetusest mängu FC Porto ridades säravalt mängiv Jackson Martinez, kes on väidetavalt sügiseks liitumas AC Milaniga. Lisaks on pingilt võtta ka kogenud Teofilo Gutierrez. 

Alagrupiturniiri teises voorus ootavad nii argentiinlasi kui ka kolumbialasi ees juba veelgi kõvemast puust vastased. Argentina läheb B-alagrupi mängus vastamisi Uruguayga, kes alistas avamängus Jamaika. Kolumbia kohtub aga C-alagrupis Brasiiliaga. Kahe favoriidi jaoks muudab olukorra aga lihtsamaks tõsiasi, et kolmest neljaliikmelisest alagrupist pääsevad lisaks kahele paremale edasi veerandfinaali ka kaks paremat kolmanda koha omanikku. Seega on turniirisüsteem alagrupifaasis tunduvalt andestavam kui näiteks MMil. Siiski tuleb teises voorus näidata juba paremat esitust.

Argentina ja Kolumbia kõrval loeti turniiri eel favoriitide ringi veel loomulikult Brasiilia ning võõrustaja Tšiili. Kui Tšiili alustas turniiri 2:0 võiduga Ecuadori üle, siis brasiillased pidid kolme punkti teenimiseks lisaminutiteni kõvasti higistama. Neymari suurepärase mängu toel alistati Peruu lõpuks 2:1. Turniiri suurtest staaridest paistiski avavoorus kõige enam silma just Neymar.

Lionel Messi (paremal) heitlemas Paraguay koondislase Victor Caceresega. Foto:
Lionel Messi (paremal) heitlemas Paraguay koondislase Victor Caceresega. Foto: Foto: SCANPIX

10. JUUNI, KOLMAPÄEV

Madis Kalvet: kuu aega täis ülipõnevat jalgpalli

Laupäeval tõmmati joon alla tänavuse hooaja Meistrite liigale ning juba sel nädalal alustavad mitmed eelmisel laupäeval väljakul käinud staarid juba mängudega Lõuna-Ameerika meistrivõistlustel ehk Copa Americal.

Tšiilis toimuvale Copa Americale antakse avalöök juba neljapäeval, finaal on kavas 4. juulil. Maailmajagude meistrivõistluste mõistes on Copa America kindlasti Euroopa meistrivõistluste järel tähtsuselt järgmine ja kuna sisuliselt kõik Lõuna-Ameerika parimad mängumehed on taaskord suurturniiril kohal, siis on oodata ülimalt põnevaid mänge.

Lisaks kümnele Lõuna-Ameerika Jalgpalli Liidu CONMEBOLi liikmele on sel korral võistlusest külalistena osa võtmas Mehhiko ja Jamaika.

Suurima favoriidina läheb turniirile tõenäoliselt vastu eelmise aasta MMi finalist Argentina, kelle suurim staar Lionel Messi oli hooaja lõpus FC Barcelona eest suurepärases hoos. Klubihooajal näitas Manchester City särgis head minekut ka sergio Agüero ja Barcelonas oli heas hoos ka Javier Mascherano. Taas on koondises ka Torino Juventuse särgis särava hooaja teinud Carlos Tevez. Piisavalt tõestamist on aga Manchester Unitedis küllaltki kahvatult esinenud Angel Di Marial. Argentina viimane Copa America tiitel pärineb 1993. aastast ja seega on Messil võimalus taaskord tõestada, et ta ikkagi suudab Argentina suurte tiitliteni juhtida.

Brasiilia koondise suurim staar Neymar tegi FC Barcelonas suurepärase hooaja. Foto:
Brasiilia koondise suurim staar Neymar tegi FC Barcelonas suurepärase hooaja. Foto: Foto: SCANPIX

Loomulikult on ühtteist tõestada ka mullu MMi võõrustanud Brasiilial, kes lõpetas koduse turniiri kahe kaotusega ja poolfinaalis Saksamaa käest saadud 1:7 kaotus jääb neid igavesti kummitama. Ka Brasiilia loodab kõige rohkem oma FC Barcelona staari peale. MMil otsustavaid kohtumisi seljatrauma tõttu kõrvalt vaadanud Neymar tegi Barcelona ridades suurepärase hooaja ning ka koondises on ta alati hästi esinenud. 23-aastane mängumees on Brasiilia koondise särgis suutnud 62 matšiga lüüa 43 väravat. Kaitseliinis loodetakse jätkuvalt David Luizi ja Thiago Silva peale, võrreldes eelmise aasta MMiga on keskväljale kaasatud ka Liverpooli mängumees Coutinho ning rünnakul on taas rivis vanameister Robinho.

Kahe suure järel tõmbab enim pilke Kolumbia, kes mullusel MMil jõudis välja veerandfinaali. MMil säranud 23-aastane James Rodriguez tegi Madridi Realis korraliku hooaja ning tema eestvedamisel sihib ka Kolumbia esikohta.

Väravas seisab Kolumbial jätkuvalt Londoni Arsenali mängumees David Ospina. End peavad aga maailmale taas tõestama Londoni Chelseas ebaõnnestunult mänginud poolkaitsja Juan Cuadrado ja Manchester Unitedis kahvatult esinenud ründestaar Radamel Falcao. Rõnnakul on neil aga kasutada veel FC Portos särava hooaja teinud Jackson Martinez ja Sevilla Euroopa liiga tiitlini tüürinud Carlos Bacca.

Head võimalused on ka kodupubliku ees heitleval Tšiilil, kelle säravaimateks mängumeesteks on Torino Juventuse Meistrite liiga finaali aidanud Arturo Vidal ja Londoni Arsenalis särava debüüthooaja teinud Alexis Sanchez. Väravas on jätkuvalt kindel esinumber FC Barcelona ridades Hispaania liigas korralikke esitusi teinud Claudio Bravo.

Loomulikult ei saa maha kanda ka tiitlikaitsja Uruguay võimalusi. Suurimaks löögiks on nende jaoks aga tähtründaja Luis Suareze turniirilt eemale jäämine. Suarez kannab koondise eest jätkuvalt mängukeeldu, kuna ta hammustas eelmisel suvel MMil itaallast Giorgio Chiellinit. Lisaks on vahepeal koondisekarjääri lõppenuks lugenud eelmise turniiri sangar Diego Forlan. Seega loodetakse rünnakul peamiselt PSG edurivimehele Edinson Cavanile. Kaitses toetutakse Madridi Atletico meestele Diego Godinile ja Jose Gimenezele, väravas on endiselt esinumbriks igapäevaselt Istanbuli Galatasarays mängiv Fernando Muslera.

Viiest meeskonnast favoriitide ring tänavu koosnebki. Copa America A-alagrupp: Tšiili, Mehhiko, Ecuador, Boliivia. B-alagrupp: Argentina, Uruguay, Paraguay, Jamaika. C-alagrupp: Brasiilia, Kolumbia, Peruu, Venezuela.

Kolumbia koondise staarid Radamel Falcao (keskel), Jackson Martinez (vasakul) ja James Rodriguez. Foto:
Kolumbia koondise staarid Radamel Falcao (keskel), Jackson Martinez (vasakul) ja James Rodriguez. Foto: Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles