San Marino koondis: üks võit, neli viiki ja vägev rekord

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Marino jalgpallikoondis
San Marino jalgpallikoondis Foto: SCANPIX

Eesti jalgpallikoondise tänane vastane San Marino on ajalooliselt olnud üks Euroopa ja maailma kehvemaid jalgpalliriike. Novembris Eestilt teenitud viigipunkt parandas küll San Marino positsiooni FIFA edetabelis, kuid ega koht endiselt kiita pole – 209 FIFA liikmesriigi hulgas hoitakse 192. kohta. Euroopa riikidest on taga pool vaid Andorra, kes on 204. kohal.

Eesti ja San Marino on kohtunud seni kahel korral – 2002. aastal võitis Eesti Indrek Zelinski väravast 1:0, 2014. aastal mängisime 0:0 viiki. San Marino jaoks oli tegemist üldse esimese teenitud punktiga EM-valiksarjades.

Kokku on väikeriigi jalgpalliajaloos olnud viis mängu, kus pole väljakult lahkutud kaotusega. 1993. aastal mängiti MM-valiksarjas väravateta viiki Türgiga, 2001. aastal saadi samuti kirja üks MM-valiksarja punkti, kui võõrsil tehti 1:1 viik Lätiga.

Lisaks on San Marino jalgpalliajaloos kaks edukalt lõppenud sõprusmängu – 2003. aastal tehti 2:2 viik Lichtensteiniga ning aasta hiljem võeti sama meeskonna üle ajalooline 1:0 võit. Seejärel püsiti kümme aastat kaotuste lainel, kuni eelmise aasta novembris õnnestus Eestiga viiki mängida.

Tavaliselt negatiivsete tulemustega silma paistev San Marino on oma nimele saanud aga üsna väärika rekordi. 1994. aasta MM-valiksarjas löödi Inglismaale värav koguni 8,3 sekundiga. Kiiremini pole mitte ükski meeskond MM-turniiril väravat löönud. Antud mäng lõppes Inglismaa 7:1 võiduga.

Eesti ja San Marino vaheline EM-valikmäng algab täna Lillekülas kell 19.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles